BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Όλο και ανεβαίνει το σκληρό σιτάρι, 20 λεπτά στα αλώνια Θεσσαλίας

Πολλά τα θετικά στοιχεία στην αγορά σκληρού σίτου, παρά το γεγονός πως παγκοσµίως τα υψηλά αποθέµατα φρενάρουν την όποια άνοδο. Χαρακτηριστικό το ότι στα αλώνια τα σιτάρια αυτές τις µέρες πιάνουν µε ευκολία τα 20 λεπτά το κιλό, ενώ και οι µύλοι εσωτερικά θα συνεχίσουν να στηρίζουν την αγορά όσο ανεβαίνει -έστω και αργά- διότι αυτά τα επίπεδα ιστορικά θεωρούνται χαµηλά. Αυτό σηµαίνει βέβαια ότι θα συνεχίσουν να έχουν υψηλά αποθέµατα στις αποθήκες τους.

Όλο και ανεβαίνει το σκληρό σιτάρι, 20 λεπτά στα αλώνια Θεσσαλίας

1
0

Για την ώρα, πάντως, εκτός από ένα καράβι µε 25.000 τόνους για την Τυνησία και ένα διαγωνισµό που αναµένεται την επόµενη εβδοµάδα, δεν υπάρχει κάποια ζήτηση από την Ιταλία και η αγορά δεν έχει βρει ακόµα το ρέγουλό της, µετά την καλοκαιρινή απραξία. 

Ωστόσο, για να ξεκολλήσει «σηµαντικά» η τιµή, χρειάζεται µια άσχηµη είδηση από τον Καναδά, που θα οδηγήσει σε αναθεώρηση προς τα κάτω της παραγωγή ή της ποιότητάς τους. Κι ενώ οι αναλυτές περιµένουν τον Σεπτέµβριο για να έχουν µια καλύτερη εικόνα, σηµειώνεται ότι η τελευταία ανακοίνωση της χώρας τοποθετεί τη φετινή σοδειά στους 5,8 εκατ. τόνους από 4,9 εκατ. τόνους πέρυσι.

Αναλυτές και έµποροι, πάντως, εκτιµούν ότι η αγορά έχει πολλές πιθανότητες να συνεχίσει να ανεβαίνει έστω µε αργούς ρυθµούς, ειδικά να δεν συµβεί κάτι συνταρακτικό στις σοδειές ή στον εµπορικό πόλεµο των ΗΠΑ µε την Κίνα. Η άνοδος, µάλιστα, θα γίνεται πιο αισθητή όσο πλησιάζουµε προς τις νέες σπορές και θα φαίνεται όχι µόνο στη χώρα µας αλλά και παγκοσµίως ότι οι εκτάσεις µειώνονται. Ωστόσο, οι εκτιµήσεις δεν κάνουν λόγο για µεγάλη αύξηση, δεδοµένου ότι παραµένει το βαρίδι των αποθεµάτων.

Οριακή αύξηση στην παγκόσµια παραγωγή βλέπει το IGC

Το ∆ιεθνές Συµβούλιο Σιτηρών (IGC), αύξησε ελαφρώς τις προβλέψεις του για την παγκόσµια παραγωγή δηµητριακών τόσο για την τρέχουσα όσο και για την επερχόµενη εµπορική περίοδο.

Οι νέες µηνιαίες προβλέψεις του IGC ενισχύουν την αναµενόµενη παραγωγή σιτηρών 2017-2018 µε 2 εκατ. µετρικούς τόνους σε 2.092 εκατοµµύρια τόνους, ενώ εκτιµά ότι η παραγωγή  2018-2019 αναµένεται να ανέλθει σε 4 εκατ. τόνους, ήτοι σε 2.063 εκατ. µετρικούς τόνους. Αυτές οι αλλαγές αντιπροσωπεύουν αυξήσεις κατά 0,1% και 0,2% στα στοιχεία του οργανισµού σιτηρών από την έκθεση του περασµένου µήνα.

Στις προβλέψεις του για την περίοδο παραγωγής 2018-2019, το IGC αύξησε και τα προβλεπόµενα αποθέµατα για το τέλος του 2018-2019 κατά 6 εκατ. τόνους, φθάνοντας στα 538 εκατ., ενώ εξακολουθεί να υπάρχει µια απότοµη συρρίκνωση των 66 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Σηµειωτέον ότι το IGC αύξησε απότοµα την αναµενόµενη παραγωγή καλαµποκιού σε 1.064 εκατ. τόνους από 1.052 εκατ. τόνους. Σε συνδυασµό µε αύξηση 7 εκατ. τόνων στην αναµενόµενη παραγωγή σόγιας - φέτος η συνολική πρόβλεψη σε 366 εκατ. τόνους - υπερβαίνει την περικοπή των 7 εκατ. τόνων στην πρόβλεψη για την παραγωγή σίτου στα 716 εκατ. τόνους.

Σύµφωνα µε το IGC, λόγω των δυσµενών καιρικών συνθηκών, υπάρχουν περαιτέρω περικοπές στην καλλιέργεια εκτιµήσεις στην ΕΕ (-9 εκατ. µετρ. τόνοι) και στην Αυστραλία (-3 εκατ.), αλλά αντισταθµίζονται  αλλού, συµπεριλαµβανοµένων των ΗΠΑ (+ 12 εκατ. τόνοι), της Ουκρανίας (+ 2 εκατ.) και Αργεντινή (+ 2 εκατ. Τόνοι).

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία