BACK TO
TOP
Εμπορεύματα

Υψηλή ζήτηση και εξαγωγές στην Ιταλία για το ελληνικό αρνί, στα 8 ευρώ η τιμή

Μια πρώιµη εξαγωγική έκρηξη τις προηγούµενες ηµέρες αποµάκρυνε προσπάθειες διόρθωσης στην αγορά αµνοεριφίων, µε το ντόπιο αρνί να πληρώνεται στο σφαγείο στα 7,50 ευρώ το κιλό και πλέον η τιµή βρίσκεται πολύ κοντά στο σκαλοπάτι των 8 ευρώ που ένα µήνα πριν από το Πάσχα µπορεί να διαµορφώσει ένα θετικό περιβάλλον για τις τιµές παραγωγού.

22-35_pin_42

Πέτρος Γκόγκος

640
0

Εκτός από τη ζήτηση των Ιταλών που ενεργοποιείται πλέον όλο και πιο εµφατικά, στην εγχώρια αγορά διαµορφώνεται ακόµα ένας παράγοντας στήριξης των τιµών παραγωγού που ξεφεύγει από τα στενά όρια της εποχικότητας. Η εικόνα που µεταφέρουν παράγοντες της εγχώριας αγοράς, θέλουν την κατανάλωση πρόβειου κρέατος να παγιώνεται σε υψηλούς ρυθµούς που υπερβαίνουν τον µέχρι σήµερα προγραµµατισµό της αλυσίδας παραγωγής και αξίας. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι η τιµή της προβατίνας βρισκόταν για πολύ καιρό στα 4,50 ευρώ «ακατέβατα» και πλέον προσεγγίζει τα 5 ευρώ, έναντι των 3,50 και 3 ευρώ που πλήρωνε η αγορά πριν από ένα χρόνο, θεωρώντας τα µάλιστα υψηλή τιµή.

Όλες οι εκτιµήσεις θέλουν την τιµή για το πρόβειο κρέας να ακολουθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023 ανοδική διακύµανση µε µικρές εποχικές παύσεις, όσο ταυτόχρονα η παρουσία της Νέας Ζηλανδίας υποχωρεί από τις αγορές της Ευρώπης, αφού µια παράλληλη υπό ανάπτυξη αγορά στην Ασία απορροφά όλο και µεγαλύτερες ποσότητες από Νεοζηλανδούς.

Επιστρέφοντας στην «προ-πασχαλινή» εγχώρια αγορά, οι τιµές στο κατσίκι βρίσκονται σχεδόν ένα ευρώ κάτω από του αρνιού, ωστόσο καθώς κορυφώνεται η ζήτηση από Ιταλία, είναι λογικό η ψαλίδα να µειωθεί, κάτι που συµβαίνει παραδοσιακά τέτοια εποχή.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία