BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Τζίρο 1,48 δις ευρώ από εξαγωγές ελαιολάδου που δεν έχουν οι Ιταλοί

Αν και επισήμως πλέον, οι Ιταλοί είχαν την πιο μικρή παραγωγή ελαιολάδου από το 1990, στους 175.000 τόνους, κατά την περίοδο 2018/19, κατάφεραν να βρεθούν στην δεύτερη θέση της λίστας κατάταξης με τους μεγαλύτερους εξαγωγείς ελαιολάδου, στέλνοντας σε πληθώρα χωρών πάνω από 330.000 τόνους ελαιολάδου. Από την δραστηριότητα αυτή, η ιταλική βιομηχανία ελαιολάδου πέτυχε έναν κύκλο εργασιών περί τα 1,48 δις ευρώ, προτού καν τελειώσει η εμπορική περίοδος.

elaolado-italiko

21
0

Ειδικότερα, η Ιταλία διατήρησε τον ρόλο της στην αγορά εξαγωγών ελαιολάδου, κερδίζοντας την δεύτερη θέση στην κατάταξη μετά την Ισπανία, κερδίζοντας ετήσιο κύκλο εργασιών 1,48 δις ευρώ από 333.000 τόνους εξαγωγών. Παρά την φτωχή περίοδο παραγωγής, οι ιταλικές εξαγωγές παρέμειναν σταθερές σε σχέση με το προηγούμενο έτος και οι εξαγωγές ελαιολάδου στην Αυστραλία, τον Καναδά, τη Βραζιλία, την Ταϊβάν, τη Νότια Κορέα, την Αυστρία, την Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Ρωσία, τη Σουηδία, την Ελβετία και την Ιαπωνία αυξήθηκε.

Σε ό,τι αφορά στην παραγωγή, πρόκειται για μια μείωση 59,2%, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το Ινστιτούτο Υπηρεσιών για την Αγροτική και την Επισιτιστική Αγορά (ISMEA), η οποία προχώρησε το διάστημα αυτό σε μια αρνητική αναθεώρηση των 10.000 τόνων συγκριτικά με τις παλαιότερες εκτιμήσεις.

Η οργάνωση προχώρησε σε αυτήν την τελική εκτίμηση μόλις συγκέντρωσε τις δηλώσεις παραγωγής από την ιταλική υπηρεσία αγροτικών αποζημιώσεων. Σύμφωνα με την έκθεση της Ismea, οι νότιες περιοχές της χώρας υπέφεραν περισσότερο. Η Basilicata παρουσίασε μείωση κατά 81% σε όγκο σε σχέση με την προηγούμενη συγκομιδή. Παράλληλα, η Καλαβρία είδε πτώση 76,6%, η Σικελία υπέστη μείωση 66,2% και η Πούλια κατέγραψε πτώση 64,8%. Η κατάσταση ήταν ελαφρώς διαφορετική στις κεντρικές περιοχές της χώρας, όπως η Liguria, η οποία σημείωσε αύξηση της παραγωγής κατά 17,5%. Η Τοσκάνη και η Ούμπρια παρουσίασαν επίσης αύξηση της παραγωγής κατά 31,3% και 40,4% αντίστοιχα.

Εν τω μεταξύ, το βόρειο τμήμα της χώρας γνώρισε αξιοσημείωτη ανάπτυξη, δεδομένου ότι ο όγκος παραγωγής υπερδιπλασιάστηκε σε ορισμένες περιοχές. Η Λομβαρδία παρουσίασε αύξηση παραγωγής 153%, ενώ η Piemonte είδε την αύξηση της παραγωγής της κατά 155%. Η παραγωγή του Veneto αυξήθηκε περισσότερο από τριπλάσια, αυξάνοντας κατά ένα απίστευτο 221% σε σχέση με πέρυσι.

Στις περιοχές με τις μεγαλύτερες ζημιές, η μείωση της παραγωγής σήμαινε ότι κάποια ελαιοτριβεία έπρεπε να κλείσουν ήδη από τον Δεκέμβριο, ενώ άλλοι δεν άνοιξαν καν. Η Coldiretti, η ένωση αγροτών και η Italia Olivicola επέστησαν την προσοχή στην απώλεια των εργάσιμων ημερών διεξάγοντας συγκεντρώσεις στη Ρώμη απαιτώντας αποζημίωση για όσους επηρεάστηκαν από την ύφεση του τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι η μείωση της παραγωγής οφειλόταν κυρίως σε ακραίες καιρικές συνθήκες, οι οποίες γίνονται ολοένα και συχνότερες σε όλο τον κόσμο. Κατά συνέπεια, η Ιταλία υπέφερε από πολλές φτωχές συγκομιδές κατά την τελευταία δεκαετία και πρόσφατα έχει δει πολλές μεγάλες διακυμάνσεις της παραγωγής.

Η έκθεση της Ismea έδειξε επίσης πως οι τιμές του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου επηρεάστηκαν από την κακή συγκομιδή. Από το καλοκαίρι, οι τιμές του ελαιολάδου αυξήθηκαν από 4,04 ευρώ ανά κιλό σε 5,60 ευρώ, πριν μειωθούν λίγο το Φεβρουάριο. Ωστόσο, τον Απρίλιο, οι τιμές αυξήθηκαν και πάλι, φθάνοντας κατά μέσο όρο τα 5,65 ευρώ ανά κιλό επηρεασμένες αρνητικά από την μεγάλη ισπανική παραγωγή και θετικά από την σταδιακή εξάντληση των αποθεμάτων του προϊόντος υψηλότερης ποιότητας.

Η πτώση της παραγωγής τόνωσε επίσης τη ζήτηση για εισαγωγές ελαιολάδου. Στα τέλη του 2018, η Ιταλία εισήγαγε 512.000 τόνους ελαιολάδου.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία