BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Ιταλοί έµποροι ψάχνουν για ελληνικό κεράσι λόγω υψηλής ζήτησης

Η υψηλή ζήτηση από την Ιταλία, σε συνδυασµό µε τις µειωµένες ποσότητες από τις χαλαζοπτώσεις σε πολλές περιοχές της Β. Ελλάδας, κρατούν τις τιµές του κερασιού της Πέλλας και της Πιερίας σε ικανοποιητικά επίπεδα, που κυµαίνονται από 1,70 έως και 3 ευρώ το κιλό, ανάλογα µε την ποιότητα

cherry-picking-west-kelowna

Λεωνίδας Λιάμης

98
0

∆εν είναι υπερβολή να σας πω ότι αυτές τις ηµέρες στα παραγωγικά κέντρα της περιοχής κυκλοφορούν πάνω από 30 Ιταλοί έµποροι, που αγοράζουν κεράσια γιατί οι πρώιµες και οι µεσοπρώιµες ποικιλίες τους έχουν πάθει µεγάλες ζηµιές», ανέφερε στο Fresher ο αντιπρόεδρος του Συνεταιρισµού Άγρα Έδεσσας, Χρήστος Πέτκος. Ο ίδιος µας είπε πως µέχρι στιγµής από τους περίπου 200 τόνους που έχει πουλήσει ο Συνεταιρισµός, οι τιµές εκκαθάρισης Μαΐου θα δώσουν στον παραγωγό 2 ευρώ το κιλό. Στην περιοχή του Άγρα, όπως µας είπε, οι ζηµιές δεν είναι µεγάλες, αλλά δεν συµβαίνει το ίδιο σε χωριά όπως τα Βρυττά, το Νησί, η Αγ. Φωτεινή και η Φλαµουριά, όπου οι καταστροφές από το χαλάζι, ειδικά σε αυτά που τα χτύπησε δύο φορές φτάνουν έως και το 100%.

Εικόνα καταστροφών στην παραγωγή, αλλού µεγαλύτερη και αλλού µικρότερη κατά περίπτωση, µας µετέφερε για χωριά όπως η Αµπελιά, ο Νέος Μυλότοπος, η Αραβησσός, το Αχλαδοχώρι και ο Παλαιός Μυλοπόταµος και ο πρόεδρος του Α.Σ. Παλαιού Μυλοτόπου, Γιάννης Λυσίτσας. «Στα κεράσια που καταφέρνουν να µαζέψουν οι αγρότες οι τιµές αυτή την περίοδο κινούνται στα 1,80 µε 2 ευρώ το κιλό και είναι καλές, όµως σηµειώνω πως µιλάµε για ελάχιστες ποσότητες», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ παρόµοια κατάσταση περιγράφει και ο ∆ηµήτρης Πίλτσης από την Έδεσσα που είδε την παραγωγή του να πλήττεται ολοκληρωτικά από τη χαλαζόπτωση. Στην Αλµωπία δεν υπήρξαν τέτοια προβλήµατα και οι παραγωγοί, σύµφωνα µε τον Γιάννη Χαντζή είναι ικανοποιηµένοι καθώς «πουλάµε από 1,80 έως 2 ευρώ το κιλό, που είναι πολύ καλή τιµή».

Ελπίζει στις µεσοπρώιµες η Ροδόπη

Ένα τριήµερο βροχοπτώσεων, στις αρχές της συγκοµιδής, τα έκανε... µούσκεµα στις υπερπρώιµες ποικιλίες της Ροδόπης, µε συνέπεια να εµφανιστούν σκισίµατα στους καρπούς, απογοητεύοντας τους παραγωγούς. «Τα πρώιµα κεράσια όλα σάπισαν, ενώ και στις µεσοπρώιµες και όψιµες ποικιλίες λόγω των βροχών έχουµε σκασίµατα», τονίζει ο παραγωγός Γκαλίπ Χουσεΐν, προσθέτοντας πως «αν δεν είχαµε τις ζηµιές, για τις οποίες περιµένουµε αποζηµίωση από τον ΕΛΓΑ, θα µιλούσαµε για µια πάρα πολύ καλή χρονιά, γιατί οι τιµές στην πρώτη κατηγορία φτάνουν έως και τα 2 ευρώ, ενώ η πιο χαµηλή ποιότητα πιάνει 1,40 ευρώ το κιλό». Την τιµή αυτή δίνει η τυποποιητική µονάδα της YAKA IKE, η οποία, όπως είπε στο Fresher ο διαχειριστής της Λεβέντ Σαδίκ, µπορεί να απορροφήσει και να διαχειριστεί πάνω από 2.000 τόνους κερασιών ετησίως. Όπως µας ανέφερε µε την YAKA συνεργάζονται περισσότεροι από 240 παραγωγοί, στις φυτείες των οποίων εφαρµόζεται ένα ολοκληρωµένο σύστηµα φροντίδας της κερασοκαλλιέργειας, από το οποίο αναµένεται να ανεβεί η στρεµµατική απόδοση από τα 450 κιλά σήµερα, στα 600 κιλά το στρέµµα, σε τρία χρόνια.

Όσον αφορά στη διάθεση, ο κ. Σαδίκ ανέφερε πως τα κεράσια που τυποποιεί και εµπορεύεται η YAKA IKE, κατευθύνονται κατά κύριο λόγο στο εξωτερικό και σε αγορές όπως αυτές της Αγγλίας και της Γερµανίας, µέσω συνεργασιών µε µεγάλες αλυσίδες σούπερ µάρκετ. «Φέτος θα ξεκινήσουµε και στην Ασία, καθώς οι δοκιµές που κάναµε πέρυσι, είχαν πολύ καλή αποδοχή», επισήµανε ο ίδιος και προσδιόρισε ως στόχους το Χονγκ Κονγκ και τη Σιγκαπούρη.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία