BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Εμπορικό πλήγμα για τους οστρακοκαλλιεργητές του Θερμαϊκού Κόλπου λόγω πανδημίας

Με σοβαρές απώλειες, που μπορεί να φτάσουν και το 50% της ετήσιας παραγωγής, η οποία, τοπικά, ανέρχεται σε περίπου 40.000 τόνους και αντιπροσωπεύει το 85% της εθνικής παραγωγής, είναι αντιμέτωποι οι οστρακοκαλλιεργητές του Θερμαϊκού Κόλπου, συνεπεία της δυστοκίας διάθεσης των μυδιών τους, από τις επιπτώσεις που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός στις βασικές αγορές εξαγωγής του προϊόντος.

Μυδοκαλλιεργεια-Λια-Παπαδραγκα

Λεωνίδας Λιάμης

29
0

Κύρια περίοδος πώλησης των μυδιών είναι από τον Μάιο έως και τον Σεπτέμβριο, αλλά καθώς η ζήτηση από την Ιταλία, την Ισπανία και την Γαλλία, που αποτελούν τους κύριους προορισμούς των εξαγωγών του κλάδου, είναι περιορισμένη, λόγω της πανδημίας, είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος θνησιμότητας υψηλού ποσοστού των ώριμων μυδιών, γεγονός που αν δεν αποφευχθεί, θα οδηγήσει σε οικονομική καταστροφή τους παραγωγούς και σε περιβαλλοντική υποβάθμιση του Θερμαϊκού.

Το μείζον αυτό πρόβλημα, που παραπέμπει σε βραδυφλεγή βόμβα για τις οστρακολλιεργητικές επιχειρήσεις, αλλά και τις ακτές στην περιοχή του εθνικού Πάρκου Δέλτα, Αξιού και Λουδία, στη Δυτική Θεσσαλονίκη, αναδεικνύει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της πόλης και ζητά την άμεση παρέμβαση των αρμόδιων αρχών, προκειμένου και οι δύο απειλές να αποσοβηθούν.

Με σχετική επιστολή προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, Περιβάλλοντος - Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, τον Υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Θεόδωρο Καράογλου, αλλά και στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, το ΕΒΕΘ σημειώνει μεταξύ άλλων πως «ένα φλέγον ζήτημα, που ανέκυψε λόγω της πρόσφατης πανδημίας του Κορωνοϊού και πλήττει πολυάριθμους κλάδους της Γαλάζιας Ανάπτυξης, είναι αυτό της οστρακοκαλλιέργειας, η οποία αποτελεί το δεύτερο αξιολογικά σε δυναμικότητα κλάδο της ελληνικής υδατοκαλλιέργειας, που αφορά σχεδόν αποκλειστικά στη μυδοκαλλιέργεια του είδους mytilus galloprovincialis».

Περαιτέρω σημειώνεται πως ο κλάδος της οστρακοκαλλιέργειας, όπως αυτός της ιχθυοκαλλιέργειας είναι έντονα εξωστρεφής, δεδομένου ότι διαχρονικά άνω του 85% της παραγωγής διατίθεται σε αγορές εκτός Ελλάδας (κυρίως Ιταλίας, Ισπανίας και Γαλλίας). «Ο Θερμαϊκός Κόλπος και ειδικότερα το Βορειοδυτικό τμήμα του, όπου η δραστηριότητα της μυδοκαλλιέργειας ασκείται οργανωμένα εδώ και πάνω από 30 έτη, παράγει περί τους 40.000 τόνους ετησίως, ποσότητα η οποία αντιστοιχεί ή και ξεπερνά το 85% της Ελληνικής παραγωγής μυδιών. Στις οστρακοκαλλιέργειες της Κεντρικής Μακεδονίας απασχολούνται 2.500 εργαζόμενοι περίπου, χωρίς σε αυτούς να περιλαμβάνεται ο αριθμός εκείνων που εργάζονται σε συναφείς εργασίες, όπως π.χ. αποφλοιωτήρια, Κέντρα Αποστολής και Κέντρα Εξυγίανσης.

Η κυριότερη περίοδος διάθεσης προς πώληση των Ελληνικών μυδιών στο εξωτερικό είναι το διάστημα μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου κάθε έτους, με την πλειονότητα της παραγωγής να διατίθεται μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου, οπότε και δεν διατίθενται μύδια από άλλες περιοχές της Ευρώπης.

Ως αποτέλεσμα της πανδημίας του Κορωνοϊού - η οποία μεταξύ άλλων έχει πλήξει σημαντικά τις κυριότερες χώρες, που παραδοσιακά απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος της Ελληνικής παραγωγής μυδιών - είναι σημαντικά υψηλός ο κίνδυνος να μη διατεθεί σε ικανοποιητικό βαθμό η παραγωγή της μυδοκαλλιέργειας, μέχρι τέλος Ιουλίου 2020, καθώς είναι σχεδόν αδύνατο το σύνολο της παραγωγής να απορροφηθεί αποκλειστικά από την εγχώρια αγορά.

Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, ότι εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών στα παράκτια νερά της χώρας, που παρατηρείται κατά τη θερινή περίοδο και κυρίως τον Αύγουστο, αυξάνεται υπέρμετρα η θνησιμότητα των μυδιών με εμπορεύσιμο μέγεθος με αποτέλεσμα να διακυνδυνεύονται οι εξής συνέπειες:

* Πολλοί παραγωγοί να επιχειρήσουν να διατηρήσουν όσο περισσότερο μπορούν την παραγωγή τους καθ’ όλη τη θερινή περίοδο, ευελπιστώντας σε μια πιθανή βελτίωση των συνθηκών των αγορών της Ιταλίας, Ισπανίας και Γαλλίας το επόμενο διάστημα.

* Είναι σχεδόν αναπόφευκτο ότι σε αυτήν την περίπτωση θα παρατηρηθούν απώλειες λόγω θνησιμότητας των μυδιών σ’ ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής, που στην παρούσα φάση εκτιμάται ότι θα είναι τουλάχιστον στο 50% της παραγωγής (συνολικά τουλάχιστον 20.000 τόνοι).

* Οι εν λόγω απώλειες θα αποτελούν μύδια με εμπορεύσιμο μέγεθος, τα οποία λόγω των υψηλών θερμοκρασιών του θαλάσσιου νερού δεν θα μπορούν να «κρατηθούν» στους αρμαθούς εκτροφής και θα πέφτουν στο βυθό της θαλάσσιας περιοχής της μονάδας, δημιουργώντας ένα σοβαρό περιβαλλοντικό πρόβλημα, το οποίο μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρές αρνητικές συνέπειες, όπως εκρήξεις παθογόνων/επιβλαβών μικρο-οργανισμών, ανοξικές συνθήκες, μαζικούς θανάτους ψαριών και άλλες αρνητικές και απρόβλεπτες καταστάσεις. Το συγκεκριμένο φαινόμενο μπορεί να επηρεάσει, ανάλογα της έκτασής του και άλλες δραστηριότητες, όπως την αλιεία και τον τουρισμό.

Η μη διάθεση της παραγωγής της μυδοκαλλιέργειας το διάστημα μέχρι τα τέλη Ιουλίου 2020, θα έχει επιπλέον ως αποτέλεσμα και την αδυναμία διαχείρισης του γόνου μυδιών, που απαιτείται για την προετοιμασία της επόμενης παραγωγής, καθώς δεν θα υπάρχει ο διαθέσιμος χώρος στις σειρές εκτροφής, για την ανάρτηση των αρμαθών του γόνου μυδιών. Η εν λόγω κατάσταση ελλοχεύει τον κίνδυνο απουσίας ή σημαντικής μείωσης της παραγωγής μυδιών το 2021, επιδεινώνοντας την ήδη οριακή κατάσταση του κλάδου της οστρακοκαλλιέργειας στη χώρα μας.

Γι’ αυτούς τους λόγους επιβάλλεται να ληφθούν άμεσα μέτρα από την πλευρά της Πολιτείας για την ανάσχεση των απωλειών του κλάδου της οστρακοκαλλιέργειας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στη χώρα μας γενικότερα αλλά και για να αποτραπεί ο επικείμενος περιβαλλοντικός κίνδυνος για τις θάλασσές μας από τους μαζικούς θανάτους μυδιών.

Ευελπιστώντας ότι θα λάβετε υπόψη σας το ιδιαίτερα σοβαρό παραπάνω πρόβλημα, που θέτει σε κίνδυνο πολυάριθμες επιχειρήσεις - μέλη του Επιμελητηρίου μας και την περιοχή μας γενικότερα, παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω διευκρίνιση».

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία