BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Σε χαμηλό 5ετίας η παραγωγή σιτηρών στην ΕΕ  λόγω ξηρασίας

Η σημαντική πτώση 8% της παραγωγής δημητριακών, με το σιτάρι να έχει δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα, καταγράφοντας χαμηλό πενταετίας, που αποδίδεται στις συνθήκες ξηρασίας που επικράτησαν φέτος το καλοκαίρι, βρίσκεται ψηλά στις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις της Κομισιόν για τα αγροτικά προϊόντα το 2018-2019.

dimitriaka_pinakas_site

60
0

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι η συνολική παραγωγή δημητριακών στην ΕΕ για το 2018 αναμένεται να κινηθεί στους 284.3 εκατομμύρια τόνους, μια μείωση της τάξης του 5% αν συγκριθεί με το 2017/18, και 8% αν συγκριθεί με τον τελευταίο μέσο όρο πενταετίας.

Ως επακόλουθο των παραπάνω, οι τιμές των δημητριακών στην ΕΕ εκτοξεύθηκαν τον Αύγουστο σε υψηλότερα επίπεδα από τον προηγούμενο χρόνο, που σημαίνει για παράδειγμα 50 ευρώ παραπάνω ανά τόνο για το στάρι και 60 ευρώ παραπάνω ανά τόνο για το κριθάρι.

Η καλλιέργεια σταριού είναι αυτή που επηρεάστηκε περισσότερο αρνητικά από τις συνθήκες ξηρασίας του καλοκαιριού, γεγονός που οδηγεί σε μείωση 9% συγκριτικά με το 2017. Η πρόβλεψη για την παραγωγή σταριού το 2018 έχει οριστεί στους 129 εκατομμύρια τόνους.

Σχετικά με το κρέας, η παραγωγή μοσχαρίσιου κρέατος αυξάνεται περισσότερο απ’ όσο αναμενόταν εξαιτίας των μειωμένων κοπαδιών θηλαστικών αγελάδων στα περισσότερα κράτη-μέλη και της έλλειψης τροφής που συνδέεται με την ξηρασία, οδηγώντας στην επιλογή της σφαγής. Η καθαρή παραγωγή μοσχαρίσιου κρέατος για το 2018 προβλέπεται στους οχτώ εκατομμύρια τόνους, μέγεθος αυξημένο κατά 1.6% σε σχέση με το 2017.

Η παραγωγή πουλερικών αυξάνεται επίσης και υπολογίζεται ότι θα αγγίξει τους 14.9 εκατομμύρια τόνους, σε σύγκριση με τους 14.6 εκατομμύρια τόνους το 2017. Η αύξηση συνδέεται με την ανάκαμψη από την περσινή χρονιά που είχε δεχθεί πλήγμα από τον πυρετό των πουλερικών αλλά και με τη μείωση στις εισαγωγές από τη Βραζιλία που κρατά τις ευρωπαϊκές τιμές σε υψηλά επίπεδα. Σε ό,τι αφορά το χοιρινό, τα άφθονα αποθέματα κρατούν τις τιμές χαμηλά.

Η παραγωγή μήλων εκτιμάται ότι θα κινηθεί στα επίπεδα ρεκόρ της παραγωγής του 2014/15 με 12.8 εκατομμύρια τόνους το 2018/19, μια αύξηση 28% σε σύγκριση με την περσινή χρονιά. Συνολικά, οι καιρικές συνθήκες ευνόησαν την παραγωγή μήλων ειδικά την άνοιξη.

Η παραγωγή ελαιόλαδου το 2017/18 έφτασε τα 2.18 εκατομμύρια τόνους, αυξημένη κατά 24% σε σύγκριση με το 2016/17 στους 1.76 εκατομμύρια τόνους. Η παραγωγή αναμένεται ότι θα συνεχίσει να ανεβαίνει για το 2018/19 με την πρόβλεψη να την προσδιορίζει στους 2.26 εκατομμύρια τόνους.

Αναλυτικότερα, οι βραχυπρόθεσμες προβλέψεις της ΕΕ για τα γεωργικά προϊόντα το 2018 και το 2019:

Επιπλέον, παρά τη μικρότερη παραγωγή ζάχαρης παγκοσμίως για το 2018/19, οι τιμές της παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Ακόμη, η παραγωγή γάλακτος στην ΕΕ (θα) είναι μεγαλύτερη ενώ τόσο η παραγωγή όσο και η κατανάλωση κρέατος στην Ένωση αναμένεται να αυξηθούν.

Λίγο πιο αναλυτικά, οι συνεχιζόμενες συνθήκες ξηρασίας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού επηρέασαν τη συνολική παραγωγή δημητριακών στην ΕΕ, που προβλέπεται ότι θα πέσει κατά 8% κάτω από τον μέσο όρο. Συγκρινόμενη με την περσινή χρονιά, η σοδειά του σταριού στην ΕΕ ήταν αυτή που επηρεάστηκε περισσότερο αρνητικά και αυτό σε ένα πλαίσιο μειωμένης παραγωγής δημητριακών παγκοσμίως κατά 2%.

Αντιθέτως, η διαθεσιμότητα καλαμποκιού παγκοσμίως αυξάνεται ελαφρά. Σε ό,τι αφορά την παραγωγή ελαιούχων σπόρων στην ΕΕ, αυτή έχει επίσης μειωθεί αλλά τα παγκόσμια αποθέματα ελαιούχων σπόρων είναι αρκετά. Οι τιμές για τις ζωοτροφές είναι υψηλότερες από πέρσι, κυρίως εξαιτίας των τιμών του σταριού και του κριθαριού, ενώ η τιμή της σόγιας είναι χαμηλότερη.

Αναφορικά με την παραγωγή ζάχαρης στην ΕΕ για το 2018/19, εκτιμάται ότι θα είναι κατά 1.9 εκατομμύρια τόνους χαμηλότερη από τα επίπεδα ρεκόρ του 2017/18. Παρόλα αυτά, το πλεόνασμα ζάχαρης παγκοσμίως που αγγίζει τους εννιά εκατομμύρια τόνους κρατά τις τιμές χαμηλά.

Η αύξηση της παραγωγής γάλακτος στην ΕΕ προβλέπεται ότι θα είναι μικρότερη απ’ ό,τι αναμενόταν εξαιτίας της ανομβρίας. Με τους αγρότες να είναι αντιμέτωποι με την έλλειψη τροφής για βοσκή μέχρι την επόμενη άνοιξη και άρα σε ανάγκη να αγοράσουν περισσότερη, η τιμή/το κόστος έχει πιθανότητες να αυξηθεί.

Σε ό,τι αφορά τη σοδειά δημητριακών στην ΕΕ οι τελευταίες εκτιμήσεις δείχνουν ότι θα είναι σημαντικά μικρότερη από τις προβλέψεις εξαιτίας της ανομβρίας. Με τους αριθμούς να αγγίζουν τους 285 εκατομμύρια τόνους, η ευρωπαϊκή παραγωγή αναμένεται ότι θα είναι κάτω κατά 5% συγκρινόμενη με την προηγούμενη σεζόν και πάνω από 8% κάτω από τον τελευταίο ψαλιδισμένο (trimmed) μέσο όρο πενταετίας.

Συνολικά, η περιοχή καλλιέργειας δημητριακών στην ΕΕ περιορίστηκε ελαφρά σε σχέση με πέρσι, κατά 0.6%. Οι υγρές συνθήκες το φθινόπωρο του 2017 δυσκόλεψαν τις καλλιέργειες του χειμώνα στα βόρεια της ΕΕ. Οι περιοχές που παράγουν στάρι και κριθάρι τον χειμώνα μειώθηκαν περισσότερο από 3% σε σύγκριση με πέρσι και οι καλλιέργειες τριτικάλε (triticale) περιορίστηκαν κατά 8%. Η μείωση που εντοπίστηκε στη σοδειά του χειμώνα εξισορροπήθηκε από την αύξηση στη σοδειά του φθινοπώρου και της άνοιξης, παρά τις καθυστερημένες καλλιέργειες τον Μάρτιο εξαιτίας των ψυχρών και υγρών καιρικών συνθηκών.

Οι τιμές των δημητριακών στην ΕΕ ‘έπιασαν κορυφή’ τον Αύγουστο, παραμένοντας σε υψηλότερα επίπεδα από την περσινή χρονιά (περίπου +50ευρώ ανά τόνο για το στάρι και +60ευρώ ανά τόνο για το κριθάρι) και φαίνεται ότι θα συνεχίσουν να ακολουθούν τις παγκόσμιες τιμές. Παρόλα αυτά, με μικρότερη διαθεσιμότητα στην ΕΕ, η εξέλιξη στις τιμές θα εξαρτηθεί από τις εξαγωγικές δυνατότητες των γειτονικών εμπορικών εταίρων (για παράδειγμα αυτών γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα).

Το εμπορικό ισοζύγιο των δημητριακών μειώθηκε περαιτέρω το έτος 2018/18 κλείνοντας τον Ιούνιο στους εννιά εκατομμύρια τόνους. Οι εξαγωγές έπεσαν για τρίτη συνεχή χρονιά, αγγίζοντας χαμηλό πενταετίας με 34 εκατομμύρια τόνους ενώ οι εισαγωγές ήταν κατά 33% πάνω από τον τελευταίο μέσο όρο πενταετίας.

Η πτώση στις εξαγωγές δημητριακών οφείλεται κυρίως σε μια μείωση της τάξης του 15% στις αποστολές μαλακού σταριού συγκρινόμενη με την προηγούμενη χρονιά στους 21.3 εκατομμύρια τόνους. Αυτό μεταφράζεται σε ποσοστό κατά 25% κάτω από τον μέσο όρο πενταετίας. Η επιδεινούμενη εξαγωγικά απόδοση ενδέχεται να οφείλεται στην απώλεια μεριδίου αγοράς το 2016/17 εξαιτίας της χαμηλής συγκομιδής στο πλαίσιο αρκετών αποθεμάτων παγκόσμια. Οι Ευρωπαίοι εξαγωγείς δεν κατάφεραν να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος το 2017/18 εξαιτίας του έντονου ανταγωνισμού με την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Πιο συγκεκριμένα, η Ρωσία είχε εξαιρετική σοδειά το 2017/18 και κατάφερε να διεισδύσει στις ξένες αγορές σε πολύ ανταγωνιστική τιμή. Αυτό επηρέασε καθοριστικά τις παγκόσμιες τιμές, που σταθεροποιήθηκαν σε ένα σχετικά χαμηλό επίπεδο.

Η αύξηση στις εισαγωγές στην ΕΕ για το 2017/18 αποδίδεται στο καλαμπόκι, οι εισαγωγές του οποίου εκτοξεύθηκαν κατά 31% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά στον αριθμό, χωρίς προηγούμενο, των 17.8 εκατομμυρίων τόνων. Αυτό οφείλεται στις εξαγωγές από τη Βραζιλία στην Ισπανία (το πρώτο μισό του έτους) και από την Ουκρανία ζωοτροφής. Σε συνέχεια της χαμηλής συγκομιδής καλαμποκιού στην Ισπανία αλλά και άλλων δημητριακών όπως σταριού, κριθαριού και βρώμης η βιομηχανία έπρεπε να προσαρμοστεί στον αυξανόμενο αριθμό σε βοοειδή και γουρούνια. Επίσης, η διεύρυνση των εισαγωγών σόργου (+250.000τόνοι) και σίκαλης (+42.000 τόνοι) συνέβαλε στη συνολική αύξηση.

Τα στοιχεία για το 2018/19 δείχνουν ότι η τάση συνεχίζεται, με χαμηλές εξαγωγές σε στάρι και κριθάρι τον Ιούλιο-Αύγουστο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές, το στάρι και το καλαμπόκι ακολουθούν ανοδική τροχιά.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία