Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Στα χαµηλά το στοκ, σε υψηλά 5ετίας η τιµή στο βαµβάκι

Οι τιµές του βαµβακιού θα φθάσουν στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας πενταετίας την επόµενη σεζόν, σύµφωνα µε τις προβλέψεις της ∆ιεθνούς Συµβουλευτικής Επιτροπής για το βαµβάκι, καθώς οι εκτιµήσεις για τα υπάρχοντα αποθέµατα κάνουν λόγο για τις...

Στα χαµηλά το στοκ, σε υψηλά 5ετίας η τιµή στο βαµβάκι

0
0

Μια πρώτη πρόβλεψη στα 84 λεπτά τη λίµπρα, όπως µετράται στο δείκτη των φυσικών τιµών Cotlook A, αναφέρει ως µέση τιµή για τη σεζόν 2018-2019, η οποία ξεκινά τον Αύγουστο, η ICAC. Η τιµή αυτή µεταφράζεται σε µία µικρή βελτίωση από την τιµή που αναµένεται για αυτή τη χρονιά και η οποία στον δείκτη Cotlook ανέβηκε κατά 5 σεντς η λίµπρα, φθάνοντας στα 83 σεντς. Η επιτροπή δεν κατάφερε να εξηγήσει τον λόγο πίσω από αυτή τη βελτίωση, ωστόσο οι τιµές είναι σταθερά υψηλότερες από αυτές που πολλοί ειδικοί προέβλεψαν αρχικά στη χρονιά, µε τον Cotlook A να κλείνει την περασµένη εβδοµάδα στα 89,95 σεντς.

Η τιµή των 84 σεντς η λίβρα που προέβλεψε η ∆ιεθνής Συµβουλευτική Επιτροπή για το βαµβάκι θα είναι επίσης η µεγαλύτερη από το 2013-2014 κι έπειτα, όταν η µέση τιµή είχε διαµορφωθεί στα 91 σεντς η λίµπρα, πριν κατρακυλήσει στα 70 σεντς δυο χρόνια αργότερα, όταν η Κίνα περιόρισε τις εισαγωγές και επικεντρώθηκε στο να ενισχύσει τα δικά της αποθέµατα. Η πρόβλεψη της τιµής από τη ∆ιεθνή Συµβουλευτική Επιτροπή για το βαµβάκι ήρθε µετά την εκτίµηση για µείωση των αποθεµάτων κατά 220.00 τόνους, σε 17,93 εκατοµµύρια τόνους συνολικά, για το κλείσιµο της σεζόν 2018-2019.

Το επίπεδο των αποθεµάτων θα είναι το χαµηλότερο από το 2011-2012 και µετά, την ίδια ώρα που τα αποθέµατα στις ΗΠΑ προσπαθούν να επανέλθουν από το χαµηλότερο σηµείο που βρέθηκαν τα τελευταία 20 χρόνια.  Η Επιτροπή υπογραµµίζει τη θετική βραχυπρόθεσµη πορεία της αγορά του βαµβακιού, τονίζοντας την προοπτική της ανόδου της ζήτησης για ίνες, η οποία φαίνεται να είναι µεγαλύτερη κατά 1,1 εκατ. τόνους για την επόµενη χρονιά, ακολουθώντας µάλιστα την αύξηση ύψους 880.00 τόνων για το 2017-2018.

«Η κατανάλωση, η οποία έχει αυξηθεί σταθερά κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών σεζόν, αναµένεται να συνεχίσει να αυξάνεται» αναφέρει η Επιτροπή, η οποία στέκεται και σε διάφορους παράγοντες, συµπεριλαµβανοµένης «της ανόδου του κόστους παραγωγής των συνθετικών ινών και τη µεγαλύτερη συνειδητοποίηση της περιβαλλοντικής ζηµιάς που προκαλείται από τις συνθετικές ίνες». Την ίδια στιγµή, η παραγωγή θα µειωθεί την επόµενη χρονιά κατά 320.00 τόνους, φθάνοντας τους 25,35 εκατ. τόνους, σύµφωνα µε την ICAC.

«Αυτή τη χρονιά, η µεγαλύτερη παραγωγός χώρα του κόσµου, η Ινδία, κατέγραψε µειώσεις στην παραγωγή λόγω της προσβολής από το ροζ σκουλήκι και οι καλλιεργήσιµες εκτάσεις αναµένεται να µειωθούν σε 12 εκατ. εκτάρια για το 2018-2019». Επίσης, στις ΗΠΑ φαίνονται σηµάδια ανάκαµψης φέτος, µε το USDA, σε πρόσφατη έκθεσή του, να κάνει λόγο για τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων εφτά χρόνων, συγκεκριµένα 13,6 εκατ. στρέµµατα. 

Η ICAC εκτιµά πως για το 2018-2019 η πτώση των παγκόσµιων αποθεµάτων βαµβακιού θα είναι 1,17 εκατ. τόνοι, πτώση πολύ µεγαλύτερη από αυτή που προέβλεψε η Cotton Outlook, η οποία προσφάτως προέβλεψε µείωση που δεν θα ξεπεράσει τους 573.000 τόνους. Η Cotton Outlook ήταν επίσης πιο αισιόδοξη στις προοπτικές της παραγωγής, για την οποία εκτιµά ότι θα διαµορφωθεί σε 26,13 εκατ. τόνους, σχεδόν 800.000 τόνους µεγαλύτερη από την πρόβλεψη της ICAC.

 

Αύξηση εκτάσεων

Περισσότερα στρέμματα αναμένονται τη νέα σεζόν

Οι τιµές στο βαµβάκι παραµένουν υψηλές την περίοδο 2017-2018 και διαµορφώνονται κατά µέσο όρο στα 84,63 σεντς ανά λίµπρα, γεγονός που αναµένεται να επηρεάσει τις αποφάσεις σποράς για την περίοδο 2018-2019, αναφέρει η ICAC. Η παγκόσµια έκταση της καλλιέργειας καταλαµβάνει κατά µέσο όρο τα τελευταία δέκα χρόνια 32,4 εκατ. εκτάρια και φαίνεται πως θα αυξηθεί σηµαντικά στην επόµενη περίοδο.

Η αναµενόµενη αύξηση των εκτάσεων υπολογίζεται γύρω στα 5,08 εκατ. εκτάρια επιπλέον, δηλαδή περισσότερα 11% για τις ΗΠΑ. Αντίθετα, οι εκτάσεις στην Ινδία υπολογίζεται να µειωθούν κατά 11,9 εκατ. εκτάρια, ενώ σταθερή αναµένεται να µείνει η παραγωγή στην Κίνα, δεδοµένων και των πολιτικών ενίσχυσης της κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα, στην χώρα µας οι πρώτες εκτιµήσεις µιλούν για αύξηση της τάξης του 10% στη νέα σεζόν, µε την τάση στα χρηµατιστήρια να διατηρείται ανοδική τόσο για τη φετινή όσο και για τη νέα σοδειά, µε την ελληνική αγορά να βρίσκει στήριγµα στην άνοδο του δολαρίου έναντι του ευρώ.

Η παγκόσµια κατανάλωση βαµβακιού αναµένεται να συνεχίσει τη σταθερή ανοδική της πορεία το 2018-2019, η οποία θα φτάσει στους 26,7 εκατ. τόνους από τους 25,5 εκατ. τόνους που υπολογίζεται για αυτή την περίοδο. Για τέταρτη συνεχόµενη χρονιά τα στοιχεία εισαγωγών της Κίνας δείχνουν αύξηση στους 1,5 εκατ. τόνους. Ο πλειστηριασµός αποθεµάτων βαµβακιού που ξεκίνησε η Κίνα τον Μάρτιο αναµένεται να συνεχιστεί µέχρι τον Σεπτέµβριο, διαθέτοντας 30.000 τόνους την ηµέρα προς πώληση.    

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire