Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Παρασέρνει σόγια και ζωοτροφές παγκοσμίως η πανώλη χοίρων

Ο δείκτης τιμών 20 βασικών προϊόντων αυξήθηκε κατά 2% τον προηγούμενο μήνα, με την τιμή του χοιρινού κρέατος να εμφανίζει την μεγαλύτερη αύξηση, κατά 40%, σύμφωνα με στοιχεία της HSBC, η οποία παρακολούθησε με προσοχή τις διακυμάνσεις στα προϊόντα αυτά. Αντίθετα, η τιμές της σόγιας ακολουθούν την κατιούσα, τόσο στην Κίνα όσο και στις ΗΠΑ.

pig

Πέτρος Γκόγκος

1710
0

Το βασικό συμπέρασμα της τράπεζας θα μπορούσε να συνοψιστεί στην εξής πρόταση: «σύντομα το μπέικον θα μπορούσε να βγει από τα μενού των εστιατορίων», όπως έγραφε πρόσφατα και ο βρετανικός Telegraph. «Η αφρικανική πανώλη των χοίρων έχει σημειώσει έναν σημαντικό αντίκτυπο στην παγκόσμια αγορά χοιρινού κρέατος πρόσφατα» προειδοποιεί ο Πωλ Μπλοξχαμ, επικεφαλής οικονομολόγος της HSBC για τις περιοχές της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, στην τελευταία έκθεση της τράπεζας, ο οποίος συμπληρώνει πως «η όλη κατάσταση πυροδοτεί αλυσιδωτές αντιδράσεις διαφορετικής φύσεως σε κάθε γωνιά του πλανήτη».

Εν τω μεταξύ, οι χοιροτρόφοι εκτός Ασίας επωφελούνται από το φθηνότερο κόστος των ζωοτροφών και την υψηλότερη ζήτηση για εξαγωγή. Οι εξαγωγές χοιρινού κρέατος στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 28% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι και οι τιμές των χοίρων στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά μέσο όρο κατά 19% στις τέσσερις εβδομάδες που λήγουν στις 21 Απριλίου.

Στις ΗΠΑ, οι παραγωγοί είδαν αύξηση 80% στις τιμές χοιρινού κρέατος από τα τέλη Φεβρουαρίου, εν μέρει λόγω της προσδοκίας μεγαλύτερης ζήτησης για το κρέας, σύμφωνα με την HSBC. Η Κίνα είναι συνήθως η τρίτη μεγαλύτερη αγορά της Αμερικής για τις εξαγωγές χοιρινού κρέατος μετά το Μεξικό και την Ιαπωνία. Ωστόσο, οι Αμερικανοί παραγωγοί σόγιας είναι λιγότερο τυχεροί, καθώς η πτώση της κινεζικής ζήτησης έχει υποβαθμίσει τις τιμές.

Η εξάπλωση της αφρικανικής γρίπης των χοίρων είναι ένα άλλο παράδειγμα του τρόπου διασύνδεσης όλων των αγορών βασικών προϊόντων σε μια παγκόσμια οικονομία.

Ανεξάρτητα πάντως από τους 1 εκατ. χοίρους που θανατώθηκαν από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα στην Κίνα, η χώρα δεν μπορούσε τα τελευταία χρόνια ούτως ή άλλως να καλύψει τις ανάγκες της σε χοιρινό κρέας.

Ήδη η Κίνα βιώνει τις επιπτώσεις της ασθένειας. Μόνο τον τελευταίο μήνα ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 5%. Παράλληλα η χώρα καλείται να διαχειριστεί τις επιπτώσεις ενός εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ ενώ μαζί με τις προσπάθειές της να ανακατευθύνει τις εξαγωγές της σε άλλες γωνιές του πλανήτη, βλέπει τους ρυθμούς ανάπτυξής της να επιβραδύνουν μετά από 20 χρόνια.

Οι τιμές σόγιας έχουν πληγεί περισσότερο. Η φθηνή πηγή πρωτεϊνών είναι η προτιμώμενη ζωοτροφή για τους χοίρους και η «καραμέλα» για τον παγκόσμιο γεωργικό τομέα. Ο δείκτης S & P Global Platts SOYBEX CFR China, που μετρά την τιμή του εμπορεύματος, έχει μειωθεί κατά 20% από τότε που καταγράφηκαν τα πρώτα κρούσματα της πανώλης των χοίρων πέρυσι. Η ύφεση αυτή είναι πρωτοφανής για το συγκεκριμένο προϊόν

Αν και η ασθένεια παρουσιάζει σημάδια ελέγχου και σταθεροποίησης στην Κίνα, το πρόβλημα εξαπλώνεται σε ολόκληρη την Ασία. Το πρώτο κρούσμα στο Βιετνάμ αναφέρθηκε τον Φεβρουάριο και σχεδόν 90.000 χοίροι έχουν σφαγεί από τότε. Η γειτονική Καμπότζη έβγαλε τις πρώτες της αναφορές τον Μάρτιο.

«Στο κάτω κάτω της γραφής είναι το μέγεθος του πληθυσμού που δίνει στην Κίνα τόσο μεγάλη επιρροή. Η εγχώρια προσφορά θα συνεχίσει να μειώνεται το 2019», δήλωσε ο Σεμπάστιαν Λιούης, επικεφαλής της S & P Global Platts για τις αγορές της Κίνας.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία