Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Αύξηση 280% στις εισαγωγές σόγιας από τις ΗΠΑ σε ΕΕ

Τα τελευταία στοιχεία για τις εισαγωγές σόγιας της ΕΕ δείχνουν ότι η Ευρώπη τηρεί το δικό της κομμάτι της συμφωνίας της 25ης Ιουλίου, η οποία μεταξύ άλλων προέβλεπε ότι η ΕΕ θα εισήγαγε από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού περισσότερη σόγια.

Αύξηση 280% στις εισαγωγές σόγιας από τις ΗΠΑ σε ΕΕ

0
0

Έτσι σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσίευσε την Πέμπτη 2 Αυγούστου η Κομισιόν, οι εισαγωγές σόγιας από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 283%, ανεβάζοντας το αμερικανικό μερίδιο στην ευρωπαϊκή αγορά στο 37% από το 9% που ήταν πέρυσι την ίδια περίοδο.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εισήγαγε μια διμηνιαία έκθεση στην οποία θα καταγράφεται η εξέλιξη του εμπορίου σόγιας ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ, ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωση «η παρούσα εξέλιξη αποτελεί την πρώτη έμπρακτη κίνηση στο πνεύμα των κοινών δηλώσεων που συμφωνήθηκαν ανάμεσα στον κ. Γιούνκερ και τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να εισάγει περισσότερη σόγια από τις ΗΠΑ και αυτό συμβαίνει την στιγμή που μιλάμε», ανέφερε σχετικά ο κ. Γιούνκερ, συμπληρώνοντας «αυτή είναι μια κατάσταση που θέλει ευνοημένους τόσο τους Ευρωπαίους όσο και τους Αμερικανούς πολίτες».

Ο επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, δήλωσε σχετικά «Η ΕΕ και οι ΗΠΑ είναι εταίροι εδώ και πολύ καιρό και υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω ενίσχυση των εμπορικών μας σχέσεων. Εκφράσαμε την βούλησή μας να εισάγουμε περισσότερη σόγια από τις ΗΠΑ και αυτό συμβαίνει ήδη. Ευρωπαίοι και Αμερικανοί αγρότες έχουν πολλά να κερδίσουν δουλεύοντας μαζί».

Υπενθυμίζεται ότι στις 25 Ιουλίου, ο πρόεδρος Γιούνκερ και ο πρόεδρος Τραμπ συμφώνησαν ότι αν και η μελλοντική εμπορική συνεργασία δεν θα συμπεριλαμβάνει στο σύνολό της τον αγροτικό τομέα, ΗΠΑ και ΕΕ μπορούν να συνεργαστούν για να αυξήσουν το εμπόριο σόγιας.

Η ΕΕ χρειάζεται την σόγια ως μια πηγή πρωτεΐνης για τις ζωοτροφές πτηνών, χοίρων και βοοειδών, καθώς και για την παραγωγή γάλακτος. Μέχρι σήμερα η ΕΕ εισάγει περίπου 30 εκατ. τόνους ετησίως γιατί δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες με την εσωτερική της παραγωγή. Την δεδομένη στιγμή οι ζωοτροφές σόγιας από τις ΗΠΑ έχουν τις πιο ανταγωνιστικές τιμές στην αγορά και για τον λόγο  αυτό συνιστούν  μια πολύ ελκυστική προοπτική για τους Ευρωπαίους εισαγωγείς. Αξίζει να σημειωθεί πως αυξημένες είναι και οι ζωοτροφές σόγιας από τις ΗΠΑ κατά 3.337%, οι οποίες άγγιξαν τους 185.000 τόνους, όταν τον Ιούλιο του 2017, το μερίδιο των ΗΠΑ δεν ξεπερνούσε το 0,3%.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προιόντα Τεχνολογία