BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Ανησυχεί η πρόταση ΗΠΑ για δασμούς 100% αγροτικών προϊόντων ΕΕ

Μετά τις 13 Ιανουαρίου, οπότε λήγει και η διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη, αναμένεται να αποφασίσει το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ αν εν τέλει θα θέσει σε εφαρμογή την πρόταση επιβολής πρόσθετων δασμών 100% σε κρασιά, ελαιόλαδα, επιτραπέζιες ελιές, τυριά, γιαούρτι, κονιάκ και σε άλλα αγροτικά προϊόντα από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, κορυφώνοντας τα αντίποινα για τις επιδοτήσεις στην Airbus.

lighthizer___reuters_jpg_673822677

Μαρία Γιουρουκέλη

10
0

Σε αντίθεση με τον προηγούμενο κύκλο επιβολής δασμών, ο οποίος επικεντρώθηκε αποκλειστικά σε κρασιά από τα τέσσερα Κράτη – Μέλη της Ε.Ε. που επιδοτούσαν την Airbus, οι δασμοί αυτοί  θα πλήξουν κρασιά από όλες τις χώρες της Ε.Ε. και θα συμπεριλάβουν και τους αφρώδης οίνους, τα επιδόρπια κρασιά, εκείνα σε φιάλες μεγάλου μεγέθους και όλα τα επίπεδα οινοπνεύματος, όχι μόνο εκείνα κάτω του 14%.

Σύμφωνα με άρθρο του κορυφαίου περιοδικού Winespectator, από το γραφείο Εμπορικού αντιπροσώπου των ΗΠΑ (USTR) υπάρχει «ενεργή» πρόταση επιβολής πρόσθετων δασμών σε όλα τα ευρωπαϊκά κρασιά ποσοστού 100% κάτι που επιβεβαιώνει και το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών.

Το θέμα έχει προκαλέσει συναγερμό στους εκπροσώπους του εγχώριου αμπελοοινικού κλάδου με την ΚΕΟΣΟΕ, σε συνεργασία με την ΕΔΟΑΟ και τον ΣΕΟ να ετοιμάζονται να αντιδράσουν κατά τις επιβολής δασμών παρεμβαίνοντας στον Πρωθυπουργό, στον υπουργό εξωτερικών, στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και τον Πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρυ Πάιατ.

Στο άρθρο του Winespecator περιγράφεται η αγωνιώδη προσπάθεια των ευρωπαίων οινοπαραγωγών να διατηρήσουν τις πωλήσεις τους στις αγορές των ΗΠΑ μετά τις επιβαρύνσεις με δασμούς σε  ποσοστό 25% στα κρασιά συγκεκριμένων χωρών, οι οποίοι τώρα αντιμετωπίζουν ένα νέο δυνητικό εμπόδιο. «Μέχρι τώρα, οι περισσότεροι καταναλωτές δεν ένιωθαν τον αντίκτυπο της επιβολής δασμών στο 25% καθώς οι εισαγωγείς και οι οινοποιοί απορρόφησαν το κόστος με την ελπίδα διατήρησης των πωλήσεων. Αυτό δεν θα είναι δυνατό με τους  νέους , υψηλότερους δασμούς. Πολλοί εισαγωγείς αναφέρουν ότι ενώ σχεδιάζαμε προσλήψεις, τώρα σκεφτόμαστε απολύσεις.», γράφει το Winespectator.

Η αντίδραση πολλών στη βιομηχανία οίνου είχε στοιχεία σοκ. «Το επίπεδο δασμών 100 % θα είναι πραγματικά καταστροφικό καθώς όλα τα ευρωπαϊκά κρασιά θα χάσουν το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Renzo Cotarella, πρόεδρος του Antinori, τονίζοντάς πως «σε αυτό το επίπεδο των δασμών, είναι πρακτικά αδύνατο να βρεθεί μια αποτελεσματική λύση.».

Οι επιπτώσεις εάν τεθούν σε εφαρμογή θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές για τα οινοποιεία, τους εισαγωγείς, τα εστιατόρια, τους λιανοπωλητές και τελικά τους καταναλωτές. «Εάν αυτό επιτευχθεί, αυτό θα είναι εξαιρετικά επιζήμιο για όλες  τις κατηγορίες κρασιού», δήλωσε η Sandra LeDrew, COO της Terlato Wine Group.

Εναπόκειται στα οινοποιεία και στους εισαγωγείς να αποφασίσουν πόσο από το κόστος θα επιρρίψουν μέσω των πωλήσεών τους.  Και τότε οι λιανοπωλητές και τα εστιατόρια πρέπει να κάνουν την ίδια επιλογή. «Οι τιμές στις λίστες κρασιών των εστιατορίων θα μπορούσαν να γίνουν αστρονομικές», ανέφερε η Le Drew καθώς με μία αύξηση 100% στους δασμούς, κανείς στον κλάδο δεν μπορεί να απορροφήσει  το κόστος. Οι καταναλωτές θα πρέπει να πληρώσουν. «Οι άνθρωποι που πλήττονται περισσότερο θα είναι οι καταναλωτές», συμπλήρωσε η Le Drew. Και αυτό δημιουργεί τον φόβο ότι οι καταναλωτές  θα βρουν εναλλακτικές λύσεις από τα ευρωπαϊκά κρασιά σε άλλους οίνους, σε μια εποχή που υπάρχει περισσότερος ανταγωνισμός από άλλα ποτά. «Πότε θα επιστρέψουν αυτοί οι καταναλωτές; Θα επιστρέψουν;», διερωτήθηκε.

Αντίστοιχα και ο ο Jean-Louis Carbonnier, ο οποίος χειρίζεται τις ανακοινώσεις των ΗΠΑ για το Château Palmer ανέφερε πως μετά τον πρώτο γύρο επιβολής δασμών, τα περισσότερα οινοποιεία, οι εισαγωγείς και οι λιανοπωλητές είχαν δοκιμάσει δύο στρατηγικές. Πολλοί απορρόφησαν  μέρος ή όλο το πρόσθετο κόστος της επιβολής των δασμών, προστατεύοντας τους καταναλωτές από τις αυξημένες τιμές, ελπίζοντας να διατηρήσουν το μερίδιο αγοράς. «Ο φόρος 100% είναι μια άλλη ολόκληρη ιστορία», λέει ο Carbonnier. «Αυτό καθιστά το κόστος του κρασιού απαγορευτικό. Η τιμή θα ήταν τόσο αποθαρρυντική για τους καταναλωτές ώστε οι τελευταίοι θα αλλάξουν τις αγορές τους».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία