Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Πιάνει 1 ευρώ το πρώτο καρπούζι, πιο πρώιµη από ποτέ η παραγωγή

Ήρθαν και έδεσαν οι πρώτες ζέστες µε το θερµοκηπιακό καρπούζι ποικιλίας Μποστάνα που ξεκίνησε να µαζεύεται 9 Απριλίου στην Αµαλιάδα, ενώ από τις 15 του µήνα άρχισε και η συγκοµιδή των Σελίν.

του Γιάννη Ρούπα

Τα πρώτα 30άρια έφεραν και υψηλή ζήτηση από το εγχώριο εµπόριο, µε τις καθαρές τιµές να διαµορφώνονται στα 90-95 λεπτά το κιλό για την εσωτερική αγορά και στα επίπεδα των 85-90 λεπτών για την εξαγωγή.

Η καλή περσινή σεζόν στα καλοκαιρινά φρούτα έδωσε το έναυσµα για µία αύξηση των φυτεύσεων στις υπαίθριες καλλιέργειες του Μαρτίου, η οποία στην περίπτωση του καρπουζιού υπολογίζεται στο 10% σύµφωνα µε δηλώσεις του δραστήριου παραγωγού Βασίλη Πασσά. Το καρπούζι είναι µεν ένα προϊόν µε σηµαντικές αυξοµειώσεις στην τιµή, όµως η καλή ζήτηση των τελευταίων ετών µεγαλώνει σταδιακά την αφοσίωση των παραγωγών.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 962 της Agrenda

 

Η σεζόν του αιγυπτιακού καρπουζιού ξεκινά 

Η εποχή του αιγυπτιακού καρπουζιού πρόκειται να ξεκινήσει και ένας εξαγωγέας έχει επενδύσει πολλά στην αύξηση της παραγωγής του.

Ο Reham Kamal, διευθυντής εξαγωγών και μάρκετινγκ της εταιρείας Egypt Fresh Energy ως απάντηση στην αυξανόμενη ζήτηση για καρπούζια την περασμένη σεζόν, τριπλασίασε την έκταση του θερμοκηπίου του. Η δράση αυτή αναμένεται να οδηγήσει σε παραγωγή 4000 τόνων καρπουζιών φέτος.

Η επερχόμενη σεζόν δεν θα είναι χωρίς προκλήσεις. «Η εποχή του καρπουζιού της Αιγύπτου παρουσιάζει τις δικές της προκλήσεις. Οι υψηλές θερμοκρασίες και η πιθανή λειψυδρία μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την απόδοση και την ποιότητα των καρπών.

Για να αντιμετωπίσουν αυτές τις ανησυχίες, οι παραγωγοί εφαρμόζουν μια πολύπλευρη προσέγγιση. Πρώτον, χρησιμοποιούν προηγμένη τεχνολογία θερμοκηπίου. Χρησιμοποιώντας συστήματα κλιματισμού, βελτιστοποιούν τις συνθήκες καλλιέργειας στα θερμοκήπια, διασφαλίζοντας βέλτιστα επίπεδα θερμοκρασίας και υγρασίας».

Δεύτερον, χρησιμοποιούν στρατηγικές διαχείρισης νερού, καθώς εφαρμόζουν τεχνικές άρδευσης εξοικονόμησης νερού, όπως η στάγδην άρδευση για την ελαχιστοποίηση της χρήσης του νερού με παράλληλη μεγιστοποίηση της απόδοσης.

Τέλος, καλλιεργούν ποικιλίες ανθεκτικές στην ξηρασία, επιλέγοντας στρατηγικά ποικιλίες καρπουζιού γνωστές για την ανθεκτικότητά τους σε θερμά και ξηρά κλίματα.

Σχετικά Άρθρα

FARMING

Τα δεδομένα των συλλήψεων μιας σειράς εντόμων στη ροδακινιά, εξέδωσε το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης για τους νομούς Ημαθίας,...

REPORTS

Μεγαλύτερη αναμένεται η παραγωγή ελληνικών καρπουζιών, εξηγεί στο Fresh Plazza ο Νάσος Ζαφειράκης, ιδιοκτήτης της εξαγωγικής επιχείρησης Zafirakis Fruits: «Ξεκινήσαμε τη φύτευση καρπουζιών στα...

REPORTS

Η Χιλή καταγράφει εντυπωσιακή αύξηση στην παραγωγή κερασιών, ξεπερνώντας τις αρχικές δυσκολίες λόγω ανοιξιάτικων βροχών. Παρά τις προκλήσεις, εξάγει τη δεύτερη μεγαλύτερη ποσότητα σε...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Ανθοφορίες σε διαφορετικές φάσεις και προβληματικές γονιμοποιήσεις εμφανίζει η καλλιέργεια βερίκοκου στα μεγάλα παραγωγικά κέντρα της Βορείου Ελλάδος.

REPORTS

Καταλύτη για την µετατροπή της «ευκαιριακής» ευφορίας στα εσπεριδοειδή σε µία µόνιµη ανάπτυξη του κλάδου πρέπει να αποτελέσουν οι διεθνείς συγκυρίες που έκαναν µέχρι...

REPORTS

Στα κηπευτικά η εµφάνιση και το µέγεθος πληρώνεται πολύ καλά. Το χάσµα µεταξύ της πρώτης ποιότητας ντοµάτας και της µέσης είναι συνήθως µεγαλύτερη των...

REPORTS

Πρόωρες κοπές και «ελληνοποιήσεις» βάζουν «βόμβα» στα θεμέλια της φήμης που έχει «χτίσει», με κόπο, το ελληνικό ακτινίδιο στις αγορές του εξωτερικού και υπονομεύουν...