BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Μείωση 7% στην παραγωγή πυρηνοκάρπων σε σχέση με το προηγούμενο έτος στην Ελλάδα

Μεγαλύτερες ποσότητες, σε ποσοστό 10% συγκριτικά με τη σεζόν 2018 και κατά 2% υψηλότερες σε σχέση με το μέσο όρο της πενταετίας 2013-17, «υπόσχεται» η καμπάνια του 2019, για την παραγωγή της Ευρώπης σε επιτραπέζια και συμπύρηνα ροδάκινα, καθώς και σε νεκταρίνια.

KARP-31_2

Λεωνίδας Λιάμης

52
0

Ο πήχυς της προσδοκώμενης παραγωγής για φέτος τοποθετείται στους 3.060.811 τόνους, έναντι 2.777.580 της περσινής χρονιάς και 3.012.499 τόνων της πενταετίας 2013-17, με την Ισπανία, τη Γαλλία και την Ιταλία να αναμένουν αύξηση της συνολικής παραγωγής τους, κατά 12%, 13% και 17%, αντίστοιχα, έναντι του 2018, εν αντιθέσει με την Ελλάδα, που προβλέπει υποχώρηση σε ποσοστό 7%.

Στις εκτιμήσεις αυτές προχώρησε το Αγροτικό Επιμελητήριο της Λέριδα, στην Καταλονία της Ισπανίας, συνθέτοντας επιμέρους προεκτιμήσεις τις οποίες διατύπωσαν εκπρόσωποι του κλάδου και από τις τέσσερις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, όπου καλλιεργούνται τα εν λόγω πυρηνόκαρπα.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ευάγγελου Καραΐνδρου, από την Κοινοπραξία Ομάδων Παραγωγών και Συνεταιρισμών Ημαθίας, η φετινή παραγωγή επιτραπέζιων ροδάκινων αναμένεται να κυμανθεί στους 216.416 τόνους, καταγράφοντας πτώση κατά 11% έναντι των 243.600 τόνων του 2018. Σε σχέση, ωστόσο, με τις επιδόσεις της πενταετίας 2013-17 η προβλεπόμενη παραγωγή του 2019 είναι σημαντικά υψηλότερη, κατά 15%.

Στα νεκταρίνια, αντίστοιχα, για φέτος αναμένεται ότι θα συγκομιστούν περί τους 119.488 τόνοι, 3% αυξημένοι από πέρυσι, αλλά και κατά 47% περισσότεροι από την πενταετία αναφοράς, ενώ στα συμπύρηνα δεν αναμένεται σημαντική μεταβολή συγκριτικά με το 2018 (σ. σ. θα είναι οριακή η αύξηση κατά 1.930 τόνους), όταν και συγκομίστηκαν 450.000 τόνοι, ωστόσο έναντι της πενταετίας αναφοράς η αύξηση θα είναι 39%. Μάλιστα η χώρα μας είναι η μεγαλύτερη παραγωγός συμπύρηνου σε όλη την Ευρώπη, με αρκετή διαφορά από τη δεύτερη Ισπανία.

Συνολικά η χρονιά για την ελληνική παραγωγή και στις τρεις κατηγορίες των φρούτων, αναμένεται να διαμορφωθεί στους 787.834 τόνους, από 810.000 τόνους το 2018, καταγράφοντας μείωση σε ποσοστό 7%, αλλά αν συγκριθεί με την πενταετία 2013-17 θα είναι αυξημένη κατά 24%.

Η ισπανική παραγωγή, σύμφωνα με τις Patricia De Almandoz Fraile και Sara Ruiz Chacon, του Cooperativas Agro Alimentarias Afrucat, εκτιμάται φέτος, ότι θα ανέλθει, συνολικά στους 1.298.679 τόνους, σημειώνοντας άνοδο 12% έναντι του 2018 και κατά 6% σε σχέση με την πενταετία αναφοράς. Πιο συγκεκριμένα, η παραγωγή στα επιτραπέζια ροδάκινα τους αναμένεται ότι θα φτάσει τους 331.762 τόνους, στα πεπλατισμένα επιτραπέζια ροδάκινα τους 331.776 τόνους, τα νεκταρίνια τους 635.141 τόνους και στα συμπήρυνα ροδάκινα τους 305.701 τόνους.

Στην Ιταλία, βάσει των στοιχείων που παρέθεσαν οι Elisa Macchi και ο Tomas Bosi από το Centro Servizio Ortofruticolo, αναμένει μια συνολική παραγωγή στους 1.216.009 τόνους, η οποία θα είναι υψηλότερη κατά 13% συγκριτικά με πέρυσι, αλλά μειωμένη κατά 7% έναντι του μέσου όρου της επίμαχης πενταετίας 2013-17. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα στα επιτραπέζια ροδάκινα η γειτονική χώρα αναμένει 562.089 τόνους, στα νεκταρίνια 653.920 τόνους και στα συμπύρηνα 91.158 τόνους.

Η Γαλλία τέλος αναμένει σημαντική αύξηση της παραγωγής της, κατά 17% συγκριτικά με το 2018, αλλά ο όγκος της είναι μικρός και συνολικά δεν θα υπερβεί τους 210.219 τόνους και μάλιστα θα είναι μικρότερος σε ποσοστό 3% έναντι του μέσου όρου της επίμαχης πενταετίας. Όπως εκτιμά η Laurent Bernadette από το SCEES AGRESTE, στα επιτραπέζια ροδάκινα αναμένεται παραγωγή στους 111.932 τόνους, στα νεκταρίνια στους 98.287 τόνους και στα συμπύρηνα ροδάκινα στους 5.364 τόνους. Οι Γάλλοι αναφέρουν επίσης πως πλέον έχει σταθεροποιηθεί ο όγκος της ετήσιας παραγωγής τους (σ. σ. τα προηγούμενα χρόνια λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής η διάθεσή της ήταν δύσκολη και πολλοί είχαν αλλάξει καλλιέργειες), η οποία απορροφάται από τις γαλλικές λιανεμπορικές αλυσίδες σε καλές τιμές για τον παραγωγό.

Συμπερασματικά στις ανακοινώσεις του Αγροτικού Επιμελητηρίου της Λέριδα αναφέρεται πως το 2019 ο χειμώνας ήταν γενικά μαλακός στην Ισπανία, τη Γαλλία και την Ιταλία και πιο κανονικός στην Ελλάδα. Στην αρχή της άνοιξης ήταν επίσης μαλακός και οι ανθοφορίες εξελίχθηκαν σε πολύ καλές καιρικές συνθήκες. Όμως από τα τέλη Μαρτίου και τις αρχές Απριλίου ο καιρός άρχισε να χειροτερεύει, ενώ εκδηλώθηκαν και κάποιοι εντοπισμένοι περιορισμένοι παγετοί σε ορισμένες περιοχές. Οι χαμηλές αυτές θερμοκρασίες για την εποχή πιθανώς θα προκαλέσουν μια μικρή καθυστέρηση στη συγκομιδή της τάξεως της μίας εβδομάδας, ειδικά στις βόρειες παραγωγικές ζώνες του ροδάκινου, όπως είναι η Καταλονία, η Αραγονία, η Γαλλία και η βόρειος Ιταλία.

Επισημαίνεται ακόμη πως οι δύο αποφασιστικοί παράγοντες, ως προς το πώς θα εξελιχθεί η καμπάνια του 2019, για τα τρία αυτά καλοκαιρινά φρούτα, θα είναι η κλιμάκωση της παραγωγής μεταξύ των επιμέρους παραγωγικών κέντρων και οι κλιματικές συνθήκες, που θα επηρεάσουν την κατανάλωση. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως αν δεν συμπέσουν οι παραγωγές χρονικά ως προς την εμπορική τους διάθεση, θα βοηθήσει την εύκολη πώλησή τους και με καλές τιμές, όπως επίσης θετικά θα λειτουργήσει και το αν υπάρξει ζέστη και καύσωνες, που ευνοούν την κατανάλωση των συγκεκριμένων πυρηνόκαρπων.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία