BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Το ανταγωνιστικό ρωσικό σιτάρι εκτοπίζει από τις αγορές το ευρωπαϊκό

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού στo ευρωπαϊκό χρηματιστήριο εμπορευμάτων, Euronext υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου 12μήνου, με τους αγοραστές να στρέφονται στις ανταγωνιστικές τιμές που προσφέρει η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και ιδίως της Ρωσίας.

1440x810_euronext-plans-cash-settled-commodity-contracts

445
0

Το κλίμα για τις ευρωπαϊκές προελεύσεις επιβαρύνεται επιπλέον και από τις προσδοκίες της αγοράς  ότι ο διάδρομος εξαγωγών που άνοιξε για τα σιτάρια της Ουκρανίας θα παραμείνει ανοιχτός με μια ανανέωση της συμφωνίας που συζητείται τις τελευταίες ημέρες.

Κάπως έτσι, τα συμβόλαια μαλακού σίτου Μαΐου, τα πιο ενεργά συμβόλαιο στο Euronext με έδρα το Παρίσι, διαμορφώθηκε κατά 0,5% χαμηλότερα, κάτω από τα 270 ευρώ ο τόνος.

Νωρίτερα είχε υποχωρήσει στα 268 ευρώ, το πιο χαμηλό επίπεδο από τις 22 Φεβρουαρίου τους 2022. 

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες σε συνάντηση με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο την Τετάρτη 8 Μαίου σηματοδότησαν τις διαπραγματεύσεις για το ενδεχόμενο επέκτασης της συμφωνίας για τον διάδρομο σιτηρών με τη Μόσχα.

 «Η άποψη της αγοράς είναι ότι θα ανανεωθεί, αν και η Ρωσία μπορεί να κάνει μια έκπληξη», δήλωσε ένας έμπορος συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης για τη συμφωνία. 

Οι δηλώσεις του προέδρου της Federal Reserve, Jerome Powell, ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ πιθανότατα θα χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια περισσότερο από το αναμενόμενο, πρόσθεσαν επίσης πίεση στις αγορές εμπορευμάτων.

Ωστόσο, το Euronext και το σιτάρι του Σικάγο βρήκαν υποστήριξη στα γραφήματα, με τις ΗΠΑ να διατηρούν περίπου τα 7 δολάρια το μπουσέλ μετά από χαμηλό 17 μηνών, καθώς οι συμμετέχοντες περίμεναν επίσης περαιτέρω οδηγίες από την έκθεση του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) για την παγκόσμια προσφορά και ζήτηση την Τετάρτη. .

Οι συνθήκες του χειμερινού σίτου που επηρεάζονται από την ξηρασία στις πεδιάδες των ΗΠΑ, οι κίνδυνοι καύσωνα για την καλλιέργεια σιταριού της Ινδίας και οι συνεχείς κίνδυνοι που σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία μπορεί να βοηθήσουν τις τιμές του σιταριού να βρουν ένα κατώτατο όριο, είπαν οι έμποροι.

Η νέα ζήτηση εξαγωγών για το σιτάρι της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρέμεινε χλιαρή, εκτός από τις σταθερές πωλήσεις στο Μαρόκο.

«Το φτηνό ρωσικό σιτάρι συνεχίζει να δημιουργεί θόρυβο στις εξαγωγικές αγορές και η βόρεια Ευρώπη παραμένει στο περιθώριο», δήλωσε ένας Γερμανός έμπορος.

«Απέναντι σε αυτόν τον πτωτικό αστερισμό τιμών, οι αγοραστές φαίνεται να συγκρατούνται καθώς η πτώση των τιμών θα σήμαινε ότι οι καθυστερημένες αγορές είναι φθηνότερες».

Τα εβδομαδιαία στοιχεία της ΕΕ έδειξαν ότι ο ρυθμός των εξαγωγών μαλακού σιταριού  κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου παρέμεινε υψηλότερος από εκείνον του 2021/2022

Βροχές και χαμηλές θερμοκρασίες που προβλέπονται στη δυτική Ευρώπη αυτή την εβδομάδα αναμενόταν να διατηρήσουν τις καλλιέργειες δημητριακών σε καλή κατάσταση, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας που γνώρισε μια άνευ προηγουμένου ξηρασία χειμώνα.

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία