Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Εργαλείο τιμών η εθελούσια μείωση παραγωγής στο γάλα

Καταλυτικά σε επίπεδα τιμών έδρασε το πρόγραμμα της Κομισιόν για την εθελοντική μείωση της παραγωγής γάλακτος που έτρεξε από τον Οκτώβριο του 2016 μέχρι τον Ιανουάριο του 2017, συμβάλλοντας στην αύξηση της τιμής κατά 34% με ρυθμό ανάπτυξης 2,9%. Πλέον υπάρχουν σκέψης ενσωμάτωσής του στην ΚΑΠ.

Εργαλείο τιμών η εθελούσια μείωση παραγωγής στο γάλα

0
0

Το μέτρο εθελοντικής μείωσης του όγκου παραδοτέου γάλακτος αποτέλεσε σύμφωνα με την έκθεση μια μεγάλη επιτυχία, αφού με μια μικρή μείωση της παραγωγής επιτεύχθηκε μια σημαντική επίδραση στην τιμή. Συγκεκριμένα σημειώθηκε μια άμεση επίδραση στις τιμές του γάλακτος, αφού η μέση τιμή στην ΕΕ αυξήθηκε από τα 25,68 λεπτά ανά κιλό που ήταν τον Ιούλιο του 2016, στα 34,16 λεπτά ανά κιλό που ήταν τον Ιούλιο του 2017. Παραγωγοί γάλακτος από 27 κράτη μέλη συμμετείχαν στο πρόγραμμα, δηλαδή συνολικά πάνω από 48,000 κτηνοτρόφοι, αριθμός που αναλογεί στο 3% του συνόλου των ευρωπαϊκών κτηνοτροφικών μονάδων.

Χάρη σε αυτό το μέτρο, η προσφορά ευρωπαϊκού γάλακτος μειώθηκε κατά 833.551 τόνους μέσα σε τέσσερεις μήνες, εκ των οποίων οι 230.300 τόνοι αφορούν το γερμανικό γάλα, οι 152.732 την Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο 90.814 και 56.117 την Ολλανδία. Αυτές οι τέσσερεις χώρες ευθύνονται για πάνω από το 60% του συνολικού μειωμένου όγκου που επιτεύχθηκε σε αυτό το χρονικό διάστημα. Η Ιρλανδία ήταν η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής, το οποίο έφτασε το 21% του συνολικού αριθμού των παραγωγών γάλακτος της χώρας, ενώ κατάφερε με αυτό το πρόγραμμα να μειώσει κατά 4% την παραγωγή.

Τον Ιούλιο του 2016, η ΕΕ ανακοίνωσε ένα μέτρο μείωσης της παραγωγής γάλακτος προκειμένου να αντιμετωπίσει την κρίση του γάλατος, στο οποίο τα κράτη μέλη θα συμμετείχαν εθελοντικά, εξασφαλίζοντας ένα κονδύλι των 150 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα προέβλεπε πως οι κτηνοτρόφοι θα μπορούσαν να μειώσουν ελαφρώς την παραγωγή από το τελευταίο τετράμηνο του 2016 και ως αντάλλαγμα θα δέχονταν μια ενίσχυση της τάξης των 14 λεπτών για τρεις μήνες για κάθε λίτρο  γάλα που δεν θα παρέδιδαν.

Η έρευνα που έγινε για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Γάλακτος (ΕΜΒ), καταλήγει στο συμπέρασμα πως ένα τέτοιο ή αντίστοιχο όργανο ρύθμισης της παραγωγής και κατ’ επέκταση της προσφοράς και της ζήτησης, αξίζει να ενσωματωθεί στην ΚΑΠ, ώστε να μπορεί να ενεργοποιείται την κατάλληλη στιγμή. Η επιτυχία αυτή σηματοδοτεί μια στροφή στην πολιτική γάλακτος της Ένωσης, αφού η Κομισιόν κατάφερε να εξασφαλίσει στους κτηνοτρόφους ένα αξιόπιστο και λειτουργικό εργαλείο, πάγιο αίτημα των παραγωγών, το οποίο μπορεί να ρυθμίσει τον όγκο  της παραγωγής σε περιόδους κρίσης.

Το βούτυρο αποτελεί ένα από τα προϊόντα που ευνοήθηκαν από το πρόγραμμα αυτό, αφού γνώρισε μια εντυπωσιακή αύξηση στην  τιμή του. Συγκεκριμένα, οι τιμές για το βούτυρο έπεφταν σταθερά από το 2014 και έφτασαν τον Απρίλιο του 2016, στο χαμηλότερο επίπεδο των 254 ευρώ ανά 100 κιλά. Κατά την διάρκεια του προγράμματος μείωσης της παραγωγής γάλακτος, οι τιμές ανέκαμψαν φτάνοντας μετά το τέλος του προγράμματος στα 645 ευρώ ανά 100 κιλά, προφανώς ευνοημένες και από την αύξηση των εξαγωγών.

Παρόμοια είναι και η περίπτωση για τις τιμές στο τυρί Edam, το οποίο γνώρισε μια ανησυχητική μείωση στην τιμή του κατά το διάστημα 2014-2015, όταν από τα 382 ευρώ ανά 100 κιλά που ήταν τον Ιανουάριο του 2014, έπεσε στα 215 ευρώ τον Μάιο του 2016. Η τιμή ξεκίνησε να ανακάμπτει ελαφρώς την  περίοδο που το πρόγραμμα βρισκόταν σε λειτουργία, όταν έφτασε στα 326 ευρώ ανά 100 κιλά, δηλαδή 19 με 26% πάνω από τις τιμές της προηγούμενης χρονιάς.

 

Το ακριβό σιτάρι  στρέφει τις αγελάδες της ΕΕ στο καλαμπόκι

Οι αγελάδες της ΕΕ σε λίγο καιρό θα καταναλώνουν περισσότερο καλαμπόκι, αφού η ξηρασία που ταλανίζει την γηραιά ήπειρο οδηγεί τις τιμές του σιταριού στα ύψη. Αποτέλεσμα των ακραίων καιρικών φαινομένων, είναι το γεγονός ότι η διαφορά της τιμής ανάμεσα στο σιτάρι για τις ζωοτροφές και το καλαμπόκι να βρίσκεται στην υψηλότερη τιμή των τελευταίων τεσσάρων ετών. Ακριβώς επειδή και τα δυο δημητριακά χρησιμοποιούνται για ζωοτροφές, το  καλαμπόκι είναι ήδη περισσότερο ελκυστικό, με τις εισαγωγές του στο προσεχές διάστημα να αναμένεται να φτάσουν σε επίπεδα ρεκόρ. Μάλιστα, ήδη το σιτάρι για τις ζωοτροφές έχει σημειώσει αύξηση της τάξης του 31% αυτήν την χρονιά, με την τιμή του να είναι κατά 24,50 ευρώ μεγαλύτερη ανά τόνο σε σχέση με το καλαμπόκι, στα συμβόλαια που εμπορεύονται στο χρηματιστήριο του Παρισιού.

«Ο βασικός αντίκτυπος θα είναι να συμβεί μια μείωση στην χρήση σιταριού για ζωοτροφές συγκριτικά με το σιτάρι, ενώ αναμένονται και περισσότερες εισαγωγές καλαμποκιού στην ΕΕ», υποστηρίζει στο Bloomberg ο Αλεξάντερ Μπόι, αγροτικός σύμβουλος της Agritel. «Άλλωστε αυτό θα συμβάλει να μειωθεί η κατανάλωση σιταριού να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα τουλάχιστον στις ζωοτροφές, και να εξασφαλιστεί το ότι οι τιμές δεν θα ανέβουν υπερβολικά πολύ», προσέθεσε.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προιόντα Τεχνολογία