BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Οριακές απώλειες για τα αγροτικά εμπορεύματα με δυνατά θεμελιώδη για νέα άνοδο  

Απώλειες σημείωσε ο δείκτης των αγροτικών προϊόντων κατά 0,83%, ενώ μόνο το καλαμπόκι, τα βοοειδή και το ακατέργαστο ρύζι κατέγραψαν θετικές αποδόσεις το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με το Δελτίο Τιμών της Τράπεζας Πειραιώς για τον μήνα Απρίλιο.

peiraiosemporeumata__2__2

9
0

Όπως επισημαίνει η τράπεζα, η τάσεις ανάπτυξης κρατικών και ιδιωτικών αποθεμάτων και οι περιορισμοί στις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων αναμένεται να συνεχιστούν, κάτι που ενισχύει τις διεθνείς τιμές σε βασικές καλλιέργειες και τροφοδοτεί σταθερά τον παράγοντα της ζήτησης. Ένας ακόμα παράγοντας ενίσχυσης των τιμών ξηρασία και οι καθυστερήσεις στη συγκομιδή στη Νότια Αμερική υποστηρίζουν τη μακροπρόθεσμη ανοδική κινητικότητα στις αγορές.

Αναλυτικά το Δελτίο Τιμών της Πειραιώς είναι διαθέσιμο εδώ

Σε ό,τι αφορά στην σόγια, μεσοπρόθεσμα, εμφανίζεται σε υπεραγορασμένα επίπεδα. Οι τιμές του καλαμποκιού υποστηρίχθηκαν από την αυξανόμενη ζήτηση από τις βιομηχανίες ζωοτροφών της Κίνας και από τις αυστηρότερες προμήθειες παγκοσμίως, ωστόσο, μεσοπρόθεσμα, εμφανίζεται υπεραγορασμένο. Η αγορά πορτοκαλιού πιθανά να συνεχίσει να δέχεται πτωτική πίεση, καθώς η επιστροφή στην κανονικότητα (προ-πανδημίας επίπεδα) λειτουργεί αρνητικά. Η συνέχιση της πανδημίας με πιθανές διακοπές στην εφοδιαστική αλυσίδα πιθανά να ενισχύσει περαιτέρω την τιμή των βοοειδών, της ζάχαρης και του ρυζιού μεσοπρόθεσμα.

Αν και οι οικονομικές συνθήκες εξακολουθούν να παραμένουν υποστηρικτικές (καλά μακροοικονομικά στοιχεία της Κίνας, χαλαρή νομισματική πολιτική της Fed, αναθεωρημένες προοπτικές για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη), η εμφάνιση πληθωριστικών πιέσεων παράλληλα με την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στις αναδυόμενες, κυρίως, οικονομίες πιθανόν να επιδράσουν αρνητικά. Αν και η τάση, γενικότερα, παραμένει θετική στις αγορές αγροτικών προϊόντων, η αγορά εμφανίζεται σημαντικά υπεραγορασμένη, τόσο σε βραχυπρόθεσμο όσο και σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Κέρδη σημείωσαν οι διεθνείς μετοχικές αγορές (S&P500 +4,68%). Το δημοσιονομικό πακέτο στήριξης στις ΗΠΑ δίνει ώθηση στις προοπτικές της διεθνούς ανάπτυξης, και σε συνδυασμό με την πρόοδο των εμβολιασμών στις ΗΠΑ και το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των υποδομών, ύψους $2,2 τρισ., η απόδοση της αμερικανικής 10ετίας έφτασε στο 1,78%, στις 30/3, για πρώτη φορά, από τον Ιανουάριο του 2020.

Παράλληλα, στην Ευρωζώνη, ο δείκτης PMI του μεταποιητικού τομέα ενισχύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο, από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή του.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία