BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Χρησμό από τη ζώνη καλαμποκιού και σόγιας των ΗΠΑ αναμένουν οι αγορές

Οι αγρότες από τη Νεμπράσκα έως το Οχάιο πλησιάζουν στην τελική ευθεία μιας από τις πιο ταραχώδεις καλλιεργητικές περιόδους που έχουν υπάρξει ποτέ, με τον κόσμο να περιμένει νευρικά να δει αν οι συγκομιδές καλαμποκιού και σόγιας στις ΗΠΑ θα είναι αρκετά μεγάλες για να αναζωογονήσουν τα αποθέματα που μειώθηκαν λόγω πολέμου και καιρικών συνθηκών, αναφέρει το Bloomberg. 

shutterstock-1826119061

370
0

Μια στενά παρακολουθούμενη βιομηχανική περιοδεία καλλιεργειών θα προσπαθήσει να το ανακαλύψει αυτή την εβδομάδα, καθώς δεκάδες καλλιεργητές, αγοραστές σιτηρών και αναλυτές θα βγουν στα χωράφια για να δουν από πρώτο χέρι την κατάσταση των φυτών που χρησιμοποιούνται για ζωοτροφές, τρόφιμα και καύσιμα. Οι ανιχνευτές ειδικότερα θα αξιολογήσουν τον αντίκτυπο της καυτής ζέστης και της έλλειψης βροχής που έπληξαν βασικά τμήματα της Farm Belt τους τελευταίους μήνες. 

Το μέγεθος των συγκομιδών στις ΗΠΑ - ο κορυφαίος παραγωγός καλαμποκιού και ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός σόγιας - θα καθορίσει τις τιμές για μήνες, μέχρι να γίνουν περισσότερα γνωστά για τις εξαγωγές από τον εμπόλεμο κόμβο της Μαύρης Θάλασσας και τις προοπτικές για τις καλλιέργειες της Νότιας Αμερικής που σύντομα θα αρχίσουν να φυτεύονται. Μέχρι στιγμής, οι ακανόνιστες καιρικές συνθήκες σε όλες τις ΗΠΑ έχουν καταστήσει τη δουλειά της πρόβλεψης της σοδειάς πολύ πιο δύσκολη. Οι αποδόσεις αναμένεται να είναι καλές, αλλά όχι τόσο υψηλές όσο προβλέπει το USDA. Με τα χαμηλά αποθέματα, το μέγεθος της σοδειάς έχει μεγάλη σημασία. 

Με την Ευρώπη να πλήττεται από τους καύσωνες και την Αργεντινή να καθυστερεί τη φύτευση λόγω ξηρασίας, το μέγεθος των καλλιεργειών της Βόρειας Αμερικής θα καθορίσει τις παγκόσμιες προμήθειες μέχρι και το επόμενο έτος. Σε μια χρονιά που μαστίζεται από τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό, την υψηλή μεταβλητότητα και την έλλειψη τροφίμων, οι αγρότες αντιμετωπίζουν τεράστια πίεση.  

"Υπήρξε τόση ζέστη και ακραίες συνθήκες αυτή την καλλιεργητική περίοδο, που δεν νομίζω ότι η ιστορία έχει τελειώσει σχετικά με τις πιθανές μειώσεις των αποδόσεων", δήλωσε ο Kevin McNew, επικεφαλής οικονομολόγος της εταιρείας αγροτικής τεχνολογίας Farmer's Business Network.

Όπως και πέρυσι, η Αμερικανική Αγροτική Ζώνη αγωνίζεται με περιοχές έντονης ξηρασίας δυτικά του ποταμού Μισισιπή. Η ανατολική πλευρά έχει επίσης πληγεί, συμπεριλαμβανομένων κορυφαίων παραγωγικών πολιτειών όπως η Αϊόβα και το Ιλινόις, αν και όχι τόσο εκτεταμένα ή σοβαρά. 

Ένας άλλος επιβαρυντικός παράγοντας είναι οι υπερβολικές ανοιξιάτικες βροχές που καθυστέρησαν τη φύτευση σε όλες τις μεσοδυτικές πολιτείες, θέτοντας σε κίνδυνο τις επερχόμενες σοδειές. Με τις προβλέψεις της αγοράς να είναι παντού, η μόνη σταθερά είναι: να περιμένετε διακυμάνσεις. 

Το τετραήμερο Pro Farmer Midwest Crop Tour, το οποίο διαρκεί έως την Πέμπτη, έρχεται μετά από νέες εκτιμήσεις του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ που κάνουν λόγο για μια μέση παραγωγή καλαμποκιού. 

Μαζί με τις πλημμύρες σε ορισμένες περιοχές που ώθησαν ορισμένους αγρότες να στραφούν σε άλλες καλλιέργειες, όπως η σόγια, ή να αφήσουν τα χωράφια κενά και να καταθέσουν αίτηση για αποζημίωση από την ασφάλεια, ορισμένοι παραγωγοί συγκράτησαν τα στρέμματα φέτος λόγω των υψηλών τιμών ρεκόρ των λιπασμάτων. Σύμφωνα με το USDA, η φετινή σοδειά σόγιας, η οποία συνήθως λαμβάνει μόλις το ένα τέταρτο των λιπασμάτων που λαμβάνει το καλαμπόκι, είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ. 

Αλλά η καθυστερημένη φύτευση σημαίνει ότι τόσο το καλαμπόκι όσο και η σόγια είναι πιο ευάλωτα σε καιρικά φαινόμενα κατά τα τέλη της περιόδου, συμπεριλαμβανομένων των παγετώνων, που θα μπορούσαν να μειώσουν την παραγωγή. 

«Ακούμε δραματικά ανάμεικτες αναφορές αξιολόγησης της κατάστασης από τους αγρότες, γεγονός που προσθέτει μεγαλύτερη δυσκολία στον υπολογισμό των εκτιμήσεων απόδοσης», δήλωσε η Jacqueline Holland, αναλύτρια της Farm Futures. 

Ειδικά η σόγια κινδυνεύει, καθώς οι καλλιέργειες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή μιας ευρείας γκάμας τροφίμων, καθώς και φιλικών προς το κλίμα βιοκαυσίμων, βρίσκονται ακόμη σε κρίσιμο στάδιο ανάπτυξης. "Με τις καθυστερήσεις στη φύτευση αυτή την άνοιξη, υπάρχει ακόμα χρόνος για να γίνει - ή να χαθεί - ένα μέρος της σοδειάς σόγιας μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες", δήλωσε η Holland. 

Η πιο σοβαρή ξηρασία στο δυτικό τμήμα της ζώνης του καλαμποκιού έχει στείλει τις τοπικές τιμές των σιτηρών στα ύψη πάνω από τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Σικάγο, τα οποία έχουν πέσει περίπου 20% τους τελευταίους τρεις μήνες, καθώς η Ουκρανία μπόρεσε να μετακινήσει τις εξαγωγές από τη Μαύρη Θάλασσα μετά από μήνες αποκλεισμού λόγω της επίθεσης της Ρωσίας στον βασικό παγκόσμιο προμηθευτή σιτηρών και φυτικών ελαίων. 

Συνολικά, η εθνική παραγωγή καλαμποκιού και σόγιας δεν είναι πιθανό να είναι τόσο μεγάλη όσο προβλέπουν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Ben Buckner, αναλυτή σιτηρών της AgResourceμε έδρα το Σικάγο. 

Το δυναμικό απόδοσης των καλλιεργειών παραμένει «παντού», είπε.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία