BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Σενάρια 24 μηνών ανόδου σε αγροτικά εμπορεύματα από την Goldman Sachs

Αυξάνονται τα σενάρια που περιγράφουν σηµαντική µείωση των αποθεµάτων σιτηρών παγκοσµίως, όσο επενδυτικοί οίκοι και τράπεζες όπως η Goldman Sachs, δίνουν νέο σήµα ανόδου στους δείκτες τιµών αγροτικών εµπορευµάτων, µε τη διάρκεια της εκτίµησης να επεκτείνεται σε βάθος 24 µηνών.

12_pin_10

Πέτρος Γκόγκος

5370
1

Ενδιαφέρον έχει µια αποτίµηση της κατάστασης σε περίπτωση που η Ουκρανία τελικά δεν καταφέρει να αναπτύξει τη συνήθη αγροτική δραστηριότητα τους επόµενους µήνες, µε βαρύ αντίκτυπο στην παγκόσµια ισορροπία προσφοράς και ζήτησης καλαµποκιού και σιτηρών. Μια τέτοια περίπτωση θα περιόριζε στους 280 µε 290 εκατ. τόνους, ενώ στους 265 εκατ. τόνους θα έπεφταν τα τελικά αποθέµατα µαλακού σίτου, σύµφωνα µε υπολογισµούς της Kluis Commodities Advisors, εταιρεία παροχής επενδυτικών συµβουλών στις αγορές αγροτικών προϊόντων. 

Οι αριθµοί αυτοί έχει αξία αν αναγνωστούν συγκριτικά µε τα δεδοµένα του 2019, µερικούς µήνες δηλαδή πριν ξεκινήσει ο υφιστάµενος κύκλος ανόδου στα αγροτικά commodities, αλλά και τελευταία στοιχεία που δηµοσιεύει το αµερικανικό υπουργείο γεωργίας, USDA, στην έκθεση προσφοράς και ζήτησης Μαρτίου. Η νέα έκθεση λοιπόν δείχνει ότι η αναλογία αποθεµάτων προς χρήση µειώνεται τόσο για το καλαµπόκι όσο και για την σόγια, µε το µαλακό σιτάρι να ενισχύεται κατά µόλις 0,2%. Συγκεκριµένα, στο καλαµπόκι τα τελικά αποθέµατα για το 2022 υπολογίζονται βάσει των εκτιµήσεων του USDA σε 301 εκατ. τόνους µε αναλογία απόθεµα προς χρήση στο 25,4%., όταν το 2019 βρίσκονταν στους 325 εκατ. τόνους.

Στη σόγια τα παγκόσµια αποθέµατα υπολογίζονται σε 92 εκατ. τόνους έναντι 113 εκατ. τόνους το 2019 και στο µαλακό σιτάρι ανέρχονται στους 281,5 εκατ. τόνους έναντι των 278 εκατ. τόνων το 2019.

Στο ίδιο πνεύµα, η Goldman Sachs παροτρύνει τους επενδυτές στο άνοιγµα θέσεων ανόδου σε σιτάρι, σόγια και καλαµπόκι, εκτιµώντας ότι οι τιµές δεν θα επιστρέψουν στα επίπεδα προ του πολέµου, πριν παρέλθουν 12 µήνες, σηµειώνοντας ότι καλλιεργητικές «ατυχίες» λόγο καιρού στην Λατινική Αµερική θα µπορούσαν να φουντώσουν περαιτέρω το ράλι ανόδου.

Από την άλλη, µε µια µετριοπαθή προσέγγιση αποτίµησε τον πόλεµο στην Ουκρανία το αµερικανικό υπουργείο Γεωργίας στην έκθεση προσφοράς και ζήτησης αγροτικών εµπορευµάτων που κυκλοφόρησε το βράδυ της Τετάρτης 9 Μαρτίου, εκτιµώντας ότι µερίδιο των εξαγωγών καλαµποκιού και σιταριού που εγκλωβίζεται στην εµπόλεµη ζώνη, καλύπτεται µερικώς από τις παραγωγές άλλων χωρών. Η πρώτη αντίδραση των αγορών, ήταν πτωτική, µε τα συµβόλαια σιταριού στο Σικάγο να «χτυπάνε» limit down, όσο οι αναλυτές εκτιµούν ότι πρόκειται για µια διόρθωση που κυρίως αποδίδεται στην εξασφάλιση κερδών έπειτα από το ιστορικό ράλι που σηµείωσαν οι δείκτες όλο το προηγούµενο διάστηµα.

Άλλωστε, είναι προφανές πως η έκθεση δεν µπορεί σε αυτήν τη φάση να διακρίνει στο σύνολό της την κατάσταση που διαµορφώνεται στην Ουκρανία, όσο µάλιστα δεν είναι ακόµα ξεκάθαρο το κατά πόσο οι εαρινές σπορές και φροντίδες θα µπορέσουν να ολοκληρωθούν στις περιοχές της Μαύρης Θάλασσας όπου καθηµερινά ηχούν σειρήνες πολέµου.

Στην περίπτωση του βαµβακιού, οι εκτιµήσεις του USDA έµειναν αµετάβλητες, αφήνοντας τους χρηµατιστηριακούς δείκτες του προϊόντος αυτού, µάλλον αµετάβλητους.

Αναστολή ρωσικών εξαγωγών σιτηρών και καλαμποκιού ακόμη και σε χώρες της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης έως τον Αύγουστο

Η Ρωσία αναστέλλει τις εξαγωγές σιταριού, σμίγου, σίκαλης, κριθαρού και καλαμποκιού ακόμη και στις χώρες της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (EEU), της οποίας ηγείται η ίδια, έως τις 31 Αυγούστου, σε μια κίνηση διασφάλισης της εγχώριας αγοράς για την ύπαρξη επαρκών ποσοτήτων τροφίμων, ανακοίνωσε απόψε το Υπουργείο Οικονομίας της χώρας, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Η Ρωσία απαγορεύει επίσης τις εξαγωγές ζάχαρης σε τρίτες χώρες έως τις 31 Αυγούστου, με ορισμένες εξαιρέσεις ωστόσο για τις χώρες της EEU, μέλη της οποίας είναι, πλην της ίδιας της Ρωσίας, η Αρμενία, η Λευκορωσία, το Καζακστάν και το Κιργιστάν.

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

11-03-2022 22:40Θοδωρης

Ο ηλιανθος λογο Ουκρανιας εχει παει 900 ευρω ο τονος και εδω μας ζητανε να υπογραψουμε με 390 ευρω ο τονος! Ακουει κανεις εκει στα υπουργειο αγροτικης αναπτυξης? Τον αγοραζουν με τιμη για παραγωγη βιοντιζελ και θα τον κανουν ηλιελαιο...

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία