Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Περισσότερο γάλα κατά 2,2% στην Ευρώπη το 2018

Αύξηση 2,2% αναμένεται στην παραγωγή γάλακτος της Ευρώπης το 2018, σύμφωνα με τις προβλέψεις του υπουργείου Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (USDA).

Στα χαμηλά 100 ετών η σπορά σιτηρών στις ΗΠΑ το 2018-2019

0
0

Την ίδια ώρα αύξηση περιμένει και η Αργεντινή και η Αυστραλία σε ποσοστό 7% και 2% αντίστοιχα, σε σχέση με το 2017, ενώ αντίθετα μείωση εκτιμάται για τη Νέα Ζηλανδία και τις ΗΠΑ, κατά -0,2% και -1% αντίστοιχα.

Η αύξηση των τιμών παραγωγού στις κυριότερες χώρες παραγωγής, σε συνδυασμό με τις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες και την αύξηση της παραγωγικότητας, είχαν σαν αποτέλεσμα να υπάρξει επικαιροποίηση των προβλέψεων του USDA προς τα πάνω. Έτσι η παγκόσμια παραγωγή αναμένεται να φτάσει τους 10,8 εκατ. τόνους. Πάντως το «επιπρόσθετο» γάλα που θα παραχθεί θα κατευθυνθεί προς την τυροκομία (παραγωγή λευκών τυριών).

Ειδικότερα, όσον αφορά την Ευρώπη, συνεχίζει η αυξητική τάση στην παραγωγή γάλακτος. Τους πρώτους μήνες του 2018 σημειώθηκε αύξηση τουλάχιστον 2% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 1%, σύμφωνα με τις προβλέψεις του USDA.

Ωστόσο, η μέση τιμή παραγωγού για το αγελαδινό γάλα παρουσιάζει σημαντική μείωση από τον Ιανουάριο. Μάλιστα την περίοδο Απρίλιος - Μάιος 2018, η τιμή παραγωγού για το αγελαδινό γάλα ήταν κατά 2% χαμηλότερη σε σχέση με την περσινή περίοδο.

Οι εξαγωγές αγελαδινού γάλακτος αυξήθηκαν σημαντικά φτάνοντας σε αξία τα 562 εκατομμύρια δολάρια το 2017, από τα 353 εκατομμύρια δολάρια που έφταναν το 2013. Όσον αφορά τις ποσότητες, οι εξαγωγές παρουσίασαν μείωση το 2017. Στη συνέχεια όμως άρχισαν να επανακάμπτουν και από τον Απρίλιο του 2018 παρουσίασαν σημαντική αύξηση, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Το 36% των ποσοτήτων που εξάγουν οι χώρες της Ευρώπης προορίζεται για την  αγορά της Κίνας.

Αργεντινή

Στις αρχές του 2018 οι αγελαδοτρόφοι της Αργεντινής ταλαιπωρήθηκαν από τα έντονα φαινόμενα ξηρασίας που «χτύπησαν» την χώρα. Κάτι που επηρέασε την παραγωγή τους και στη συνέχεια τις εξαγωγές.

Ακόμη μια σειρά οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι είχε σαν αποτέλεσμα να προχωρήσουν σε μείωση του αριθμού των εκτρεφομένων ζώων τους (σε ποσοστό –1%).

Αυστραλία

Προβλήματα ξηρασίας αντιμετώπισε και η Αυστραλία το 2018. Αν και μέχρι τον Μάιο του 2018, τα στοιχεία δείχνουν ότι η παραγωγή παρουσιάζει αύξηση, μέχρι 3%, οι καιρικές συνθήκες φέρνουν προβλήματα στην παραγωγή. Σύμφωνα με την Αυστραλιανή Μετεωρολογική Υπηρεσία, ξηρασία προβλέπεται από τον Ιούλιο έως και τον Σεπτέμβριο. Ταυτόχρονα ο αριθμός των εκτρεφόμενων ζώων στην χώρα παρουσιάζει σημαντική μείωση, από τις 1,7 εκατομμύρια αγελάδες που εκτρέφονταν το 2012, πλέον εκτρέφονται 1,5 εκατομμύρια. Παρά όμως την μείωση των ζώων η παραγωγικότητά τους κατάφερε να αυξηθεί.

Οι εξαγωγές γάλακτος από την Αυστραλία προς την Κίνα και τις χώρες της Νότιο Ανατολικής Ασίας συνεχίζουν να έχουν ανοδική πορεία. Μάλιστα τα τελευταία 5 έτη οι εξαγωγές γάλακτος κατά μέσο όρο αυξάνονται με ρυθμούς 18%. Μία αύξηση η οποία προβλέπεται να παραμείνει σταθερή.

Νέα Ζηλανδία

Η ξηρασία και θανάτωση 26.000 αγελάδων στη Νέα Ζηλανδία έφερε άνοδο των τιμών στο γάλα. Οι αγελαδοτρόφοι της χώρας, μετά από ένα κακό ξεκίνημα που είχαν λόγω της ξηρασίας, από το τέλος του 2017 και την αρχή του 2018, η παραγωγή γάλακτος κατάφερε να επανέλθει σε κανονικά επίπεδα.

Τον Μάιο του 2018, οι εξαγωγές γάλακτος αυξήθηκαν, κατά 6%, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να αυξηθούν περαιτέρω οι τιμές παραγωγού στη χώρα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προιόντα Τεχνολογία