Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Χαµηλό «ντεµπούτο» στη θερµοκηπιακή πατάτα

Αδυναµία αντίδρασης δείχνουν, τουλάχιστον κατά την έναρξή της εµπορικής περιόδου, οι τιµές παραγωγού στην θερµοκηπιακή πατάτα της Ηλείας. Αν και τα υπό κάλυψη στρέµµατα είναι κατά πολύ λιγότερα από ό,τι στην υπαίθρια, οι παραγωγοί θεωρούν ότι η...

Χαµηλό «ντεµπούτο» στη θερµοκηπιακή πατάτα

0
0

Μετά από µια κακή εµπορική περίοδο (που µόλις ολοκληρώθηκε) στην φθινοπωρινή πατάτα, µε τις τιµές να κυµαίνονται κατά µέσο όρο στα 20 λεπτά το κιλό, δύσκολη προδιαγράφεται – σύµφωνα µε τους παραγωγούς – και η πορεία της ανοιξιάτικης. Αυτό αποδίδεται στις πρώτες τιµές που «έπιασε» η θερµοκηπιακή πατάτα (σ.σ. καταγράφουν µείωση έως και 50% σε σχέση µε το 2017) η συγκοµιδή της οποίας προηγείται της ανοιξιάτικης.

Ειδικότερα, όπως µας κάνει γνωστό ο πρόεδρος του Συλλόγου Πατατοπαραγωγών Ηλείας, Ανδρέας Τσουκαλάς, οι τιµές παραγωγού κυµαίνονται στα 30 λεπτά το κιλό όταν πέρσι αντίστοιχα η σεζόν άνοιγε στα 50-60 λεπτά το κιλό. Ο ίδιος αναφερόµενος στην πορεία της φθινοπωρινής καλλιέργειας σηµειώνει: «ήταν µια ακόµα δύσκολη χρονιά µε τις τιµές να κινούνται χαµηλά και την παραγωγή να είναι µειωµένη».

Την ίδια στιγµή οι παραγωγοί της Μεσσηνίας που ετοιµάζονται να µπουν στα χωράφια τη Μεγάλη Εβδοµάδα (2 – 8 Απριλίου) κάνουν λόγο για «αρνητικά σηµάδια» στην αγορά αφού όπως τονίζουν οι τιµές της θερµοκηπιακής πατάτας στην Ηλεία δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας. Η πορεία αυτή των τιµών αποδίδεται στα µεγάλα αποθέµατα αλλά και στις εισαγωγές από την Αίγυπτο και την Γαλλία που κατακλύζουν – όπως µας εξηγούν – τα ελληνικά σούπερ µάρκετ.

«Τα πράγµατα είναι δύσκολα αφού στην αγορά εκτός από τις εισαγόµενες υπάρχουν και αδιάθετες ποσότητες από τις παραγωγές σε Τρίπολη, Νευροκόπι και Θήβα», αναφέρει χαρακτηριστικά στην Agrenda ο πατατοπαραγωγός και µέλος του  Αγροτικού Συνεταιρισµού Μεσσήνης, Γιάννης Μπλάνας. Καλύτερες είναι οι εκτιµήσεις για την ΠΓΕ πατάτα Νάξου, η οποία µπαίνει στην παραγωγή τον Μάιο, αφού σύµφωνα µε τον γεωπόνο της ΕΑΣ Νάξου, Μιχάλη Βερνίκο, οι τιµές αναµένονται στα περσινά επίπεδα (35-40 λεπτά το κιλό).

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire