BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Αποκλιμάκωση της πίεσης στο σκληρό σιτάρι

oι τιµές παραγωγού σκληρού σίτου στην ελληνική αγορά κινούνται στα 25 λεπτά το κιλό ανάλογα ποιότητας και ο ρυθµός τιµολογήσεων έχει σαφώς αυξηθεί.

papadogianis_M_3_8

Γιάννης Παπαδογιάννης

4
0

Η γενικευµένη πτώση των ευρωπαϊκών δεικτών παράλληλα µε τη µείωση της ζήτησης στην εξαγωγή έχει κάνει την ευρωπαϊκή αγορά ιδιαίτερα υποτονική. Την ίδια στιγµή ο Καναδάς προσφέρει σε εξαιρετικά χαµηλές τιµές φετινά στοκ, µε τις προσφορές να γίνονται ακόµα πιο ανταγωνιστικές και λόγω του φτηνότερου καναδικού δολαρίου.

Στα σκληρά σιτάρια, στις νέες τιµές της λίστας της Φότζια είχαµε περιορισµένες απώλειες (-2 ευρώ). Συγκεκριµένα τα ποιοτικά σιτάρια µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 80% και πρωτεΐνη 13% έχουν τιµή αποθήκης παραγωγού στα 295-300 ευρώ ο τόνος. Επίσης για τη δεύτερη ποιότητα µε ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12% η τιµή αποθήκης παραγωγού κυµαίνεται στα 285-295 ευρώ ο τόνος. Έχουν αρχίσει και φαίνονται κάποια σηµάδια ισορροπίας κατόπιν της συνεχιζόµενης πτώσης των προηγούµενων εβδοµάδων. Παράλληλα και η Γαλλία δείχνει να ισορροπεί στα 270 ευρώ ο τόνος, δηλαδή 5 5 ευρώ χαµηλότερα από την προηγούµενη εβδοµάδα. Λόγω της στασιµότητας της εποχής είναι δύσκολο να βγουν ασφαλή συµπεράσµατα, εντούτοις η βασική εκτίµηση που κυριαρχεί στην αγορά είναι πως στενεύουν τα περιθώρια για περαιτέρω πτώση.

Στο χρηµατιστήριο του Σικάγο, η ισοτιµία ευρώ-δολαρίου έχει φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα από το 2018. Το γεγονός αυτό καθιστά τα αµερικανικά εµπορεύµατα πιο ανταγωνιστικά στη διεθνή αγορά, στηρίζοντας τις χρηµατιστηριακές τιµές. Στη Γαλλία, αντιθέτως η ραγδαία άνοδος του ευρώ έναντι του δολαρίου έχει σαφώς πιέσει τις τιµές µαλακού, καθώς δυσκολεύει τις γαλλικές εξαγωγές. Οι τιµές συµβολαίων Σεπτεµβρίου ‘20 κυµαίνονται πλέον στα 181 ευρώ ο τόνος. 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία