BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Ξεκίνησαν καλά, το θέµα είναι αργότερα για το κρεµµύδι

Σε Θήβα και Λακωνία τα πρώιµα ελληνικά κρεµµύδια βρίσκονται στο αποκορύφωµα της συγκοµιδής τους, µε τους παραγωγούς να απολαµβάνουν τιµές σε επίπεδα σχεδόν διπλάσια από τα περσινά.

36_3

Πέτρος Γκόγκος

102
0

Μοχλός της αυξηµένης ζήτησης, οι ελλείψεις που συνεχίζουν να υπάρχουν στις ευρωπαϊκές αγορές.

1.Κοντά στους 18.000 µε 20.000 τόνους υπολογίζεται η παραγωγή κρεµµυδιού στην περιοχή της Θήβας, στα ίδια δηλαδή επίπεδα µε πέρυσι, ωστόσο οι τιµές που πληρώνονται οι παραγωγοί ξεπερνούν τα 50 λεπτά το κιλό, όταν την αντίστοιχη περίοδο για το 2018, η τιµή βρισκόταν κοντά στα 20 λεπτά. Οι τιµές αυτές αφορούν τα ξανθά κρεµµύδια, αφού τα κόκκινα υπερβαίνουν τα 60 λεπτά το κιλό. Η αύξηση αυτή είναι απόρροια µιας πανευρωπαϊκής έλλειψης σε κρεµµύδι, που έρχεται από τον χειµώνα, όταν ήδη από τα Χριστούγεννα του 2018 είχαν αδειάσει αρκετές αποθήκες. 

2.Η Ελλάδα, µάλιστα, ήδη από τον Φεβρουάριο είχε µετατραπεί σε µια καθαρά εισαγωγική χώρα, αφού τόσο οι µειωµένες εκτάσεις όσο και τα ακραία καιρικά φαινόµενα, δεν επέτρεψαν την παραγωγή αρκετών όψιµων κρεµµυδιών, που είναι και η κύρια παραγωγή, η σπορά της οποίας ξεκινά µετά τις 20 Ιουλίου. Σε µεγαλύτερο βαθµό επηρεάστηκαν αρκετές χώρες από την κεντρική Ευρώπη. Η Ινδία, η Αίγυπτος, η Αυστρία και η Ισπανία, µε υψηλές τιµές, ήρθαν να καλύψουν το κενό της αγοράς όλο αυτό το διάστηµα, µέχρι και τις αρχές Μαΐου.  Τότε ήταν που οι τιµές κατέγραψαν και ιστορικά υψηλά.

3.Το Βατικιώτικο κρεµµύδι βρίσκεται στις αγορές επίσης αυτό το διάστηµα, µε την τιµή που απολαµβάνουν οι Λάκωνες παραγωγοί να ξεπερνά τα 70 λεπτά το κιλό. Στην περίπτωση των βατικιώτικων κρεµµυδιών, η προσφορά διαχρονικά δεν είναι αρκετή για να καλύψει τη ζήτηση πανελλαδικώς, κάτι που δεν ισχύει για τις παραγωγές άλλων περιοχών. Μάλιστα το 90% των κρεµµυδιών αυτών φτάνουν στο νοµό Αττικής. Ας αναφερθεί πως την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, στις περιοχές της Λακωνίας που καλλιεργείται, η τιµή βρισκόταν κοντά στα 40 λεπτά.

4.∆έκα φορτηγά περίπου κάθε µέρα φεύγουν από τη Θήβα µε προορισµό χώρες όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Βουλγαρία, η Σλοβενία και η Ρουµανία, ενώ τελευταία χτυπάει το τηλέφωνο από τη Γερµανία, σύµφωνα µε πληροφορίες. Τα µηνύµατα που έρχονται είναι θετικά ωστόσο η τιµή δεν αναµένεται να ανέβει παραπάνω. Παραγωγοί και έµποροι είναι προσεκτικοί, για να γίνει σωστή αποσυµφόρηση της παραγωγής, ώστε να µην πέσουν απότοµα οι τιµές, όταν σε περίπου ένα µήνα ξεκινήσουν οι παραγωγές στην Κεντρική Ευρώπη.

5.Ευκαιρία για µια καλή κερδοφορία από τη φετινή καλλιέργεια κρεµµυδιού έχουν και οι Ισπανοί, οι οποίοι βρίσκονται στα χωράφια από τα τέλη Απριλίου στις νοτιότερες περιοχές της χώρας τους. Οι πληροφορίες από την Ιβηρική χερσόνησο επιβεβαιώνουν την κατάσταση στην Κεντρική Ευρώπη, όπου οι εισαγωγικές εταιρείες καλύπτουν µέρος της ζήτησης από το νότιο ηµισφαίριο. Μέχρι να ξεκινήσει στα µέσα Ιουνίου η παραγωγή της Γαλλίας, αναµένεται να διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα.

6.Η κατάσταση της ευρωπαϊκής αγοράς κρεµµυδιών εξακολουθεί να διαµορφώνεται από την ξηρασία του περασµένου καλοκαιριού. Υπάρχει ζήτηση από όλες τις αγορές για την παραγωγή ήδη από τη χειµερινή εκστρατεία. Προς το παρόν, η Ευρώπη έχει άδειες αποθήκες και τα πρώιµα κρεµµύδια απέχουν πολύ από το να καλύψουν τη ζήτηση. Αυτή η κατάσταση µεταφράζεται σε υψηλές τιµές µεσοπρόθεσµα, αφού η ποιότητα των εισαγωγών εκτός ΕΕ, δεν είναι και η καλύτερη.

Κεράσια και καρπούζια θύματα της κακοκαιρίας στην Ιταλία

Ακραία καιρικά φαινόµενα παρατηρήθηκαν την προηγούµενη εβδοµάδα σε περιοχές της αγροτικής Απουλίας, µε αποτέλεσµα σηµαντικές καταστροφές σε κερασιές και χωράφια µε καρπούζια. Μάλιστα οι προβλέψεις για το προσεχές διάστηµα κάνουν λόγο για συνέχιση της κακοκαιρίας, φέρνοντας σε ακόµα πιο δύσκολη θέση παραγωγούς καρπουζιών και κερασιών. Η καταστροφή αγγίζει ακόµα και το 100% σε ορισµένες περιοχές, µε το 50% να σχηµατίζει τον µέσο όρο.

Ο πρόεδρος του συνεταιρισµού Coldiretti για την περιοχή της Απουλίας, Τζιάννι Καντέλε, αναφέρει πως η πραγµατική καταστροφή αφορά τις καλλιέργειες καρπουζιών, αφού τα χωράφια πληµµύρισαν και τα φυτά καταστράφηκαν. «Τα λαχανικά καταστράφηκαν επίσης, ενώ η σπορά για τα πεπόνια πρέπει τώρα να ξεκινήσει από την αρχή», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Βερίκοκα, ροδάκινα και δαµάσκηνα φαίνεται πως την έχουν γλιτώσει προς το παρόν, αφού τα φρούτα ακόµη αναπτύσσονται στα δέντρα. Αν και µικρές ζηµιές έχουν σηµειωθεί, δεν µπορούν να συγκριθούν µε τις καταστροφές που υπέστησαν οι άλλες δυο βασικές καλλιέργειες. 

«Το να δουλεύουµε και να επενδύουµε στα χωράφια µας έχει καταστεί εξαιρετικά δύσκολο και η όλη διαδικασία θυµίζει παιχνίδι πόκερ», δηλώνει ο Τζιανλούκα Τζιόρτζιο, νεαρός παραγωγός από την περιοχή, περιγράφοντας την κατάσταση που βιώνει ο ίδιος και οι συνάδελφοί του στον ιταλικό νότο.



Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία