BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Στα «κόκκινα» ντύθηκαν οι πράσινες μετοχές της κάνναβης την πρώτη ημέρα της νομιμοποίησής της στον Καναδά

Πώς και πώς περίμεναν την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου, την ημέρα που ο Καναδάς αποποινικοποίησε την χρήση κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς, τόσο οι χρηματιστηριακές αγορές, όσο και οι καταναλωτές, οι οποίοι έκαναν ουρές έξω από τα καταστήματα στα οποία θα μπορούσαν να προμηθευτούν κάνναβη για ψυχαγωγικούς σκοπούς προκειμένου να «γιορτάσουν» την ημέρα αυτή.

aurora_kanabis

Πέτρος Γκόγκος

9
0

Έπειτα από σχεδόν έναν αιώνα απαγόρευσης, ο Καναδάς έγινε η πρώτη χώρα της G20 που νομιμοποιεί την κάνναβη για ψυχαγωγικούς σκοπούς, παίρνοντας θέση leader σε μια επικερδή αγορά που αποτιμάται από μερικούς σε περίπου 150 δις δολάρια παγκοσμίως.

Το συννεφάκι της κάνναβης ωστόσο δεν ξεσήκωσε και τις χρηματιστηριακές αγορές, αφού με το καλημέρα, οι μεγαλύτερες καναδικές εταιρείες του χώρου, είδαν τις μετοχές τους να υποχωρούν σημαντικά. Συγκεκριμένα η Tilray Inc, η μεγαλύτερη εταιρεία κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς γνώρισε μια πτώση στη μετοχή της κατά 10%, ενώ η μετοχή της Aurora Cannabis Inc. έκανε μια βουτιά 15%, σημειώνοντας την μεγαλύτερη απώλεια από τον Φεβρουάριο. Το ίδιο και η Canopy Growth Corp. είδε την μετοχή της να πέφτει κατά 8,6%. Πάντως, σύμφωνα με εκτιμήσεις, μέχρι το 2022, υπολογίζεται πως μόνο η καταναλωτική δαπάνη θα αγγίξει τα 32 δις δολάρια. Σε κάθε περίπτωση οι αγορά δεν στάθηκε στο ύψος των  προσδοκιών, τουλάχιστον κατά την πρώτη ημέρα της νομιμοποίησης, παρά το γεγονός ότι οι Καναδοί περίμεναν σε ουρές για ώρες, με ορισμένους να παραπονιούνται για πολύ υψηλές τιμές.  

Η τιμή ανά γραμμάριο φτάνει τα 5,29 δολάρια Καναδά. «Προσαρμοζόμαστε στην αγορά, δεν θέλουμε οι τιμές να αποτελούν εμπόδιο στην είσοδο, ειδικά τις πρώτες μέες», υποστήριξε ο Αλέν Μπρουνέτ, CΕΟ του συμβουλίου που επιβλέπει την βιομηχανία κάνναβης της χώρας. Όπως εξήγησε, η τιμές προσαρμόστηκαν σε αυτές της μαύρης αγοράς, και συγκεκριμένα στην επαρχεία Κεμπέκ, όπου σύμφωνα με πληροφορίες του Οργανισμού, οι τιμές εκεί ήταν οι χαμηλότερες σε ολόκληρη  τη χώρα.

Οι πωλήσεις της νόμιμης κάνναβης πάντως δεν αναμένεται να κινηθούν ομαλά, αφού παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως κατά το πρώτο διάστημα θα υπάρξουν αρκετές ελλείψεις εμπορεύματος, αφού οι πιστοποιημένοι παραγωγοί δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στη ζήτηση. Μάλιστα ελάχιστα ήταν τα καταστήματα τα οποία μπόρεσαν να λειτουργήσουν στις 17 Οκτωβρίου. Στο Οντάριο, την πιο πυκνοκατοικημένη επαρχεία της χώρας, κανένα κατάστημα δεν ήταν ανοιχτό, αφού επιτράπηκαν μόνο διαδικτυακές πωλήσεις.

Το γεγονός ότι μόλις το 30 με 60% της ζήτησης θα μπορέσει να καλυφθεί μέσω των νόμιμων πωλήσεων, σύμφωνα με εκτιμήσεις ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Γουοτερλού, οδηγεί στο συμπέρασμα πως για αρκετό καιρό ακόμα η μαύρη αγορά θα είναι απασχολημένη, όπως και όλο το προηγούμενο διάστημα.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία