BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Αλώβητο από την Όμικρον το βαμβάκι λέει η Τράπεζα Πειραιώς που βλέπει νέα άνοδο τιμής

Ο Δεκέμβριος έφερε διόρθωση στους δείκτες των αγροτικών εμπορευμάτων, με τις τιμές ωστόσο στα περισσότερα εξ αυτών να διατηρούνται στα υψηλά του εύρους, ενώ στην περίπτωση της αγοράς βάμβακος, φαίνεται ότι υπάρχουν αρκετά καύσιμα για να στηρίξουν μια νέα ανοδική κίνηση.

Screenshot_2021-10-21_at_17_15_08_2

497
0

Στα βασικά σημεία του Δελτίου Τιμών Αγροτικών Εμπορευμάτων της Τράπεζας Πειραιώς, διατυπώνεται η πεποίθηση ότι οι αυξανόμενες τιμές των τροφίμων θα συνεχίσουν να αντικατοπτρίζουν τις επιπτώσεις της πανδημίας, με ηπιότερο, όμως, ρυθμό το 2022 και να επιδεινώνονται από τις στενές παγκόσμιες προμήθειες και τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας, με την άνοδο του δολαρίου να λειτουργεί επιπλέον επιβαρυντικά των τιμών τους, σύμφωνα με την αγορά.

Ολόκληρο το Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων της Τράπεζας Πειραώς διαθέσιμο εδώ


Για το βαμβάκι, η ανάλυση της Τράπεζας αναφέρει πως η καταναλωτική ζήτηση παραμένει δυνατή, ενισχύοντας τις προσδοκίες της αγοράς για περαιτέρω άνοδο της τιμής του, παρά την εξάπλωση της Όμικρον.

 

Αναλυτικά το σχόλιο αγοράς  Αγροτικών Προϊόντων από την Τράπεζα Πειραιώς αναφέρει:

Υποχώρησαν σε μηνιαίο επίπεδο, οι διεθνείς μετοχικές αγορές, με τον S&P500 και τον MSCI EM να καταγράφoυν απώλειες, -0,43% και -4,89%, αντίστοιχα). Οι ενδεχόμενες επιπτώσεις της μετάλλαξης Όμικρον στην παγκόσμια οικονομία και η ταχεία εξάπλωσή της, με παράλληλη λήψη περιοριστικών μέτρων, βάρυναν το επενδυτικό κλίμα.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών στράφηκε σε ένα πλήθος μακροοικονομικών ανακοινώσεων στην Ευρώπη και στην Αμερική, στις αποφάσεις ορισμένων Κεντρικών Τραπεζών (BoE, Norges Bank) για σύσφιγξη της νομισματικής τους πολιτικής, με αυξήσεις των επιτοκίων για το 2021 και το 2022 (Fed) και στην έγκριση του προσωρινού προϋπολογισμού στις ΗΠΑ. Το δολάριο ενισχύθηκε, τόσο έναντι του ευρώ όσο και ενός καλαθιού νομισμάτων. Το πετρέλαιο κατέγραψε απώλειες, πυροδοτώντας φόβους για επιβράδυνση της ενεργειακής ζήτησης, λόγω της Όμικρον και της απόφασης του ΟΠΕΚ+ να διατηρήσει το υφιστάμενο πρόγραμμα αύξησης της παραγωγής και τον μήνα Δεκέμβριο.

Μικτές οι αποδόσεις των επιμέρους αγροτικών προϊόντων. Σημαντικά τα κέρδη για τον χυμό, το καλαμπόκι, τη σόγια και τα βοοειδή, ενώ απώλειες είχαν το σιτάρι, η ζάχαρη, το βαμβάκι και το ρύζι.

Οι αυξανόμενες τιμές των τροφίμων θα συνεχίσουν να αντικατοπτρίζουν τις επιπτώσεις της πανδημίας, με ηπιότερο, όμως, ρυθμό το 2022 και να επιδεινώνονται από τις στενές παγκόσμιες προμήθειες και τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας, με την άνοδο του δολαρίου να λειτουργεί επιπλέον επιβαρυντικά των τιμών τους, σύμφωνα με την αγορά.

Για το σιτάρι, η τιμή του πιθανά να υποστεί πίεση, καθώς παραμένει σε πιο υψηλά επίπεδα από ότι υποδηλώνει η σχέση τιμής-αποθεμάτων.

Η τιμή της ζάχαρης πιθανά να ενισχυθεί, λόγω προοπτικής χαμηλότερης παραγωγής, παρά την πτωτική πίεση που δέχθηκε, λόγω υψηλών αποτιμήσεων.

Η ισχυρότερη ζήτηση για τις εξαγωγές των ΗΠΑ και οι ανησυχίες για τις καιρικές συνθήκες στη Νότια Αμερική πιθανά να λειτουργήσουν ενισχυτικά της τιμής του καλαμποκιού.

Οι τιμές στον χυμό πιθανά να ενισχυθούν, καθώς η πανδημία ενισχύει την καταναλωτική ζήτηση, με βάση τα εποχιακά πρότυπα.

Η καταναλωτική ζήτηση για το βαμβάκι παραμένει δυνατή, ενισχύοντας τις προσδοκίες της αγοράς για περαιτέρω άνοδο της τιμής του, παρά την εξάπλωση της Όμικρον.

Τα σχετικά χαμηλά αποθέματα σόγιας και οι συνθήκες ξηρασίας στη Νότια Αμερική πιθανά να συνεχίσουν να ευνοούν την τιμή της, ενώ για τα βοοειδή και το ρύζι, η συνέχιση της αυξανόμενης ζήτησης λειτουργεί θετικά των τιμών.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία