BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Με χαμηλή απόδοση στο επιτραπέζιο σταφύλι, αλλάζει η ποικιλία

Η τιμή που έχει παγιωθεί τα τελευταία χρόνια στα επιτραπέζια σταφύλια, δεν αφηνει περιθώρια κερδοφορίας στις εκμεταλλεύσεις που επιμένουν στις παραδοσιακές ποικιλίες χαμηλών αποδόσεων.

43352545334_ce09018a4b_o

Ελισσαίος-Ιωάννης Μανιάτης

1151
1

Πανευρωπαϊκά έχει σκαλώσει στα 60 λεπτά η τιμή του άσπρου και κόκκινου σταφυλιού πρώτης ποιότητος, με τα δεύτερης να κυμαίνονται στα 40 με 45 λεπτά, ενώ οι συσκευασίες των 5 κιλών φτάνουν στους εισαγωγείς με τιμή από 8 έως 10 ευρώ.

Οι τιμές αυτές έχουν παγιωθεί εδώ και κάμποσα χρόνια στη διεθνή αγορά, αποτελούν όμως ποσά που κάνουν την εκμετάλλευση στην Ελλάδα πολλές φορές και μη βιώσιμη, καθώς στον ελληνικό αμπελώνα με Thompson seedless και Crimson η απόδοση δεν ξεπερνά τον 1,5 τόνο ανά στρέμμα, την ώρα που οι νέες ποικιλίες μπορούν να δώσουν πάνω από διπλάσια κιλά στο στρέμμα. Αυτές οι συνθήκες ίσως υπαγορεύουν σε πολλούς παραγωγούς την ανάγκη να προχωρήσουν προς εγκατάσταση νέων ποικιλιών, για μεγαλύτερη πρόσοδο.

Η Ιταλία είχε μειωμένη παραγωγή στις άσπερμες ποικιλίες λόγω δυσμενών για την καλλιέργεια καιρικών συνθηκών στα τέλη της άνοιξης. Η Ελλάδα είχε κατά δύο εβδομάδες όψιμη παραγωγή σε όλες της ποικιλίες. Η Ισπανία παρουσίασε μια φυσιολογική αναμενόμενη σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές εικόνα στην παραγωγή της, με τις αναμενόμενες ποσότητες να διοχετεύονται στην αγορά. Αποτέλεσμα των συνθηκών αυτών ήταν στην αγορά να μην κυκλοφορούν μεγάλες ποσότητες άσπρου σταφυλιού την περίοδο Ιουλίου και Αυγούστου.

Στις 9 Σεπτεμβρίου, έχει ήδη τελειώσει το άσπρο σταφύλι στην Ισπανία και τώρα στην Ιβηρική παίζουν με το Crimson, μια ποικιλία που καταλαμβάνει ως και 500.000 στρέμματα στην ανταγωνίστρια χώρα της Ελλάδας. Ανταγωνίστρια στο πεδίο του σταφυλιού και ειδικά στην ποιότητα, καθώς σε παραγωγή Crimson η Ελλάδα είναι πολύ μικρή στο χάρτη, με 4.000 έως 5.000 στρέμματα καλλιέργειας.  Τα Crimson έχουν αρχίσει να συγκομίζονται στην Ισπανία από το δεκαπενταύγουστο, ενώ στο τέλος του Αυγούστου μπήκε και η Ελλάδα σε περίοδο συγκομιδής.

Η σεζόν στην Ελλάδα καθυστέρησε 15 ημέρες και οι παραγγελίες από το εξωτερικό άργησαν να έρθουν στη χώρα, με τη ζήτηση για ελληνικό σταφύλι να ανεβαίνει αισθητά από τις αρχές Σεπτεμβρίου και όχι πιο πριν, σύμφωνα με το Δημήτρη Σπανό, εξαγωγέα του προϊόντος.

Στον τομέα των νέων ποικιλιών, η πρώιμη λευκή ποικιλία Prime στην Ελλάδα αντάμοιψε τους παραγωγούς, πιάνοντας υψηλά επίπεδα τιμών, πάνω από 1 ευρώ στον παραγωγό, ενώ ο κύριος όγκος παραγωγής διοχετεύθηκε στην Ελληνική αγορά με κάποιο μερίδιο να καταλήγει και στην αγορά της Γερμανίας.

Την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου ξεκίνησε η συγκομιδή στη χώρα μας στα Automn Pearl όπου καλλιεργούνται, με τις μικρές παραγόμενες ποσότητες να έχουν πετύχει εξαιρετικά χαρακτηριστικά που δικαιολογούν την υψηλή τους τιμή, που ξεπέρασε το 1 ευρώ το κιλό στο χωράφι. Η εν λόγω ποικιλία τώρα βρίσκεται στο στάδιο εισόδου στον ελληνικό αμπελώνα και δείχνει σημάδια μεγάλης δυναμικής.

Τα κόκκινα ποικιλίας Starlight, έτυχαν ευρείας αποδοχής από την εγχώρια αγορά, με τις παραγόμενες ποσότητες όμως να είναι ακόμη μικρές για να μπορούν να εισέλθουν στον τομέα των εξαγωγών.

Όσον αφορά στα προβλήματα κατά την καλλιέργεια του επιτραπέζιου σταφυλιού στη Ελλάδα, σε γενικές γραμμές ήταν μια «στεγνή» σεζόν, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δ. Σπανός, δε σημειώθηκαν δηλαδή πολλές βροχές και υγρασίες με αποτέλεσμα την απουσία σοβαρών προβλημάτων που προκαλούνται από ασθένειες κυρίως μυκητολογικής φύσεως, κάτι που όμως συνέβη και στις υπόλοιπες χώρες παραγωγούς, Ισπανία και Ιταλία.

Αυτό βοήθησε πολύ στη συγκομιδή, καθώς με την απουσία χαλασμένων σταφυλιών μειώθηκαν κατά πολύ τα εργατικά κόστη για το μάζεμα και τη διαλογή της παραγωγής.

Επιπροσθέτως, το μειωμένο φορτίο του προϊόντος σε μύκητες, βελτίωσε κατά πολύ την κατάστασή του μετά τη συγκομιδή κατά την αποθήκευση, έχοντας έτσι ως αποτέλεσμα τη μειωμένη εμφάνιση μετασυλλεκτικών προσβολών και σήψεων.

Η Σουλτανίνα αναμένεται να συγκομίζεται μέχρι την τρίτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου και προς το παρόν οι ενδείξεις για τον καιρό παρουσιάζουν καλές καιρικές συνθήκες μέχρι να συγκομιστεί το προϊόν.  

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

30-09-2019 20:46Fanis

Aσχολουμαι με την καλιεργεια επιτραπεζιας σουλτανινας 40 χρονια.Εχετε δικιο η καλιεργεια εγινε ασυμφωρη και πρεπει να αλλαξω ποικιλια. Μολις τελειωσω τωρα την συγκομιδη για την επομενη χρονια θα σπειρω και θα καλλιεργεισω τις καινουργες ποικιλιες που προτεινετε..........fanisanastasiou

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία