BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Στο Ευρωκοινοβούλιο οι αθέμιτες πρακτικές στην αγροδιατροφή

Τα κράτη μέλη της ΕΕ έπειτα από συνάντηση στα πλαίσια της Ειδικής Επιτροπής Γεωργίας (SCA), συμφώνησαν με την διαπραγματευτική θέση του Συμβουλίου της ΕΕ, πάνω στην πρόταση της Κομισιόν αναφορικά με τις πιο δίκαιες εμπορικές πρακτικές στον αγροδιατροφικό τομέα, ανάμεσα σε μικρούς αγρότες και μεταποιητές και τους μεγαλύτερους εμπορικούς τους εταίρους.

german_minister_agriculture

Πέτρος Γκόγκος

4
0

 Μάλιστα η Ειδική Επιτροπή, ζήτησε από την προεδρία να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με το Ευρωκοινοβούλιο, μόλις αυτό είναι έτοιμο.

Με το συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο, μπαίνει ένα τέλος σε πρακτικές όπως είναι οι καθυστερήσεις στις πληρωμές, αλλά και οι αναδρομικές αλλαγές στις συμβάσεις μεταξύ των αγροτών και των χονδρεμπόρων. Οι γεωργοί σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συμβουλίου, θα έχουν σύντομα πιο αποτελεσματικούς τρόπους υπεράσπισης των συμφερόντων τους έναντι των μονομερών και καταχρηστικών ενεργειών των μεγάλων επιχειρηματιών.

«Θέλουμε ένα δίκαιο αγροδιατροφικό σύστημα, το οποίο επιβραβεύει τους αγρότες για την ποιότητα των προϊόντων τους, και τους εγγυάται ένα δίκαιο και σταθερό βιοτικό επίπεδο», δήλωσε χαρακτηριστικά η προεδρεύουσα του Συμβουλίου και Αυστριακή υπουργός Γεωργίας, Δασών, περιβάλλοντος και διαχείρισης του νερού, Ελίζαμπεθ Κόεστινγκερ.

Κατά το παρελθόν, η κατανομή των κερδών στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων αποδείχθηκε άδικη, αφού μόνο ένα μικρό μερίδιο της τιμής που πληρώνει ο καταναλωτής έφθανε στους αγρότες. Το φαινόμενο αυτό ευνοείται από το γεγονός ότι οι παραγωγοί εκπροσωπούν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με πολύ μικρή ισχύ συγκριτικά με τις μεγάλες αλυσίδες λιανεμπορίου, οι οποίες μπορούσαν να επιβάλουν τις δικές τους άδικες εμπορικές πολιτικές.

Υπενθυμίζεται πως η θέση του Συμβουλίου στηρίζεται πάνω στην πρόταση της Κομισιόν για μια νομοθετική οδηγία η οποία θα δημιουργήσει ένα κοινό πλαίσιο σε ολόκληρη την ΕΕ, επιβάλλοντας ένα ελάχιστο επίπεδο προστασίας για τους αγρότες απέναντι στους εμπορικούς τους εταίρους.

Σημειώνεται πως οι διαπραγματεύσεις με το Ευρωκοινοβούλιο θα ξεκινήσουν μόλις το τελευταίο καταλήξει στην στάση του, ενώ μια ειδική πλειοψηφία απαιτείται για την έκγρισή του από το Συμβούλιο, σε συμφωνία πάντα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.   

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία