BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Το χρήμα κάνει γάλα στα αγροτικά εμπορεύματα

Πώς φτάσαµε από τις υψηλές τιµές των βασικών αγροτικών εµπορευµάτων και την έλλειψή τους το καλοκαίρι του 2012 στα πολυετή χαµηλά επίπεδα τιµών και το πλεόνασµα το καλοκαίρι του 2016; Στο ερώτηµα αυτό απαντά η αµερικανική εφηµερίδα Wall Street Journal (WSJ) και το σχετικό άρθρο αναδημοσιεύεται στην Agrenda. Βασική αιτία, όπως αναφέρουν οι αναλυτές της, για την τρέχουσα κατάσταση οι αποφάσεις των παραγωγών να επωφεληθούν από το προγενέστερο θετικό κλίµα (ψηλές τιµές, ελλείψεις, ζήτηση) αυξάνοντας κατά πολύ την παραγωγή τους.

Το χρήμα κάνει γάλα στα αγροτικά εμπορεύματα

3
0
Στην επέκταση των καλλιεργειών ή στη µείωση των κοπαδιών οδήγησαν τα εξής: καλοκαίρι 2012- ξηρασία και το καλαµπόκι εκτοξεύτηκε στα 8 δολάρια/µπούσελ, χειµώνας 2012-σφαγές ζώων καθώς αυξάνεται το κόστος ζωοτροφών, φθινόπωρο 2013-ήπιος καιρός, χειµώνας 2014-οι κτηνοτρόφοι αυξάνουν τα κοπάδια και οι τιµές του κρέατος εκτοξεύονται, φθινόπωρο 2015-άφθονα αποθέµατα δηµητριακών και καλοκαίρι 2016-µαζική παραγωγή σιτηρών, κρέατος, γάλακτος. Φέτος συµβαίνει το αντίθετο απ’ ότι πριν 4 χρόνια όταν η ξηρασία εκτόξευσε τις τιµές.  

Ο κύκλος των εµπορευµάτων πέρασε από το ζενίθ στο ναδίρ. Επίσης, επεκτάθηκε η τάση αυτή παγκοσµίως αφού καλλιεργητές και κτηνοτρόφοι σε Νότιο Αµερική, Κίνα και Μαύρη Θάλασσα υιοθέτησαν αγροτικές πρακτικές που αντανακλούν σε µεγάλο βαθµό εκείνες του σιτοβολώνα των ΗΠΑ, σύµφωνα µε τους αναλυτές της WSJ, Κέλσει Γκι και Τζέσε Νιούµαν. Έτσι, αυξήθηκαν κίνδυνοι και οφέλη για τους αγρότες, καθώς καιρός, νοµισµατικές διακυµάνσεις και αλλαγές πολιτικής έχουν µεγαλύτερο αντίκτυπο στις τιµές των τροφίµων των ΗΠΑ από πριν

«Ο κόσµος συνεχίζει να επεκτείνει τις παραγωγικές εκτάσεις και εξαιτίας αυτού ο καθοδικός κύκλος µπορεί να συνεχιστεί για κάποιο χρονικό διάστηµα ακόµη», υποστηρίζει ο Νταν Μπέις, πρόεδρος της επενδυτικής εταιρείας εµπορευµάτων AgResource στο Σικάγο. «Οι αγρότες παγκοσµίως έχουν προσθέσει ήδη 720 εκατ. στρέµµατα για καλλιέργεια την τελευταία 10ετία, περίπου δηλαδή όση είναι η έκταση της ζώνης των δηµητριακών στις ΗΠΑ», τονίζει ο Μπέις και προσθέτει «αρκεί µια ξηρασία σε µια τεράστια έκταση παραγωγής για να “θεραπεύσει” το πλεόνασµα παραγωγής».



Οι διεθνείς τιµές για τα δηµητριακά και το κρέας έπεσαν και τον Αύγουστο αλλά και το Σεπτέµβριο (χαµηλά 7ετίας) σε σύγκριση µε πέρσι, σύµφωνα µε το δείκτη τροφίµων του FAO εξαιτίας των µεγάλων σοδειών στο Βόρειο Ηµισφαίριο. Το υπερβολικό πλεόνασµα προέρχεται από τις αποφάσεις σε διεθνές επίπεδο για σπορά περισσότερων αροτραίων καλλιεργειών µε σκοπό να επωφεληθούν οι παραγωγοί από τη νέα ζήτηση και τις υψηλές τιµές που είχαν προκύψει. Στην πορεία, όµως, οι παραγωγοί παγκοσµίως γίνονται όλο και πιο επιρρεπής σε στραβοπατήµατα στον ευαίσθητη «χορό» προσφοράς και της ζήτησης.    

«Το χρήµα κάνει γάλα, και περισσότερα χρήµατα κάνουν περισσότερο γάλα», λέει ένα παλιό γνωµικό του κλάδου αναφέρει στη WSJ ο Τσακ Νίκολσον, καθηγητής στο Πανεπιστήµιο της Πενσυλβάνια που ειδικεύεται στα αγροτικά εµπορεύµατα.  «Το τρέχον πλεόνασµα έχει να κάνει µε τις αποφάσεις συνολικά που πήραν οι αγρότες να ενεργοποιήσουν την παραγωγή “γάλακτος” σχετικά γρήγορα και µετά έδειξαν απροθυµία να κλείσουν τη στρόφιγγα», λέει ο καθηγητής Τσακ Νίκολσον

την αύξηση της παραγωγής, επίσης, πυροδότησε και η αυξηµένη ζήτηση διεθνώς για πρωτεΐνη. Τρόφιµα, όπως βρεφική σκόνη γάλακτος, χοιρινό, τυρί και πουλερικά γίνονται ολοένα και πιο βασικά για την ανερχόµενη µεσαία τάξη σε αναπτυσσόµενες χώρες σε σχέση µε την προηγούµενη γενιά.  Σύµφωνα µε τον FAO, µέχρι το 2050 παγκοσµίως χρειάζεται να παραχθούν 455 εκατ. τόνοι κρέατος το χρόνο για να τραφούν επιπλέον 2,4 δισ. άνθρωποι (+40% από τη φετινή µαζική παραγωγή).

BloombergΨάχνουν διακαώς για αποθηκευτικό χώρο οι σιτοπαραγωγοί στις ΗΠΑΑκόµα ένα πρόβληµα που έχει προκύψει από τις σοδειές ρεκόρ στα δηµητριακά παγκοσµίως, πέραν των χαµηλών τιµών, είναι η αποθήκευση του πλεονάσµατος. Χαρακτηριστικό παράδειγµα ο Φρανκ Ριέντλ, γενικός διευθυντής της Great Bend Co-op, εταιρείας δηµητριακών στο Κάνσας που για να βρει έξτρα αποθηκευτικό χώρο αγόρασε αλλά και νοίκιασε γη µε σκοπό να χτίσει σιλό στο µέγεθος γηπέδων ποδοσφαίρου. «Υπάρχει άφθονο διαθέσιµο καλαµπόκι εδώ και δεν έχουµε ούτε τους αποθηκευτικούς χώρους ούτε τις υποδοµές για αυτό», αναφέρει ο Φρανκ Ριέντλ και προσθέτει: «οι παραγωγοί προσπαθούν να βρουν οποιοδήποτε µέρος για να ξεφορτώσουν τις σοδειές τους». Αξίζει να σηµειωθεί ότι, ήδη τα σιλό στις ΗΠΑ είναι φορτωµένα από την περσινή επ΄σιης µεγάλη σοδειά δηµητριακών. Συνδυαστικά τα αποθέµατα για τις µεγάλες καλλιέργειες –καλαµπόκι, σόγια, σιτάρι και σόργο–  είναι τα µεγαλύτερα από το 1988, αναφέρει σε δηµοσίευµά του το πρακτορείο Bloomberg. Με την επιβράδυνση της ζήτησης και την αύξηση της παραγωγής, ο διαθέσιµος αποθηκευτικός χώρος θα συρρικνωθεί, κυρίως για το σιτάρι. Μάλιστα, σύµφωνα µε το Bloomberg, µερικοί καλλιεργητές µπορούν να αφήνουν τα σιτηρά τους σε χώρους στάθµευσης ή ακόµη και κενά κτίρια
«Βιώνουµε τη χειρότερη αποθηκευτική κρίση των τελευταίων 30 ετών», υποστηρίζει ο Μάικλ Ο’Ντέα, επενδυτικός σύµβουλος της INTL FCStone Inc. στο Κάνσας.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία