BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Σε στενό εύρος παραμένει το εγχώριο καλαμπόκι

Μεταξύ των 16-17 λεπτών το κιλό διατηρούνται αυτό το διάστηµα οι τιµές για µεµονωµένους παραγωγούς, την ώρα που η συγκοµιδή για το προϊόν έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και η ζήτηση παραµένει υποτονική, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.

Σημάδια ανατροπών στο καλαμπόκι

4
0

«Οι κτηνοτρόφοι αγοράζουν µικρότερες ποσότητες και δεν θέλουν να κρατήσουν απόθεµα. Απλά θέλουν να καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες τους κάθε φορά», αναφέρει χαρακτηριστικά στην Agrenda ο παραγωγός από τις Σέρρες, Αντώνης Ανεσιάδης. Παράλληλα, από την πλευρά τους οι παραγωγοί καλαµποκιού βλέπουν ότι αφενός δεν υπάρχει µεγάλη ζήτηση, και αφετέρου ότι λείπουν εκείνα τα θεµελιώδη στοιχεία της αγοράς που θα µπορούσαν να φέρουν µια άνοδο τιµών αργότερα µέσα στο έτος. Επιπλέον, εκείνοι που δεν ανήκουν σε συνεταιρισµούς φοβούνται να πουλήσουν καθώς –όπως καταγγέλλουν στην Agrenda– υπάρχουν ακόµη κάποιοι έµποροι που δεν πληρώνουν και γενικά υπάρχει µια έλλειψη ρευστότητας στην αγορά.

Υπενθυµίζεται ότι στις Σέρρες οι παραγωγοί είδαν τις αποδόσεις καλαµποκιού να είναι αυξηµένες από 100 έως και 200 κιλά σε σχέση µε την προηγούµενη χρονιά.  Όµως, σε Βοιωτία και Τρίκαλα οι αποδόσεις για το προϊόν ήταν µειωµένες. Ειδικά η παραγωγή καλαµποκιού στο Νοµό Τρικάλων θα είναι µειωµένη έως και 30% από πέρσι, λόγω των βροχοπτώσεων. Μείον από 15%-20% είναι οι αποδόσεις στη Βοιωτία, ως αποτέλεσµα κυρίως της µείωσης των στρεµµάτων.

«Στη Θήβα εξαντλήθηκαν τα φετινά καλαµπόκια. Σχεδόν δεν υπάρχουν καλαµπόκια για πούληµα στην ευρύτερη περιοχή της Βοιωτίας», σηµειώνει ο παραγωγός και θεριζοαλωνιστής από τη Θήβα, Γιώργος Κυριάκου.

Χαρτογράφηση τιµών

Στα 17 λεπτά βρίσκονται οι τιµές για τα φετινά καλαµπόκια του Α. Σ. Πυργετού, σύµφωνα µε τον πρόεδρό του, Θανάση Βλάχο. Ενώ στη Θήβα, όπως µας ενηµερώνει ο Γιώργος Κυριάκου, γενικά τα περισσότερα έφυγαν µε 19 λεπτά το κιλό, αν και ορισµένοι αυτό το διάστηµα λαµβάνουν 17 λεπτά το κιλό. Στα 18 λεπτά το κιλό παραλαµβάνει καλαµπόκι η ΕΑΣ Βόλου για τη φετινή σεζόν.

USDA: Συν 6% η διεθνή σοδειά

Αν και αναθεώρησε οριακά προς τα κάτω τη διεθνή παραγωγή καλαµποκιού για τη νέα σεζόν από τις προβλέψεις Σεπτεµβρίου και τους 1,319 δισ. τόνους στους 1,314 δισ. τόνους (-0,37%) τον Οκτώβριο το αµερικάνικο υπουργείο γεωργίας (USDA) εκτιµά ότι και φέτος θα καταγράψει ρεκόρ σοδειάς. Συγκεκριµένα, από τη σεζόν 2015/2016 και τους 1,247 δισ. τόνους θα σηµειωθεί αύξηση της διεθνούς παραγωγής καλαµποκιού φέτος σχεδόν κατά 6%. Γενικά, αναµένονται µικρότερες σοδειές σε ΕΕ, ΗΠΑ και Βιετνάµ αλλά θα αντισταθµιστούν από τις αυξηµένες σε Βραζιλία και Ταϊλάνδη.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία