BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Κέρδη στο βαμβάκι καταγράφει ανάλυση της αγοράς της Τράπεζας Πειραιώς

Εξακολουθεί να παραμένει σε θετικό έδαφος ο δείκτης τιμών αγροτικών προϊόντων, που κερδίζει 1,17% με τα μεγαλύτερα κέρδη σε μηνιαίο επίπεδο να τα καταγράφει το βαμβάκι, ενώ οριακή άνοδο είχε η τιμή του ρυζιού.

10
0

 Από την άλλη πιέσεις δέχθηκε η τιμή του σιταριού στις διεθνείς αγορές έπειτα από  ένα ράλι προς το τέλος του φθινοπώρου, με την πτωτική τάση της τιμής ωστόσο να οφείλεται σε αυξημένη δραστηριότητα από την πλευρά της Ρωσίας, η οποία όμως σκοπεύει να επιβάλει υψηλό φόρο στην εξαγωγή σιτηρών από το νέο έτος, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση των διεθνών τιμών.

Τις τάσεις αυτές καταγράφει το Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία στέκεται στο γεγονός ότι καθώς τα μακροοικονομικά στοιχεία, προερχόμενα από την οικονομία της Κίνας, συνεχίζουν να εκπλήσσουν θετικά την αγορά, παρατηρείται συνέχιση της βελτίωσης της τεχνικής εικόνας του δείκτη προς το πιο θετικό.

Στην τελευταία έκθεση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (Νοέμβριος 2020), που επικαλείται το Δελτίο Τιμών της Πειραιώς, διαφαίνεται ότι οι προβλέψεις παραμένουν πτωτικές για την παραγωγή σιτηρών (σιτάρι, σόγια, καλαμπόκι), ευνοώντας την τιμή τους, με τις καιρικές συνθήκες να εμφανίζουν ήπια σημάδια βελτίωσης. Παράλληλα, καθώς η πανδημία συνεχίζεται και τα περιοριστικά μέτρα τίθενται σε εφαρμογή, πιθανά πτωτικές πιέσεις να υπάρξουν στην τιμή των βοοειδών και στον χυμό πορτοκαλιού, ενώ οι προοπτικές στην αγορά ρυζιού παρουσιάζουν μια σταθεροποιητική τάση. Επιπλέον, ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί το επίπεδο των ζημιών στις καλλιέργειες ζάχαρης της Νότιας Αμερικής, λόγω της ξηρασίας και της εισβολής παρασίτων, με τις προοπτικές να εξασθενούν για τις αποδόσεις, στη σεζόν που ξεκινά την 1η Απριλίου 2021.

Επισυνάπτεται το 11ο Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων της Τράπεζας Πειραιώς

Με την κατανάλωση να αυξάνεται περισσότερο από την προσφορά, τα αποθέματα σιταριού προβλέπεται να μειωθούν κατά 1 εκατ. τόνους (316,50 εκατ. τόνους) και ο δείκτης αποθέματα προς κατανάλωση να διαμορφωθεί σε 41,77% από 42,57%. Καθώς η πρόσφατη πτώση της τιμής του ενδέχεται να είναι απόρροια των ρωσικών σχεδίων για πιθανή φορολόγηση των εξαγωγών σιτηρών το επόμενο έτος, η συνεχιζόμενη «αποθεματοποίηση» σιτηρών από την Κίνα και την Ινδία πιθανά να λειτουργήσει θετικά στην αγορά του σιταριού.

Στην πρόσφατη έκθεσή του, το USDA αναθεώρησε ελαφρώς πτωτικά τις προβλέψεις παγκόσμιας παραγωγής καλαμποκιού στους 1,143.56 εκατ. μετρικούς τόνους, ενώ αναθεώρησε ανοδικά τις παγκόσμιες εισαγωγές (179,57 εκατ. μετρικούς τόνους)  και τις εξαγωγές (185,97 εκατ. μετρικούς τόνους). Η παγκόσμια κατανάλωση καλαμποκιού προβλέπεται στους 1,158.01 εκατ. μετρικούς τόνους, ενισχυμένη σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση, ενώ τα αποθέματα καλαμποκιού αναμένονται στους 288,96 εκατ. μετρικούς τόνους, διαμορφώνοντας τον δείκτη αποθέματα/κατανάλωση σε 24,95% από 25,20%. Αν και οι καιρικές συνθήκες παραμένουν έντονα ευμετάβλητες σε περιοχές της Νότιας Αμερικής (έντονες  βροχοπτώσεις σε κάποιες περιοχές, έντονη ξηρασία σε άλλες), οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι τιμές του καλαμποκιού πιθανά να διατηρηθούν στα τρέχοντα επίπεδα, μεσοπρόθεσμα, με πιθανή ανάκαμψη κατά το Α΄εξάμηνο του 2021.

Άνοδο σε μηνιαίο επίπεδο κατέγραψαν οι διεθνείς μετοχικές αγορές (S&P500 +1,74% και ο MCSI EM +5,23%). Θετικό αντίκτυπο είχαν στις αγορές, η έναρξη των εμβολιασμών σε ΗΠΑ και Μ. Βρετανία, καθώς και η αισιοδοξία για πιθανή έγκριση του δημοσιονομικού πακέτου στήριξης της αμερικανικής οικονομίας μέχρι τα τέλη του 2020, παρά τα απογοητευτικά στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ και του τομέα υπηρεσιών της Γερμανίας, εν μέσω της αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων και της επαναφοράς περιοριστικών μέτρων από ορισμένες χώρες.

Η ισοτιμία EURUSD ξεπέρασε το 1,21, για πρώτη φορά, από τον Απρίλιο του 2018, βρίσκοντας επιπλέον στήριξη στην πρόσφατη απόφαση της ΕΚΤ για ενίσχυση της ρευστότητας του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (PEPP) κατά €500 δισ., διατηρώντας, παράλληλα, αμετάβλητα τα επιτόκια, ενώ αναμένονται και οι αποφάσεις από τις άλλες Κεντρικές Τράπεζες (Ιαπωνίας BoJ, Αγγλίας BoE και Αμερικής Fed). Οριακή υποχώρηση είχε η απόδοση της αμερικανικής 2ετίας, ενώ η απόδοση της 10ετίας παρέμεινε αμετάβλητη. Το επενδυτικό ενδιαφέρον στράφηκε στις διαπραγματεύσεις του Brexit, με τις πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας να παραμένουν πολύ μικρές. Μέσα στο κλίμα αυτό, ο χρυσός υποχώρησε, ενώ το πετρέλαιο ενισχύθηκε στον απόηχο της απόφασης του ΟΠΕΚ για περιορισμένη αύξηση της παραγωγής από τις αρχές του 2021.

Σημαντική υποχώρηση σε μηνιαίο επίπεδο εμφάνισε το δολάριο, το οποίο ευνόησε αξίες που αποτυπώνονται σε όρους δολαρίου, όπως τα εμπορεύματα, τα βιομηχανικά μέταλλα, τα αγροτικά προϊόντα, το πετρέλαιο.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία