BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Παλιρροϊκή μετατόπιση του αγροτικού εμπορίου από αγορές Δύσης στο ανατολικό τεταρτημόριο του πλανήτη

Στους αγρότες, υπάρχει πάντα ένα φουτουριστικό βλέμμα προς την αγροτική ανάπτυξη. Αν και υπήρξαν κάποια σκαμπανεβάσματα το 2022, κοιτάζοντας προς το 2023, υπάρχουν μερικά αγαθά που οι ειδικοί λένε ότι μπορεί απλώς να είναι αυτά που πρέπει να αξιοποιηθούν. Για τις χώρες της Νοτίου Αφρικής (Mzansi), τα προϊόντα εσπεριδοειδών, πουλερικών και κάνναβης θα καταιγίσουν τη γεωργία το 2023.

03df68c24aec48d9960ddc8a7818f215

157
0

Σύμφωνα με τον αγροτικό οικονομολόγο Lunathi Hlakanyane, αυτά τα τρία εμπορεύματα αναμένεται να αυξηθούν. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό, καθώς η εμφάνιση πλατφορμών αγροτεχνολογίας που στοχεύουν ειδικά στην ταχεία εμπορευματοποίηση των μικροκαλλιεργητών θα είναι επίσης στο ραντάρ.

Εσπεριδοειδή

Η Νότια Αφρική είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός εσπεριδοειδών στον κόσμο, με πρώτη την Ισπανία. Όχι μόνο αυτό, οι Mzansi αντιπροσωπεύουν το 60% όλων των εξαγωγών εσπεριδοειδών από το νότιο ημισφαίριο.

Η Hlakanyane εξηγεί ότι η βιομηχανία εσπεριδοειδών παίζει τεράστιο ρόλο στη σταθερότητα της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης, «χάρη στον εξαγωγικό προσανατολισμό του κλάδου».

«Το 2021, τα εσπεριδοειδή αντιπροσώπευαν το 25% των συνολικών αγροτικών εξαγωγών της Νότιας Αφρικής, από 19% μόλις πριν από τρία χρόνια. Παρά τους τιμωρητικούς περιορισμούς της ΕΕ που επιβλήθηκαν στις εξαγωγές εσπεριδοειδών της SA τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ένωσης Citrus Growers Association, ο κλάδος προβλέπεται να αυξηθεί κατά 4% το 2023 – που μεταφράζεται σε συνολικά 165 εκατομμύρια συσκευασίες – αυξημένος κατά 7 εκατομμύρια από το προηγούμενο έτος. Αυτό είναι φυσικά αρκετά εντυπωσιακό αν σκεφτεί κανείς ότι η βιομηχανία εσπεριδοειδών της Νότιας Αφρικής αναπτύσσεται με ετήσιο ρυθμό 10 εκατομμυρίων συσκευασιών από το 2016», λέει.

Παρόλο που οι περιορισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξακολουθούν να είναι αυστηροί, υπάρχουν νέες αγορές που ανοίγουν από τη Μέση και την Άπω Ανατολή, όπως η Κίνα και η Ινδία. Αυτό διευρύνει τις δυνατότητες για τους αγρότες που θέλουν να ξεκινήσουν ένα ταξίδι με εσπεριδοειδή.

Πουλερικά

Το κοτόπουλο είναι μακράν το πιο καταναλωτικό κρέας στις χώρες Mzansi με κατά κεφαλήν κατανάλωση 39,68 κιλά. Υπάρχουν συζητήσεις γύρω από την πιθανή αύξηση κατά 2% στην παραγωγή κρέατος κοτόπουλου, με αποτέλεσμα 1,6 εκατομμύρια τόνους, λαμβάνοντας υπόψη το κόστος των ζωοτροφών, τις βελτιώσεις στη διαχείριση της υγείας των ζώων, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής ανάκαμψης και των αυξημένων επενδύσεων από τη βιομηχανία.

«Στο πίσω μέρος αυτής της αυξημένης ζήτησης, αναμένουμε να δούμε αύξηση 2% το 2023, από τους 1,89 τόνους που αναμένουμε να επιτύχουμε το 2022. Έτσι, για όποιον δεν βάζει όλα τα αυγά του σε ένα καλάθι, η παραγωγή πουλερικών μπορεί απλώς να είναι από πού θέλετε να ξεκινήσετε», συμβουλεύει ο Hlakanyane.

Κάνναβη

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η βιομηχανία κάνναβης αφήνει το στίγμα της στις γεωργικές τάσεις του 2023. Σύμφωνα με τον Hlakanyane, από την πανδημία του Covid-19, υπήρξε αρκετό ενδιαφέρον για την κάνναβη.

Η βιομηχανία κάνναβης της Νότιας Αφρικής εκτιμάται σε 28 δισεκατομμύρια R και αναμένεται να προσθέσει 130.000 νέες θέσεις εργασίας στην αγορά εργασίας στη γεωργία. Προσθέτει ότι αυτό είναι κυρίως μια απάντηση στη νομοθετική χαλάρωση και στην αυξημένη κατά κεφαλήν κατανάλωση, συμπεριλαμβανομένων των συζητήσεων για τα οφέλη υγείας και ευεξίας.

«Μέχρι σήμερα, η ονομαστική αξία της βιομηχανίας κάνναβης της Νότιας Αφρικής εκτιμάται σε 28 δισεκατομμύρια R. Επιπλέον, ο τομέας προβλέπεται να προσθέσει 130.000 νέες θέσεις εργασίας στην αγορά εργασίας της γεωργίας. Η παραγωγή κάνναβης γενικά δεν απαιτεί ένταση εργασίας και οι εισροές είναι σχετικά φθηνές. Το πρόσθετο πλεονέκτημα είναι ότι εμείς στη Νότια Αφρική έχουμε το τέλειο πλεονέκτημα οικολογικής και γηγενούς γνώσης για να σπάσουμε εύκολα τα εμπόδια του διεθνούς εμπορίου για να αξιοποιήσουμε την ασιατική αγορά που αναπτύσσεται ως μανιτάρια», λέει ο Hlakanyane.

Αναδυόμενες πλατφόρμες αγροτεχνολογίας

Εάν η συζήτηση είναι μόνο γύρω από τα προϊόντα φρούτων, τότε αυτό θα πρέπει να πάρει μια μεγάλη στροφή της συζήτησης. Τα μαθήματα στον 21ο αιώνα περιστρέφονται πάντα γύρω από την τεχνολογία και η εμφάνιση καινοτόμων agritech θα επαναπροσδιορίσει ριζικά τη γεωργική παραγωγή, το εμπόριο και τελικά το DNA της γεωργίας.

Επομένως, υπάρχουν αρκετές νεοφυείς επιχειρήσεις στον τομέα της γεωργίας που προσπαθούν να εφεύρουν αποτελεσματικά συστήματα που θα εξαλείψουν την αποτυχία της αγοράς, τους μηχανισμούς τιμολόγησης και ακόμη και τα μοντέλα διαφάνειας δεδομένων.

«Ένα ιδιαίτερα καλό παράδειγμα αυτού είναι η startup εταιρεία αγροτεχνολογίας, Abelusi Livestock Management System, η οποία ουσιαστικά επιδιώκει να εξαλείψει έναν από τους βασικούς πυλώνες της αποτυχίας της αγοράς. Αυτή είναι η ασυμμετρία πληροφοριών, μέσω ενός μηχανισμού τιμολόγησης που συνδέεται με ένα μοντέλο διαφάνειας δεδομένων από άκρο σε άκρο. Μέσω αυτής της καθαρής τεχνολογικής ευρηματικότητας, η Abelusi λύνει με το πάτημα ενός κουμπιού μερικά από τα πιο διάχυτα σημεία δομικής πίεσης στη γεωργία», λέει ο Hlakanyane.

Διαθεσιμότητα στην αγορά για εξαγωγικές καλλιέργειες

Με τη συνεχιζόμενη σύγκρουση της Ουκρανίας και της Ρωσίας, σίγουρα συμβαίνουν πολλές αλλαγές στον κόσμο όπου οι χώρες αναζητούν καινοτόμους τρόπους για να ανασχεδιάσουν την παγκόσμια οικονομική τάξη ώστε να γίνει αυτοβιώσιμη και τρόπους εισαγωγής και εξαγωγής αγαθών.

Νέες αγορές αναδύονται γρήγορα και επωφελούνται της ευκαιρίας για να ανταγωνιστούν μερικές από τις καλύτερες αγορές στον κόσμο. Επομένως, είναι σημαντικό να παρακολουθούμε αυτές τις αναδυόμενες αγορές για να μπορούμε να δούμε πώς θα μπορούσε να είναι το μέλλον.

«Βλέπουμε μια παλιρροϊκή, υποκατάστατη μετατόπιση του εμπορίου από τις αγορές της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης προς όφελος της Κίνας, της Ινδίας και άλλων αγορών στο ανατολικό τεταρτημόριο του πλανήτη», λέει ο Hlakanyane.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία