Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

«Μαγκώθηκαν» στο βαμβάκι μεθεόρτια του Τραμπ

Μια συσσώρευση γύρω στα 84-85 σεντς ανά λίµπρα δηµιουργείται τις τελευταίες ηµέρες στο βαµβάκι, µε τις συνεδριάσεις στα χρηµατιστήρια να είναι υποτονικές και µε χαµηλή µεταβλητότητα, µετά το ξέσπασµα του εµπορικού πολέµου ΗΠΑ και Κίνας. Και µπορεί οι αναλυτές να µη βλέπουν «πρόβληµα» στην αγορά, ωστόσο παραγωγοί και έµποροι φαίνεται να «µαγκώνονται» τουλάχιστον προς το παρόν.

«Μαγκώθηκαν» στο βαμβάκι μεθεόρτια του Τραμπ

15
0

 «Κουμπωμένοι» και γεµάτοι ανασφάλεια εµφανίζονται αυτές τις µέρες βαµβακοπαραγωγοί και έµποροι στη χώρα µας, που περιµένουν να δουν πως θα αποτυπωθεί η διαµάχη ΗΠΑ και Κίνας στις τιµές του  προϊόντος. Οι αρχικές προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί και οι ενδείξεις για µια πολύ καλή χρονιά τόσο από πλευράς ποιότητας όσο και από πλευράς τιµών, µε το διεθνές κλίµα να είναι ευνοϊκό για το ελληνικό βαµβάκι, φαίνεται πως ανατράπηκαν προσωρινά. Ωστόσο, οι αναλυτές επιµένουν ότι το βαµβάκι έχει στήριξη από τα θεµελιώδη και τη φυσική αγορά.

Στα χρηματιστήρια, στα επίπεδα των 84-85 σεντς ανά λίµπρα για τα συµβόλαια ∆εκεµβρίου ‘18 φαίνεται να εµφανίζεται στήριξη µε αγοραστικό ενδιαφέρον για το βαµβάκι. Η αγορά, πάντως, εκτιµάται ότι θα συντηρηθεί και φέτος σε υψηλά νούµερα, επιµένουν οι αναλυτές, που δεν εκφράζουν ιδιαίτερη ανησυχία, θεωρώντας δεδοµένη την παγκόσµια ζήτηση. Μόνη περίπτωση γα ανατροπή είναι να συµβεί κάτι εκτός αγοράς βάµβακος, το οποίο θα «χτυπήσει» όλα τα εµπορεύµατα. Επιπλέον αναµένεται να βγουν ωφεληµένες κάποιες σοδειές από τη διαµάχη αυτή, µεταξύ των οποίων και η ελληνική.

Άλλωστε, µετά την ανακοίνωση της Κίνας για επιβολή δασµών 25% στις αµερικανικές εισαγωγές, η χρηµατιστηριακή τιµή βάµβακος έγραψε απώλειες σχεδόν 10 σεντς από το απότοµο κύµα ρευστοποιήσεων, που ακολούθησε. Μέσα σε λίγες ώρες, η αγορά κατακρηµνίστηκε από  τα πρόσφατα υψηλά της επίπεδα (είχε αγγίξει και τα 93 σεντς ανά λίµπρα) και έφτασε στα χαµηλά τεσσάρων εβδοµάδων. Κατόπιν, οι τιµές παρουσιάζουν µικρό εύρος και χαµηλή µεταβλητότητα, µε την αγορά να ψάχνει να βρει κατεύθυνση, αν και δεν εµπνέει ανησυχία µακροχρόνια.

Στη χώρα μας, η πτώση αυτή -όπως ήταν αναµενόµενο- έφερε ευκαιρίες για νέες πωλήσεις στη φυσική αγορά. Χαρακτηριστικό είναι ότι πωλήθηκαν µικρές ποσότητες από φετινά στοκ, ενώ ανακινούνται οι διαπραγµατεύσεις και για τη νέα σοδειά, µε τις τιµές που κλείστηκαν να κινούνται µέχρι 5 σεντς πάνω από τις τιµές ∆εκεµβρίου ’18, στα 89,50 σεντς, δηλαδή στα 1,7 ευρώ το κιλό για λευκές ποιότητες και καλής ίνας προϊόν. Οι αναλυτές περιµένουν και νέο κύµα πωλήσεων ελληνικού βαµβακιού, µόλις «χωνευτούν» τα νέα επίπεδα τιµών.

Οι εκκοκκιστές προσπαθούν να ανεβάσουν ξανά τη βάση (πριµ) για την ελληνική σοδειά, ωστόσο χωρίς επιτυχία. Να σηµειωθεί ότι τα basis για όλες τις σοδειές έχουν µειωθεί σε σχέση µε πριν 2-3 µήνες και κατόπιν της πρόσφατης διόρθωσης, πουθενά δεν έχουν επιστρέψει στα παλιά νούµερα. Το ευχάριστο είναι πως πριν την πτώση αρκετοί παραγωγοί επωφελήθηκαν του ράλι και έκλεισαν κοµµάτι της νέας παραγωγής σε υψηλά επίπεδα. Η αγορά δείχνει πως θα δώσει κι άλλες ευκαιρίες.

Φαίνεται να έχει ανοίξει ένα παράθυρο για πωλήσεις ελληνικού βαµβακιού στην Κίνα, η οποία συνήθως πληρώνει καλύτερες τιµές από την Άπω Ανατολή. Αντίθετα, η τουρκική αγορά δεν έχει δραστηριοποιηθεί ξανά, µετά τις εκλογές και δείχνει να µην είναι σε ιδιαίτερη φόρµα. Και µπορεί να θεωρείται βέβαιο ότι θα χρειαστεί βαµβάκια, όµως οι τιµές που περνάνε σε εµάς δεν είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικές, κυρίως λόγω της διαρκούς πτώσης της τουρκικής λίρας.

ΕΑΣ Τρικάλων

Στα χαρακώματα με τη ΜΑΜΒΟ πάλι για τις «παλιές αμαρτίες»  

Με «αναζωπύρωση» κινδυνεύει, η οικονοµική διαφορά µεταξύ του γαλλικού οίκου MAMΒO και της ΕΑΣ Τρικάλλων, µια υπόθεση που ξεκινάει από το φθινόπωρο του 2009, όταν η συνεταιριστική οργάνωση αθέτησε συµβόλαιο προπώλησης βάµβακος που είχε συνάψει µε τον εν λόγω εµπορικό οίκο. Σύµφωνα µε πληροφορίες που έχουν φθάσει στην Agrenda οι Γάλλοι ετοιµάζονται να καταγγείλουν την «ενδιάµεση συµφωνία» και να εκδώσουν διαταγές πληρωµής, καθώς, όπως αναφέρουν εκπρόσωποί τους, η Ένωση δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, µετα τις γνωστές δικαστικές αποφάσεις.    

Το µεγάλο «αγκάθι» για την Ένωση κρατά από την εκκοκκιστική περίοδο 2009-2010, οπότε και ο πρόεδρος της οργάνωσης –λόγω µεγάλης ανόδου των διεθνών τιµών του προϊόντος µπήκε στον πειρασµό να αθετήσει τα συµβόλαια (προπωλήσεις) που είχε µε τους αγοραστές (σύσπορου) και να αναζητήσει αλλού, καλύτερες τιµές. Οι συµβληθέντες (ΒΙΟΛΑΡ Α.Ε. και ΜΑΜΒΟ) προσέφυγαν στα δικαστήρια, στα οποία µε τον καιρό δικαιώθηκαν για ένα ποσό της τάξεως των 6.976.000 ευρώ, το οποίο –σύµφωνα µε τον κ. Λιούτα- µετά από εκ νέου διαπραγµάτευση µειώθηκε σε 6.200.000 ευρώ και καλύφθηκε µε επιταγές, όχι της Ένωσης (που το όφειλε) αλλά της ΤΡΙΚΚΗ Α.Ε., σε διαταγή της ΕΑΣ Τρικάλων (οπισθογράφηση).

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προιόντα Τεχνολογία