BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Όλο και λιγότερο αναγκαίοι οι μεσάζοντες στην αλυσίδα εφοδιασμού αγροτικών

Με όλο και µεγαλύτερη δυσπιστία και επιφυλακή φαίνεται ότι επενδύουν σε µεγάλες εταιρείες της αγροδιατροφής τα χρήµατά τους οι επενδυτές. «∆εν µπορώ να εντοπίσω κανένα ανταγωνιστικό πλεονέκτηµα στους µεσάζοντες πλέον.

BN-FK208_adm110_M_20141105211746

37
0

Οι αγρότες έχουν πια την ίδια πρόσβαση σε πληροφορία µε την ADM φερ’ ειπείν και έτσι οι µεσάζοντες δεν µπορούν να βγάλουν και πολλά από τυχόν αναταραχές στην ισορροπία της προσφοράς και της ζήτησης σε κάποιο σηµείο στον κόσµο. Αυτό είναι µια εξέλιξη που αφορά τη δοµή της αλυσίδας της αγροδιατροφής και θα έχει µακροπρόθεσµες συνέπειες». Αυτό υποστηρίζει ο Σεθ Γκολντστάιν, αναλυτής της εταιρείας παροχής πληροφοριών για χρηµαταγορές Morningstar Inc. που εδρεύει στο Σικάγο.

Τις τελευταίες εβδοµάδες, παρά την αβεβαιότητα της συνθήκης της πανδηµίας το εµπόριο αγροτικών εµπορευµάτων δείχνει ενισχυµένο, κάτι που έρχονται να επιβεβαιώσουν µια σειρά από αναλύσεις φορέων όµως της Παγκόσµιας Τράπεζας, της Κοµισιόν και άλλων οργάνων. Σε αυτό το ευνοϊκό κλίµα, που µια σειρά βασικών καλλιεργειών όπως είναι τα σιτηρά, το καλαµπόκι, το βαµβάκι, η σόγια και η ζάχαρη παρουσιάζουν κέρδη στις αξίες των µελλοντικών τους συµβολαίων, οι µεγάλες πολυεθνικές του εµπορίου αγροτικών πρώτων υλών είδαν και αυτές τα κέρδη τους να επιστρέφουν.

Ωστόσο, όπως επισηµαίνουν αναλυτές, µπορεί τις τελευταίες εβδοµάδες, για πρώτη φορά µετά από καιρό το εµπόριο αγροτικών εµπορευµάτων να αποδίδει, ωστόσο εταιρείες όµως ADM, Bunge, Cargill και Louis Dreyfus δεν θα έπρεπε να σταθούν πολύ στη στροφή αυτή.

Αλλαγή στη δοµή της παραγωγής

Τα µονοπωλιακά συµφέροντα που εδραιώνονται και στον χώρο της αγροτικής παραγωγής, η µεγέθυνση των αγροτικών εκµεταλλεύσεων και οι επενδύσεις που έχουν γίνει στον τοµέα της τεχνολογίας, της πρώτης µεταποίησης, της αποθήκευσης και των logistics από τις εκµεταλλεύσεις αυτές, καθιστούν όλο και λιγότερο απαραίτητο τον ρόλο των µεσαζόντων στην αλυσίδα εφοδιασµού. Οι τελευταίοι µάλιστα, είδαν τα τελευταία δύο χρόνια τα κέρδη τους να εξανεµίζονται και από τις προστατευτικές διαθέσεις στο εµπόριο, που κυριάρχησαν κατά τη διακυβέρνηση του Ντόναλντ Τραµπ, ενώ δεν αποκλείεται να δουν και τις µετοχές τους να υφίστανται µεγαλύτερο πλήγµα, σε περίπτωση που το εκλογικό αποτέλεσµα της 3ης Νοεµβρίου επικροτήσει τα πεπραγµένα του Αµερικανού προέδρου.

Στο µεταξύ πάντως, το άλλοτε κραταιό ABCD της αγροδιατροφής, κατάφερε να βγάλει ξανά κέρδος από τις υπό εξέλιξη συναλλαγές. Όπως µεταδίδει το Bloomberg, «µετά από χρόνια επισφαλών οικονοµικών αποτελεσµάτων που σχετίζονταν άλλωστε και µε τις υποτονικές επιδόσεις των αγροτικών προϊόντων, τα αστέρια δείχνουν να ευθυγραµµίζονται για τους µεσάζοντες εµπόρους». Η Κίνα φορτώνει αµερικανικό καλαµπόκι και σόγια, τα κέρδη από την επεξεργασία ελαιούχων σπόρων έχουν ανακάµψει και η ξηρασία ταλαιπωρεί τη Βραζιλία, γεγονός που αυξάνει περαιτέρω τις τιµές, αφού εµποδίζεται ή δεν γίνεται µε καλούς όρους η σπορά στο Νότιο Ηµισφαίριο. Ακόµη και η πολιορκηµένη από την πανδηµία αγορά βιοκαυσίµων βελτιώνει την εικόνα της.

Πάντως, φαίνεται πως και οι ίδιοι οι µεσάζοντες έχουν αντιληφθεί πως το κλίµα τους σηκώνει όλο και µε µεγαλύτερη δυσκολία και έτσι, αντιµετωπίζοντας µικρότερα κέρδη από το εµπόριο ξεκίνησαν να διαφοροποιούν το χαρτοφυλάκιό τους σε µια σειρά από προϊόντα, όπως τις τροφές για κατοικίδια και ιχθυοκαλλιέργειες, µέχρι τα µπιφτέκια λαχανικών.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία