BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Προσγείωση στις αγορές αγροτικών εμπορευμάτων υπολογίζει το Κογκρέσο των ΗΠΑ μετά το 2023

Στην συγκρατημένη εκτίμηση ότι ο υφιστάμενος ανοδικός κύκλος στις αγορές αγροτικών εμπορευμάτων δεν θα διαμορφώσει νέα επίπεδα και μέσους όρους προχώρησε η οικονομική υπηρεσία του Κογκρέσου και του αμερικανικού υπουργείου γεωργίας, που αναφέρουν σε πρόσφατη έκθεσή τους ότι οι τιμές στα βασικά αγροτικά εμπορεύματα θα διορθώσουν από την περίοδο 2023-2024 στα προ ενεργειακής κρίσης και εφοδιαστικού σοκ επίπεδα.

agricultural-silo_2

379
0

Σε μια άσκηση υπολογισμού των διακυμάνσεων στις αγορές αγροτικών εμπορευμάτων εμπλέκονται οι οικονομικές υπηρεσίες της αμερικανικής κυβέρνησης, προκειμένου να προσαρμόσουν τα περιθώρια που θα απαιτηθούν σε βάθος δεκαετίας από τον κρατικό προϋπολογισμό για την ανάπτυξη της αγροτικής πολιτικής. Οι εκτιμήσεις του Κογκρέσου για τις τιμές του 2031 είναι 3,90 δολάρια ανά μπούσελ για το καλαμπόκι, 10 δολάρια ανά μπούσελ για τη σόγια και 5,15 δολάρια ανά μπούσελ για το σιτάρι ως το 2031, επίπεδα αρκετά χαμηλότερα από τα σημερινά, δηλαδή 7,62 δολάρια στο καλαμπόκι, 16,5 στη σόγια και 10,4 στο μαλακό σιτάρι. 

Τα τελευταία 60 χρόνια, καταγράφονται τρεις διακριτές περίοδοι μεσοσταθμικών τιμών 

α) Οι τιμές είναι κατά μέσο όρο 1,17 δολάρια από το 1960 έως το 1973. Οι τιμές έφθασαν σε νέο υψηλότερο επίπεδο το 1973. Οι εξαγωγές των ΗΠΑ άρχισαν να αυξάνονται στα τέλη της δεκαετίας του 1960 λόγω διαφόρων εξελίξεων στην πολιτική των ΗΠΑ. Το 1973, η Σοβιετική Ένωση προχώρησε σε μεγάλες αγορές σιτηρών, αντιστρέφοντας την εμπορική πολιτική που χρονολογείται από την επανάσταση των Μπολσεβίκων, ανοίγοντας έτσι περισσότερες αγορές στο παγκόσμιο εμπόριο.

β) Από το 1973 έως το 2005, οι τιμές του καλαμποκιού ήταν κατά μέσο όρο 2,36 δολάρια ανά μπούσελ. Μερικές φορές οι τιμές του καλαμποκιού ήταν σημαντικά υψηλότερες από τον μέσο όρο των 2,36 δολαρίων, όπως συνέβη το 1995, όταν οι τιμές του καλαμποκιού ήταν 3,24 δολάρια ανά μπούσελ. Ορισμένοι πίστευαν ότι οι τιμές είχαν φτάσει σε ένα νέο υψηλότερο οροπέδιο, αλλά δεν είχαν φτάσει. Οι τιμές του καλαμποκιού έπεσαν και πάλι κάτω από το μέσο όρο των 2,36 δολαρίων, πέφτοντας στα 1,94 δολάρια ανά μπούσελ το 1998.

γ) Οι τιμές κινήθηκαν και πάλι προς ένα νέο υψηλότερο οροπέδιο το 2006, κυρίως λόγω της αύξησης του καλαμποκιού που χρησιμοποιείται στην παραγωγή αιθανόλης. Από το 2006 έως το 2020, οι τιμές του καλαμποκιού ήταν κατά μέσο όρο 4,22 δολάρια ανά μπούσελ.

 

Ουσιαστικά η αμερικανική κυβέρνηση γέρνει προς την εκτίμηση πως οι τελευταίες δύο εμπορικές περίοδοι, αποτελούν μια εξαίρεση του κανόνα, με τους παράγοντες που συνέτειναν στην άνοδο να μην είναι ικανοί ώστε να διαμορφώσουν μια νέα βάση για τις αγορές. Βάσει αυτής της εκτίμησης, το 2021 και το 2022 είναι μια εκτροπή που προκαλείται από έναν συνδυασμό περιορισμένων παγκόσμιων αποθεμάτων, αβεβαιότητας στην παραγωγή, ισχυρής ζήτησης για σιτηρά από την Κίνα και διαταραχών στα σιτηρά από τη σύγκρουση Ουκρανίας-Ρωσίας. Ωστόσο, οι προβλέψεις τους υποδηλώνουν ότι η κατάσταση δεν είναι μόνιμη και οι τιμές αναμένεται να επιστρέψουν στους σημερινούς μακροχρόνιους μέσους όρους.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία