BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Καλές αποδόσεις παρά τον περονόσπορο στον ηλίανθο

Παρά τα προβλήµατα που παρουσιάστηκαν στα αρχικά στάδια της καλλιέργειας του ηλίανθου, που οδήγησαν σε κάποιες περιπτώσεις και στην επανασπορά, κυρίως λόγω του περονόσπορου, πολύ καλή δείχνει η χρονιά από άποψη αποδόσεων. Η τιµή συµβολαιακής, σταθερή στα 35 λεπτά το κιλό.

36_pin_10

Ελισσαίος-Ιωάννης Μανιάτης

30
0

Ξεκίνησε η συγκοµιδή του ηλίανθου σε κεντρική, ανατολική Μακεδονία και Θράκη, µια χρονιά που η παραγωγή αναµένεται να είναι µεγαλύτερη από την περσινή, παρά τα προβλήµατα που εµφανίστηκαν στα πρώτα στάδια της καλλιέργειας. Σύµφωνα µε τον Γιώργο Σκέντρο, γεωπόνο και τεχνικό στην εταιρεία λιπασµάτων Γαβριήλ µε δράση στην περιοχή, προς το παρόν συγκοµίζονται ξηρικά και κάποια προβληµατικά αρδευόµενα χωράφια. Οι αποδόσεις στα ξηρικά φτάνουν τα 150 µε 200 κιλά, µια καλή αναλογικά απόδοση, ενώ τα αρδευόµενα που µαζεύονται τώρα δεν ξεπερνούν τα 250 κιλά, λόγω προβληµάτων.

Τα «καλά» χωράφια θα ξεκινήσουν να µαζεύονται κατά τις 20 Αυγούστου, όπως δήλωσε στην Agrenda ο Γ. Σκέντρος. Λέγοντας καλά, εννοούνται τα αρδευόµενα αγροτεµάχια που δεν αντιµετώπισαν κάποιο πρόβληµα και των οποίων η παραγωγή αναµένεται να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 400 κιλά, αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις των καλλιεργητών, επισφραγίζοντας µια πολύ καλή χρονιά για τον ηλίανθο. Ο περονόσπορος αποτέλεσε και φέτος το βασικό πρόβληµα σε ∆ράµα, Σέρρες, Ξάνθη, Έβρο. Ιδίως στη ∆ράµα και τις Σέρρες χρειάστηκε να γίνουν επανασπορές λόγω των µυκητολογικών προβληµάτων.

Ο περονόσπορος έχει ασκήσει µεγάλη πίεση στην καλλιέργεια όλα τα τελευταία χρόνια και δεν δείχνει αυτό να σταµατάει αν και φέτος φαίνεται να µην µειώθηκε η παραγωγή αισθητά, σηµειώνει ο κ. Σκέντρος. Ο ηλίανθος πρέπει κανονικά να καλλιεργείται σε σύστηµα αµιψεισποράς, µία φορά στα τέσσερα χρόνια, ενώ συνήθως στην Ελλάδα το πολύ να γίνει ετήσια εναλλαγή µε σιτάρι. Αυτό έχει σαν αποτέλεσµα τη δηµιουργία πρόσφορου εδάφους για την ασθένεια κι ενώ το πρόβληµα εντείνεται µε τα χρόνια, οι αρχές και οι παραγωγοί δεν το πολυσυζητούν.

Βέβαια, ίσως οι παραγωγοί έχουν το λόγο τους που δεν δίνουν µεγάλη δηµοσιότητα στο πρόβληµα, καθώς ο περονόσπορος του ηλίανθου αποτελεί οργανισµό καραντίνας και δεν ξέρουν πώς µπορεί να εξελιχθεί η κατάσταση σε µια µεγάλη έξαρση. Μπορεί να ανακοινωθούν απαγορεύσεις που στο τέλος να προκαλέσουν µεγαλύτερο πρόβληµα. Προς το παρόν η κατάσταση ελέγχεται µε καλλιεργητικά µέτρα και ανθεκτικές ποικιλίες, µε τις τελευταίες όµως να υστερούν σε απόδοση έναντι των µη ανθεκτικών υψηλοπαραγωγικών ποικιλιών.

Οι ποικιλίες που κυκλοφορούν στην αγορά είναι πολλές και προσφέρουν διαφορετικές δυνατότητες, ανάλογα µε τα προβλήµατα που αντιµετωπίζονται στο κάθε χωράφι. Έτσι υπάρχουν παραγωγοί που χρησιµοποιούν διαφορετική ποικιλία σε κάθε περίπτωση. Να σηµειωθεί ότι η καλλιέργεια ηλίανθου γίνεται συµβολαιακά, µε σταθερή τιµή στα 35 λεπτά το κιλό και κατεύθυνση την παραγωγή βιοντίζελ. Αυτό όπως είναι εύλογο, στρέφει την προσοχή του παραγωγού στα κιλά που θα αποδώσει.

Παρά τη γενικά καλή εικόνα, τις τελευταίες µέρες ένα κύµα καύσωνα «ζορίζει» πολλά αγροτεµάχια στον Έβρο και µπορεί να εµφανιστεί µια αρνητική επίδραση στην απόδοση, σύµφωνα µε τον Χρυσοβαλάντη Πολυζωίδη και τον Νικόλαο Πολυζωίδη, παραγωγούς από την περιοχή. Επίσης αναφέρουν πως οι ίδιοι, αλλά και άλλοι παραγωγοί στο νοµό, καλλιεργούν κάθε χρόνο διάφορα υβρίδια µε ανθεκτικότητα σε διαφορετικές πιέσεις, για να εντοπίσουν το κατάλληλο για κάθε χωράφι.

Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 17 Αυγούστου.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία