BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Άνοδος σε τιμές σιτηρών λόγω πλαφόν εξαγωγών στη Μαύρη Θάλασσα

Άνοδο στις τιμές των σιτηρών τους επόμενους μήνες, ενδεχομένως πριν βγει στην αγορά η ελληνική παραγωγή, περί τα μέσα Ιουνίου, προοιωνίζουν οι νέοι σοβαροί περιορισμοί που θέτουν στις εξαγωγές τους οι χώρες της Μαύρης Θάλασσας.

240718-1-Andrew-Tetlow-farm-c-no-credit

Πέτρος Γκόγκος

62
0

Για περαιτέρω αύξηση των τιμών σιτηρών τις προσεχείς εβδομάδες που μπορεί να διαρκέσει μέχρι το διάστημα μετά την συγκομιδή της νέας σοδειάς κάνουν λόγο οι αναλυτές, με αφορμή την απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης να επιβάλει ποσοστώσεις για τις εξαγωγές 7 εκατ. τόνων σιτηρών, συμπεριλαμβανομένων του σιταριού, του καλαμποκιού και του κριθαριού, για το χρονικό διάστημα από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο.

Υπό τον φόβο της πανδημίας όλο και περισσότερες κυβερνήσεις θέτουν περιορισμούς στις εξαγωγές βασικών αγροτικών εμπορευμάτων φοβούμενες ελλείψεις στις εσωτερικές αγορές. Μάλιστα το Καζακστάν ήταν από τα πρώτα κράτη που προχώρησαν σε μια τέτοια κίνηση, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων να προειδοποιεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες ότι τέτοιες κινήσεις θα περιορίσουν σημαντικά την προσφορά σιτηρών στις παγκόσμιες αγορές, οδηγώντας τις τιμές τους σε πληθωρισμό.

Μέχρι τις 30 Ιουνίου, η οικονομική ζώνη της Ευρασίας, ένα μπλοκ κρατών-δορυφόρων της Ρωσίας θα προχωρήσουν σε περιορισμό των εξαγωγών και άλλων προϊόντων όπως είναι η σόγια και τα κρεμμύδια. Το παράδειγμά τους ακολουθεί και η Ουκρανία, ακόμα μια υπερδύναμη στον χώρο της παραγωγής σιτηρών, η οποία μέχρι τις αρχές Ιουνίου θα περιορίσει αισθητά τις εξαγωγές σιτηρών. Συγκεκριμένα οι εξαγωγικές εταιρείες της αχανούς χώρας της Μαύρης Θάλασσας δεσμεύτηκαν την Δευτέρα 6 Απριλίου ότι δεν θα υπερβούν τους 20,2 εκατ. τόνους σιτηρών που θα βγουν από την χώρα, για να φτάσουν σε αγορές ενδιαφέρουσες για τους Ευρωπαίους παραγωγούς.

Τα παραπάνω αφήνουν σημαντικά περιθώρια για μια διατήρηση της ανοδικής τάσης των τιμών του σκληρού στις αρχές της επερχόμενης εμπορικής περιόδου, τάσης η οποία είχε μάλιστα εκδηλωθεί ήδη από τις αρχές του έτους, ανεξάρτητα από την πανδημία. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Agrenda, τόσο στην ελληνική αγορά όσο και γενικότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι τιµές σκληρού σίτου παραµένουν στα υψηλά τους λόγω της αυξηµένης ζήτησης για ζυµαρικά. Παράλληλα σε ορισµένες χώρες υπάρχουν δυσκολίες µε τις µεταφορές κι αυτό προκαλεί ακόµα περισσότερη αναταραχή. Πωλήσεις προς εξαγωγή σηµειώθηκαν στα 280 ευρώ ο τόνος για καλές ποιότητες. Ζήτηση εξακολουθεί να υπάρχει απλά η προσφορά (λόγω µειωµένων στοκ) έχει µειωθεί.

Oι πωλήσεις σκληρού σίτου στην ελληνική αγορά προς εξαγωγή συνεχίζονται στα 280 ευρώ ο τόνος FOB λιµάνι µας, για καλές ποιότητες. Ζήτηση υπάρχει ακόµα σε αυτά τα επίπεδα, απλά οι µεγάλοι έµποροι έχουν πλέον λίγα στοκ στις αποθήκες. Τα αποθέµατα φυσικά µειώνονται και µέχρι τα νέα αλώνια λογικά θα έχουν µείνει πολύ λίγα φετινά σιτάρια. Οι καιρικές συνθήκες έχουν σαφώς βελτιωθεί µε τις ποτιστικές βροχές του Μαρτίου, ωστόσο σύµφωνα µε τους ειδικούς είναι πολύ νωρίς για να εκτιµήσουµε πως θα πάει ποιοτικά και ποσοτικά η νέα σοδειά, αλλά τουλάχιστον κερδίζουµε το χαµένο έδαφος των προηγούµενων µηνών.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία