BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Ο ισπανικός ανταγωνισμός χτυπά τις ελληνικές εξαγωγές φρούτων και λαχανικών

Αν και σημαντικά ενισχυμένο, το κανάλι της λιανικής δείχνει ότι έχει χάσει πλέον την ορμή που είχε και κάλυπτε το κενό που άφησε στις αγορές φρούτων και λαχανικών η κλειστή εστίαση και τα ξενοδοχεία.

12_17

20
0

Μέσα σε αυτό το παρατεταμένο κλίμα αναδόμησης της ζήτησης στην εγχώρια αγορά ελέω πανδημίας και lockdown, οι εξαγωγές φρουτολαχανικών πέφτουν πάνω στον τοίχο φτηνών μικρόκαρπων προϊόντων που υψώνει η Ισπανία στις κοινές αγορές των Βαλκανίων και της Ευρώπης.       

Στην εβδομαδιαία ανακοίνωση του, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS αναφέρει πώς το πλήγμα είναι ισχυρότερο κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας, όπου η οικιακή κατανάλωση φρέσκων προιόντων, παρά τα υψηλά νούμερα που σημειώνει, δεν αρκεί πλέον για να εξισσοροποιηθούν οι απώλειες από το κλείσιμο των ξενοδοχείων και εστιατορίων.

Την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου παρατηρήθηκε ελαφριά βελτίωση διακινηθέντων ποσοτήτων έναντι της τελευταίας του Νοεμβρίου πλην όμως με αμετάβλητη την προσφορά υπάρχει πρόβλημα κυρίως στην ανταπόκριση της ζήτησης στα εσπεριδοειδή. Βασικό πρόβλημα στις εξαγωγές προϊόντων στις ελληνικές αλλά και στις βαλκανικές αγορές, αποτελεί η υπερπροσφοράς σε πολύ χαμηλές τιμές των μικρόκαρπων προϊόντων από την μεγαλύτερη εξαγωγική δύναμη στο είδος, Ισπανία.

 

Μετά τις μη ικανοποιητικές επιδόσεις των εξαγωγών επιτραπέζιων σταφυλιών, κατά την εμπορική περίοδο του 2020, η εξαγωγή μήλων συνεχίζεται με 8,6% (31.836 τ. έναντι 34.820 τ.) μειωμένους ρυθμούς. Αντίθετη εικόνα παρουσιάζουν η εισαγωγές τους, οι οποίες παρουσιάζουν αύξηση κατά 18% .

Παράλληλα η εξαγωγή ακτινιδίων προς χώρες της Ε.Ε  παρουσιάζει μείωση μεγαλύτερη των 2.500 τόνων, σε σύγκριση με τα περσινά νούμερα, ενώ συγκεκριμένα η μείωση εξαγωγών προς την Ιταλία ξεπερνά τους 5.000 τόνους. Μικρή αλλαγή καταγράφηκε και στην αναλογία εξαγωγών προς Τρίτες χώρες, που αποτέλεσαν φέτος το ένα τέταρτο του συνόλου, σε αντίθεση με πριν την χρονιά της πανδημίας όπου έφταναν το 27,4%.

Την ίδια ώρα, εξακολουθούν να παρατηρούνται φαινόμενα διακίνησης  ατυποποίητων ακτινιδίων και εσπεριδοειδών (κατ ευθεία από τον αγρό) από «Έλληνες, Ιταλούς και Βαλκάνιους εμπόρους», που δεν έχουν φορολογικό εκπρόσωπο και δεν είναι εγγεγραμμένοι ως οφείλουν στο ΜΕΝΟ  και την τρέχουσα εμπορική περίοδο.

Η επέκταση του lockdown στην αγορά της Γερμανίας σε συνδυασμό με τον κίνδυνο έλλειψης μεταφορικών μέσων λόγω μη ύπαρξης φορτίων επιστροφής, πλήττουν την παραγωγή και διακίνηση των προϊόντων, επιβαρύνουν τα κόστη μεταφοράς και προκαλούν πολύωρες καθυστερήσεις λόγω ελέγχων στα ελληνικά χερσαία σύνορα.

Ο ειδικός σύμβουλος του INCOFRUIT-HELLAS , Γ. Πολυχρονάκης, επανέλαβε έκκληση προς την Πολιτεία, τονίζοντας την αναγκαιότητα για απρόσκοπτη διακίνηση των έμφορτων με φρούτα και λαχανικά φορτηγών αυτοκινήτων διεθνών μεταφορών στα χερσαία σύνορα της χώρας αλλά και στην επιστροφή τους κενών προς επαναφόρτωση τους με την ενεργοποίηση των πράσινων λωρίδων διακίνησής τους κατ εξαίρεση στους προβλεπόμενους ελέγχους στα σύνορα ως ίσχυσαν στο πρώτο lockdown.

Επιπρόσθετα, ζήτησε να ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης κρίσεως στον τομέα των οπωροκηπευτικών (προληπτική απόσυρση κ.α) που ήδη στην Ισπανία λήφθηκαν μέτρα για αγγούρια αλλά και έγκριση μέτρων παρεμφερών  με αυτά του πρώτου lockdown ,για στήριξη του εισοδήματος της παραγωγής που τυχόν θα πληγεί

Ο κ. Πολυχρονάκης καταλήγει εκφράζοντας την υποστήριξη του συλλόγου προς την επίσημη διατύπωση σχετικού αιτήματος από περιφέρειες παραγωγής εσπεριδοειδών ως και την δοθείσα διαβεβαίωση από τον κ. Υπουργό ΑΑ&Τ. «ότι τα εσπεριδοειδή - όπως τα μανταρίνια - θα ενταχθούν στη διαδικασία των κρατικών ενισχύσεων αν τεκμηριωθεί ότι η κάμψη της ζήτησης και η μείωση της τιμής οφείλονται στα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας» με την ελπίδα και της υιοθέτησης της προληπτικής απόσυρσης (κοινωνική προς διανομή σε σχολεία κ.α φορείς, αλλά και προς χυμοποίηση) για την εξισορρόπηση της αγοράς μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.

 

 

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία