Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Με την έναρξη στα 8 ευρώ το ελληνικό σπαράγγι

Μόνα τους στην ευρωπαϊκή αγορά «παίζουν» αυτό το διάστημα τα ελληνικά σπαράγγια αφού η γερμανική παραγωγή - λόγω των κακών καιρικών συνθηκών - φαίνεται πως μετά βίας προλαβαίνει την αγορά του Πάσχα. Σημειωτέων οι Έλληνες σπαραγγοπαραγωγοί αναμένουν...

Με την έναρξη στα 8 ευρώ το ελληνικό σπαράγγι

0
0

Με πολύ ικανοποιητικές τιµές παραγωγού στα 5-6 ευρώ το κιλό περίπου ξεκίνησε πριν λίγες ηµέρες, σύµφωνα µε το ρεπορτάζ της Agrenda, ο κύριος όγκος της ελληνικής συγκοµιδής σπαραγγιού. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που τα πολύ καλής ποιότητας ελληνικά σπαράγγια πωλούνται στα 8 ευρώ. Να σηµειωθεί ότι µέχρι στιγµής τα σπαράγγια της βόρειας Ευρώπης δεν συγκοµίζονται λόγω του παρατεταµένου χιονιά αβαντάροντας τα ελληνικά που «παίζουν» µόνα τους στην ευρωπαϊκή αγορά. Ακόµα και στην Ισπανία που συγκοµίζει αυτή την περίοδο η παραγωγή είναι περιορισµένη λόγω των έντονων βροχών στη χώρα.

Θετικά είναι τα νέα και για το ύψος της ελληνικής παραγωγής, µε τον γενικό διευθυντής της ΕΑΣ Καβάλας Κλέαρχο Σαραντίδη να κάνει λόγο για αύξηση των ποσοτήτων σε ποσοστό της τάξεως του 20% περίπου. Η άνοδος αυτή - σύµφωνα µε τον ίδιο - εκτός από τις καλές αποδόσεις οφείλεται και στην αύξηση των καλλιεργούµενων εκτάσεων. Πέρυσι, όπως µας επισηµαίνει, ήταν µια προβληµατική χρονιά αφού το ελληνικό σπαράγγι βγήκε στην αγορά ταυτόχρονα µε το γερµανικό προϊόν, µε αποτέλεσµα να δηµιουργηθεί πίεση στις τιµές, µε άµεσες συνέπειες και στους Έλληνες καλλιεργητές.

Μέχρι στιγμής, η Γερµανία δεν έχει ξεκινήσει τη συγκοµιδή (δεν προβλέπεται πριν τις 10 Απριλίου) αφού οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν (χιονοπτώσεις) δεν επιτρέπουν στους παραγωγούς να µπουν στα χωράφια. Την ίδια στιγµή, η ζήτηση και ενόψει Πάσχα είναι αυξηµένη µε αποτέλεσµα οι ελληνικές εξαγωγές σε Γερµανία, Ιταλία και Γαλλία να εκτιµούνται αυξηµένες. Ωστόσο, ανασταλτικό παράγοντα στην κατανάλωση αποτελεί η κακοκαιρία. Αυτό επιβεβαιώνουν και Ισπανοί παραγωγοί στην ιστοσελίδα Fresh Plaza. 

Με την προϋπόθεση ότι το γερµανικό σπαράγγι θα µπει στην ευρωπαϊκή αγορά µετά το πρώτο δεκαήµερο του Απριλίου οι Έλληνες παραγωγοί θα καταφέρουν να πιάσουν καλή τιµή. «Το κέρδος του παραγωγού υπολογίζεται πάντα σε συνάρτηση µε τις αποδόσεις και την τιµή. Αν λοιπόν πιάσουµε τζίρο τα 1.500 ευρώ το στρέµµα τότε οι παραγωγοί θα µπορέσουν να έχουν ένα καλό µεροκάµατα (κόστος καλλιέργειας περίπου 500- 700 ευρώ το στρέµµα)» εξηγεί στην Agrenda o γενικός ∆ιευθυντής της ΕΑΣ Καβάλας.

Μερίδιο στην ευρωπαϊκή αγορά όµως εκτός από τους Γερµανούς διεκδικούν τα τελευταία χρόνια και οι Πολωνοί οι οποίοι αυξάνουν τις εκτάσεις τους µε σπαράγγι. Βέβαια, σύµφωνα µε παράγοντες της αγοράς, αυτό δεν επηρεάζει απαραίτητα την εµπορική πορεία του προϊόντος αφού το πολωνικό σπαράγγι συγκοµίζεται συνήθως µαζί µε το γερµανικό. Ωστόσο όταν «µπαίνουν» και οι δύο αυτές παραγωγές στα σουπερ µάρκετ της Ευρώπης δεν υπάρχει χώρος για Ελλάδα και Ισπανία.

Πρώτη χώρα παραγωγής σπαραγγιού στον κόσµο είναι η Κίνα και το Περού η πρώτη εξαγωγός χώρας. Τα πρωτεία ωστόσο στην κατανάλωση του προϊόντος κατέχει η Γερµανία (περίπου 1,7 κιλό/έτος/κάτοικο). Ειδικότερα, στο Περού, οι εξαγωγές σπαραγγιών µειώθηκαν κατά 5% τα τελευταία 4 χρόνια, σύµφωνα µε έκθεση του Τµήµατος Οικονοµικών Μελετών της Scotiabank, λόγω µείωσης της περουβιανής σοδειάς καθώς οι παραγωγοί στρέφονται σε άλλα πιο κερδοφόρα κηπευτικά.

 

Ισπανία: Μικρή μέχρις ώρας η παραγωγή παρά τις αυξημένες εκτάσεις

Περιορισµένες είναι προς το παρόν οι ποσότητες των ισπανικών πράσινων σπαραγγιών που διακινούνται στην ευρωπαϊκή αγορά, κάτι που δεν αναµένεται να αλλάξει πριν το πρώτο δεκαήµερο του Απρίλη. Αν και η συγκοµιδή έχει ήδη ξεκινήσει στη Γρανάδα µε τις εκτάσεις να είναι αυξηµένες, σε σχέση µε πέρσι, η παραγωγή είναι λιγοστή αφού οι έντονες βροχοπτώσεις των προηγούµενων εβδοµάδων δεν βοήθησαν στην γρήγορη ανάπτυξη των καλλιεργειών.

Η έλλειψη αυτή, σε συνδυασµό µε την αυξηµένη ζήτηση, έχει σαν αποτέλεσµα οι τιµές παραγωγού να κινούνται σε υψηλά επίπεδα και συγκεκριµένα στα 5 – 6 ευρώ το κιλό. «Αν ο καιρός ήταν καλύτερος, θα είχαµε περισσότερα σπαράγγια από ό, τι πέρσι µε δεδοµένο µάλιστα ότι οι εκτάσεις µας είναι αυξηµένες» αναφέρει χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα Fresh Plaza εκπρόσωπος του ισπανικού συνεταιρισµού «San Isidro». Να σηµειωθεί επίσης ότι λόγω της µειωµένης παραγωγής οι συνεταιριστικές οργανώσεις δεν έχουν κλείσει ακόµα σηµαντικές συµφωνίες µε τα σούπερ µάρκετ.

Επιπλέον, εκτός των µικρών ποσοτήτων που συγκοµίζονται, προβλήµατα υπάρχουν και στην ποιότητα ως απόρροια των κακών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν το προηγούµενο διάστηµα. Την ίδια στιγµή το Μεξικό έχει ήδη ξεκινήσει τις εξαγωγές του στην ευρωπαϊκή αγορά ενώ µόλις άρχισε και το Περού. Ωστόσο, τα ευρωπαϊκά σούπερ µάρκετ φαίνεται να προτιµούν τα ισπανικά σπαράγγια λόγω εγγύτητας αλλά και ποιότητας, αναφέρει η ιστοσελίδα Fresh Plaza.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire