BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Καρφωμένα στις κορυφές τα αγροτικά εμπορεύματα στις αναλύσεις έως 2023

Τις τιµές των αγροτικών εµπορευµάτων καρφωµένες στην άνω µεριά του εύρους και για το 2023 και µάλιστα µε προοπτικές διαµόρφωσης νέων κορυφών προεξοφλούν οι αναλυτές σηµαντικών επενδυτικών οίκων, όσο στην ευρωπαϊκή γειτονιά, τα σενάρια µεγαλύτερης του αναµενοµένου καταστροφής στην ουκρανική παραγωγική δυναµική σιτηρών ενισχύονται, προκαλώντας αγορές πανικού στο εµπόριο.

47_23

Πέτρος Γκόγκος

2002
0

Οι ελαιούχοι σπόροι στην Ευρώπη (ελαιοκράµβη και ηλίανθος) έχουν ήδη σπάσει το ταβάνι των 1.000 ευρώ ο τόνος, ενώ µε πάνω από 700 ευρώ διαπραγµατεύονται τα συµβόλαια µελλοντικής εκπλήρωσης για τη νέα σοδειά. Σκληρό και µαλακό σιτάρι διατηρούν τα υψηλά των 540 και 385 ευρώ αντίστοιχα στα βασικά εµπορικά κέντρα, ενώ το καλαµπόκι προσεγγίζει τα 300 ευρώ για τα συµβόλαια της νέας σοδειάς στη Γαλλία.

Σ’ αυτό το τοπίο και υπό την αγωνία για την ανακοίνωση νέων περιορισµών στις εξαγωγές, όπως έκανε για παράδειγµα προ ολίγων ηµερών η Αργεντινή στο σογιάλευρο, το µείγµα στις αγορές γίνεται εκρηκτικό, µε το ∆ιεθνές Συµβούλιο Σιτηρών (IGC) να αναµένει µειωµένες εξαγωγές και εµπορικές ροές σε σχεδόν όλο το εύρος προϊόντων που παρακολουθεί.

Από την άλλη, οι διαθέσιµες προς εξαγωγή ποσότητες, γίνονται σχεδόν ανάρπαστες µε πολλές χώρες να σπεύδουν να κλείσουν ακόµα και µε υψηλές τιµές, τις ανάγκες µηνών, όπως επισηµαίνει σε δηλώσεις του στο S&P Global Commodity Insights ο Τζόσεφ Γκλάουµπερ, ανώτερος ερευνητής του ∆ιεθνούς Ινστιτούτου Έρευνας για την Πολιτική Τροφίµων στην Ουάσιγκτον. Ο ίδιος, έχοντας διατελέσει και επικεφαλής οικονοµολόγος στο αµερικανικό υπουργείο Γεωργίας (USDA) µιλά για αλυσιδωτές επιπτώσεις σε δηλώσεις του στο Bloomberg αυτήν τη φορά, από αυτή την «εξαγωγή ελλειµµάτων» που προκύπτει από τους περιορισµούς στο εµπόριο. Έτσι, ο διακεκριµένος αναλυτής των αγροτικών αγορών, εκτιµά πως η αποκλιµάκωση στις τιµές θα επέλθει δύσκολα και όχι πριν από το 2023.

Παράλληλα έρχονται οι αγορές πανικού. Η Βουλγαρία, σηµαντικός εξαγωγέας, διέθεσε κρατικά κονδύλια για την αύξηση του εθνικού αποθέµατος σιτηρών της, µε στόχο την αγορά περίπου 1,5 εκατοµµυρίου τόνων.

Στη Γαλλία, µια ένωση παραγωγών ζωοτροφών θέλει η κυβέρνηση να αποθηκεύσει τους 800.000 τόνους σιτηρών που χρειάζεται κάθε µήνα, φοβούµενη ότι η παγκόσµια όρεξη για δηµητριακά θα µπορούσε να εξαντλήσει τις εγχώριες προµήθειες.

Την ίδια στιγµή, οι τιµές των λιπασµάτων ενισχυµένες µεσοσταθµικά κατά 30% από την αρχή του έτους, έρχονται να συµπληρώσουν στο «µοµέντουµ» ανόδου στις διεθνείς αγορές αγροτικών εµπορευµάτων. Συγκεκριµένα, τα λιπάσµατα αµµωνίου MAP και DAP διαµορφώνονται στα 1.001 και 970 δολάρια ο τόνος, ενώ η ουρία στα 954 δολάρια ο τόνος, ενισχυµένη κατά 7% συγκριτικά µε την προηγούµενη εβδοµάδα, σε ιστορικό υψηλό. Σε ιστορικό υψηλό και η άνυδρη αµµωνία, που διαπραγµατεύεται πια στα 1.520 δολάρια ο τόνος.

Πλέον δεν χωρά αµφιβολία ότι η συγκυρία των υψηλών τιµών ήρθε για να µείνει, αφού η συνθήκη των λιπασµάτων, έρχεται να γιγαντώσει τις επιπλοκές στο πεδίο της παραγωγής.

Για βοήθεια στο ∆ΝΤ η Αίγυπτος

Εν τω µεταξύ, οι επιπτώσεις του πολέµου στις ευάλωτες οικονοµίες γίνονται ήδη εµφανείς, µε την Αίγυπτο να γίνεται και επισήµως το πρώτο θύµα του πολέµου, προσφεύγοντας για οικονοµική βοήθεια στο ∆ΝΤ, για την ανάπτυξη ενός «συνεκτικού οικονοµικού προγράµµατος», έχοντας ανακοινώσει µέτρα 7,05 δισ. δολαρίων. Σύµφωνα µε το Reuters η οικονοµία της Αιγύπτου επλήγη σοβαρά µετά την εισβολή που ώθησε τους ξένους επενδυτές να εγκαταλείψουν τις αναδυόµενες αγορές ενώ παράλληλα Ρωσία και Ουκρανία είναι επίσης οι κύριοι εξαγωγείς σιταριού στην Αίγυπτο και σηµαντική πηγή τουριστικών εσόδων.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία