BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Έπιασε η εξαγωγή 280 ευρώ/τόνος fob για το σκληρό σιτάρι

Η εξαγωγή για τα µέτρια σκληρά σιτάρια στην ελληνική αγορά κυµαίνεται στα 280 ευρώ ο τόνος FOB λιµάνι µας και σηµειώνονται κάποιες πωλήσεις.

papadogianis_M_3_8

Γιάννης Παπαδογιάννης

14
0

Η νέα αγορά της Τυνησίας ακούγεται ακριβή σε δολάρια, αλλά όταν µετατρέπεται σε ευρώ, αφαιρείται το µεταφορικό κόστος και δεδοµένου πως αφορά εξαιρετικής ποιότητας σιτάρια η τιµή δεν είναι τελικά τόσο υποσχόµενη. Λογικά θα καλυφθεί κι αυτή η δουλειά µε σιτάρια από Καναδά λόγω ποιότητας. Στα σκληρά σιτάρια, στη νέα λίστα της Φότζια δεν υπήρξαν αλλαγές, απλά συντήρηση στα πρόσφατα υψηλά. Συγκεκριµένα τα ποιοτικά σιτάρια µε ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 80% και πρωτεΐνη 13% η τιµή αποθήκης παραγωγού είναι στα 300- 305 ευρώ ο τόνος. Επίσης για τη δεύτερη ποιότητα µε ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12% η τιµή αποθήκης παραγωγού κυµαίνεται στα 290-295 ευρώ ο τόνος.


Στη Γαλλία οι τιµές κρατιούνται στα 275 ευρώ ο τόνος, ενώ υπάρχει µια αισιοδοξία κατόπιν του πρόσφατου διαγωνισµού αγοράς από πλευράς Τυνησίας. Συγκεκριµένα έκλεισε η δουλειά στα 370 δολάρια ο τόνος, τιµή που αντιστοιχεί σε 305 ευρώ ο τόνος, παραδοτέα στο λιµάνι τους. Την ίδια ώρα στο χρηµατιστήριο του Σικάγο, κατόπιν των µαζικών ρευστοποιήσεων στα τέλη Νοεµβρίου τα µαλακά σιτάρια βρέθηκαν να ισορροπούν λίγο χαµηλότερα, σε αντίθεση µε τη σόγια που εξακολουθεί να πιέζεται. Η ραγδαία πτώση του δολαρίου έχει αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της αµερικανικής σοδειάς και στη φυσική αγορά αυτό αποτυπώνεται µε νέες πωλήσεις. Στη Γαλλία, τέλος, οι τιµές πιέστηκαν σηµαντικά λόγω της ισχυρής ανόδου του ευρώ έναντι του δολαρίου. Τα συµβόλαια Μαρτίου ‘21 κυµαίνονται στα 203 ευρώ ο τόνος, σηµειώνοντας σε µια εβδοµάδα απώλειες της τάξης των 7 ευρώ.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία