BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Η Κίνα σύντομα θα ανοίξει την αγορά της για τα αμερικανικά αγροτικά προϊόντα εκτιμούν αξιωματούχοι των ΗΠΑ

Ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Larry Kudlow την Τρίτη, χαρακτήρισε ως καλό σημάδι το γεγονός ότι κορυφαίοι υπάλληλοι των ΗΠΑ θα ταξίδευαν στην Κίνα για να συζητήσουν το να αναβιώσουν τις μέχρι πρότινος παγωμένες εμπορικές συνομιλίες και δήλωσαν ότι αναμένουν από το Πεκίνο να αρχίσει σύντομα να αγοράζει γεωργικά προϊόντα των ΗΠΑ.

9r9g9ydZZ_1200x630__1

16
0

Σε πρόσφατες τηλεφωνικές συνομιλίες με κινέζους διαπραγματευτές, ο Αντιπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ Robert Lighthizer και ο Γραμματέας του Treasury Steven Mnuchin τόνισαν την ανάγκη για το Πεκίνο να ανταποκριθεί στη δέσμευσή του να αγοράσει περισσότερα αμερικανικά γεωργικά προϊόντα.

«Όπως διάβασα, φαίνεται πως αναμένεται ταξίδι στην Κίνα, ελπίζουμε σθεναρά ότι η Κίνα σύντομα θα αρχίσει να αγοράζει γεωργικά προϊόντα, αφενός ως μέρος μιας συνολικής συμφωνίας και το αφετέρου ως χειρονομία καλής θέλησης , Δήλωσε ο Kudlow στους δημοσιογράφους.

Η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως, προσπαθούν να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις με αδιέξοδο που αποσκοπούν στον τερματισμό ενός μακροχρόνιου εμπορικού πολέμου που χαρακτηρίζεται από δασμούς-αντίποινα μεταξύ των δύο  χωρών.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησε κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον κινέζο πρόεδρο Xi Jinping τον περασμένο μήνα να αποφύγει την επιβολή δασμών στα υπόλοιπα 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε κινεζικές εισαγωγές, ενώ οι συνομιλίες επαναλήφθηκαν. Ο Kudlow δήλωσε ότι οι κινεζικές αγορές αγροκτημάτων που αναμένονται σε αντάλλαγμα δεν είχαν συμβεί, αλλά αυτό θα μπορούσε να αλλάξει σύντομα.

«Δεν είχαμε καμία εγγύηση γι 'αυτό, αλλά δεν θα εκπλαγούμε αν βλέπαμε πολλά θετικά νέα για αυτό που έρχεται», δήλωσε ο Kudlow. «Θα επιτύχουμε μια νότα ελπίδας».

Ωστόσο, ο αμερικανός υπουργός Εμπορίου Wilbur Ross υπονόμευσε την προοπτική. Ερωτηθείς εάν η Κίνα κινεί προς την κατεύθυνση της αγοράς περισσότερων αγροτικών προϊόντων, ο Ross είπε στο Bloomberg, «Δεν γνωρίζω ότι η πύλη έχει ανοίξει σε σημαντικό βαθμό».

Ο υπουργός Γεωργίας, Sonny Perdue, δήλωσε την Τρίτη ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα πληρώσει τουλάχιστον 15 δολάρια ανά στρέμμα στους αγρότες που πλήττονται από τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα βάσει πακέτου βοήθειας 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα δημοσιευθεί πριν από το τέλος της εβδομάδας.

Οι Αμερικανοί αγρότες, μια βασική εκλογική δύναμη για το Τραμπ, συγκαταλέγονται ανάμεσα στα πιο έντονα εμπόδια του εμπορικού πολέμου μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας. Οι σπόροι σόγιας είναι οι πιο πολύτιμες εξαγωγές αγροτικών προϊόντων στις ΗΠΑ και οι αποστολές προς την Κίνα μειώθηκαν σε χαμηλό 16 ετών το 2018.

Οι εντάσεις για το εμπόριο έχουν σαφή επίπτωση στην παγκόσμια οικονομία, ανέφερε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την Τρίτη.

Ο παγκόσμιος δανειοδότης μείωσε την πρόβλεψη για παγκόσμια ανάπτυξη φέτος και έπειτα, προειδοποιώντας ότι περισσότερα τιμολόγια των ΗΠΑ-Κίνας, τιμολόγια αυτοκινήτων ή ένα ασταθές Brexit θα μπορούσαν να επιβραδύνουν περαιτέρω την ανάπτυξη, να αποδυναμώσουν τις επενδύσεις και να διαταράξουν τις αλυσίδες εφοδιασμού. Επίσης, μείωσε τις προβλέψεις της για αύξηση του παγκόσμιου εμπορίου κατά 0,9 της εκατοστιαίας μονάδας σε 2,5% το 2019.

Μεταξύ άλλων, τέλος, ανέφερε ότι οι κλιμακωτές χρεώσεις των ΗΠΑ και η εξασθένιση της εξωτερικής ζήτησης πιέζουν την οικονομία της Κίνας, η οποία ήταν ήδη στη μέση μιας διαρθρωτικής επιβράδυνσης. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η οικονομία της Κίνας αναμένεται να αυξηθεί κατά 6,2% το 2019 και 6,0% το 2020, σημειώνοντας μείωση κατά 0,1% για κάθε έτος.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία