BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Στα ύψη η ζήτηση για σιτηρά βαμβάκι, με προσδοκίες για νέα αύξηση τιμών το Δελτίο της Πειραιώς

Σημαντικές αποδόσεις και θεμελιώδη που εξακολουθούν να στηρίζουν την άνοδο των τιμών σε βασικά αγροτικά εμπορεύματα και ιδίως σε βαμβάκι, καλαμπόκι και σιτηρά καταγράφει το Δελτίο Τιμών της Τράπεζας Πειραιώς για τον Αύγουστο του 2021.

Screenshot_2021-08-23_at_13_50_12

37
0

«Στα πράσινα» βρίσκονται το σιτάρι, η ζάχαρη και το βαμβάκι ενώ μικρότερες αποδόσεις σημείωσαν ο χυμός πορτοκαλιού, τα βοοειδή, το ρύζι και το καλαμπόκι, σύμφωνα με την Τράπεζα Πειραιώς.

 Επικαλούμενη εκτιμήσεις για την παραγωγή σιτηρών, η Τράπεζα στο Δελτίο Τιμών της εντοπίζει βάσιμα θεμελιώδη που έρχονται να επικυρώσουν τις προσδοκίες της αγοράς για ενδεχόμενη αύξηση των τιμών. Για την σόγια και το καλαμπόκι, οι πρόσφατες πλημμύρες στην Κίνα κατέστρεψαν κοπάδια χοίρων και πιθανά να μειώσουν τη ζήτηση για ζωοτροφές. Η τιμή της ζάχαρης πιθανά να ενισχυθεί καθώς το έλλειμμα προσφοράς υφίσταται, χωρίς να αποκλείεται, όμως, πτωτική πίεση βραχυπρόθεσμα λόγω υψηλών αποτιμήσεων. Για τα βοοειδή, οι συνεχιζόμενες προκλήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα με ελλείψεις εργατικού δυναμικού, πιθανά να ωθήσουν τις τιμές σε υψηλότερο επίπεδο. Για το ρύζι, οι ακραίες καιρικές συνθήκες δημιουργούν προβληματισμό στην αγορά για τις νέες καλλιέργειες.

 Οι παγκόσμιες προοπτικές για το καλαμπόκι το 2021/22, σύμφωνα με έκθεση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, αφορούν χαμηλότερες προμήθειες, μειωμένη κατανάλωση κυρίως για ζωοτροφές, χαμηλότερες εξαγωγές και αποθέματα. Η παγκόσμια παραγωγή για το 2021/22 αναθεωρήθηκε πτωτικά, σε 1,186.1 εκατ. τόνους, με την παραγωγή για τη Βραζιλία να εκτιμάται σε 87 εκατ. τόνους (-6 εκατ. τόνους σε σχέση με την πρόβλεψη Ιουλίου) λόγω ξηρασίας. Σε επιμέρους επίπεδο χωρών, η παραγωγή αναθεωρήθηκε ανοδικά για την Ουκρανία (+1,5 εκατ. τόνους σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη) και την Ρωσία (+1,1 εκατ. τόνους), ενώ οριακά για τον Καναδά (+0,3 εκατ. τόνους). Παράλληλα, η παγκό- σμια χρήση και το εμπόριο αναθεωρήθηκαν πτωτικά καθώς η σημαντική πτώση της παραγωγής στη Βραζιλία, αναμένεται να επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό τις εξαγωγές και τις εισαγωγές στις εκάστοτε χώρες, ενισχύοντας πιθανά την τιμή του στις εγχώριες αγορές. Καθώς οι πρόσφατες πλημμύρες στην Κίνα προκάλεσαν σημαντικές ζημιές στις νέες καλλιέργειες καλαμποκιού, είναι πιθανή μια ενίσχυση της τιμής του μεσοπρόθεσμα. Ταυτόχρονα, η πρόσφατη κίνηση της Κίνας για ακύρωση αποστολών προερχόμενες από τις ΗΠΑ εγείρει ανησυχίες για πιθανή μείωση της ζήτησης.

 Οι τελευταίες εκτιμήσεις του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ για την παγκόσμια παραγωγή βαμβακιού, το 2021/22, ανα- θεωρήθηκαν πτωτικά, σε 118,8 εκατ. μπάλες (+6% σε σχέση με το 2020/21). Μεγαλύτερες καλλιέργειες προβλέπονται για την Ινδία, με την παραγωγή της να εκτιμάται σε 29 εκατ. μπάλες (+2,5% σε σχέση με το 2020/21). Η παγκόσμια χρήση για το 2021/22 προβλέπεται σε 123,3 εκατ. μπάλες (+3,5% σε σχέση με το 2020/21) καθώς η ανάκαμψη της παγκό- σμιας οικονομίας από την πανδημία covid-19 συνεχίζει να υποστηρίζει την αυξανόμενη χρήση του. Το παγκόσμιο εμπό- ριο για το 2021/22 προβλέπεται σε 46,3 εκατ. μπάλες, μειωμένο από τα 48 εκατ. μπάλες για το 2020/21, με χαμηλότερες εισαγωγές από την Κίνα, την Τουρκία και το Μπαγκλαντές και εξαγωγές από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία. Τα παγκόσμια αποθέματα για το 2021/22 εκτιμώνται σε 87,2 εκατ. μπάλες, μειωμένα κατά 4,6 εκατ. μπάλες από την προηγούμενη σεζόν. Με τη ζήτηση από την Κίνα να εξακολουθεί να παραμένει ισχυρή και τις προσδοκίες να ενισχύονται για πιθανό έλλειμα στην αγορά, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η τιμή του ενδέχεται να συνεχίσει να ευνοείται μεσοπρόθεσμα.

Μικτή εικόνα παρουσίασαν οι διεθνείς μετοχικές αγορές, με τον S&P500 (+3,25%) να υπεραποδίδει, ενώ πιέσεις δέχθηκε ο MSCI EM (-4,42%) σε μηνιαίο επίπεδο καθώς αυξάνονται εκ νέου οι περιορισμοί λόγω της πανδημίας σε πολλές  ασιατικές χώρες. Η προσοχή των επενδυτών παρέμεινε στραμμένη στα καλύτερα των εκτιμήσεων εταιρικά αποτέλεσμα  του Β΄ τριμήνου και στα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στην ΕΖ (PMI) και στην Αμερική (ISM). Η Fed  διατήρησε όπως αναμενόταν αμετάβλητη την νομισματική της πολιτική και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, με τις  εκτιμήσεις όμως να κάνουν λόγο για πιθανή μείωση της στήριξης της οικονομίας των ΗΠΑ στο τέλος του έτους. Θετικές  εξελίξεις σημειώθηκαν στο θέμα του νομοσχεδίου υποδομών των ΗΠΑ, όπου εγκρίθηκε το πακέτο των $550 δισ. Η απόδοση της αμερικανικής 10ετίας διαμορφώθηκε στο 1,28% ενώ της 2ετίας στο 0,21%. Το δολάριο υποχώρησε οριακά  τόσο έναντι του ευρώ όσο και με ένα καλάθι νομισμάτων. Εν μέσω ανησυχιών για την ενεργειακή ζήτηση λόγω της εξάπλωσης της πανδημίας υποχώρησε το πετρέλαιο. Από την άλλη, ο χρυσός υποχώρησε με τα μακροοικονομικά στοιχεία  να εκπλήσσουν θετικά την αγορά (νέες θέσεις εργασίας στον μη αγροτικό τομέα, υποχώρηση επιδομάτων ανεργίας).

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία