Πλησιάζουµε και στο τέλος του έτους, οπότε και παραδοσιακά τα πράγµατα είναι πιο υποτονικά όσον αφορά ο κοµµάτι του εµπορίου. Λογικά θα υπάρξει αντίσταση σε πιθανή διόρθωση των τιµών, δεδοµένου ότι η διαθεσιµότητα σκληρού σίτου ολοένα και περιορίζεται.
Από την πλευρά του παραγωγού τα καλά σιτάρια πληρώνονται περί τα 25 λεπτά το κιλό. Στα σκληρά σιτάρια, στη νέα λίστα της Φότζια δεν υπήρξαν αλλαγές για τρίτη εβδοµάδα. Συγκεκριµένα για τα ποιοτικά σιτάρια µε ειδικό βάρος 78 kg/ hl, υαλώδη 80% και πρωτεΐνη 13% η τιµή αποθήκης παραγωγού διατηρείται σταθερά στα 300-305 ευρώ ο τόνος. Επίσης για τη δεύτερη ποιότητα µε ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12% η τιµή αποθήκης παραγωγού βρίσκεται στα 290-295 ευρώ ο τόνος. Την ίδια ώρα και στη Γαλλία οι τιµές συντηρούνται στα 275 ευρώ ο τόνος και δυσκολεύονται να δοκιµάσουν κάτι υψηλότερο, καθώς ο Καναδάς έχει αρχίσει ξανά να προσφέρει πιο δυναµικά.
Το καλό βέβαια είναι πως ζήτηση υπάρχει εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπόψιν όµως πως ο Καναδάς ανακοίνωσε αύξηση της φετινής παραγωγής του κατά 2 εκατ. τόνους, φτάνοντας τελική ποσότητα τους 6,5 εκατ. τόνους. Εν τω µεταξύ, στο χρηµατιστήριο του Σικάγο, αναµένοντας νέα περικοπή παραγωγής για τη σόγια, τα περισσότερα δηµητριακά ανακάµπτουν. Βέβαια είχαν καταγράψει µια κανονική διόρθωση στις προηγούµενες συνεδριάσεις οπότε ήρθε και η ώρα της στήριξης της αγοράς. Στη Γαλλία οι τιµές επίσης προσπαθούν να ανακάµψουν, αλλά είναι λίγο δυσκολότερο λόγω ακριβού ευρώ (έναντι του δολαρίου). Παράλληλα ανακοινώθηκε από τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσµο ∆ηµητριακών (Coceral) εκτίµηση για σηµαντική αύξηση παραγωγής σιτηρών (+15 εκατ. τόνους) στην Ευρώπη κατά το 2021.