BACK TO
TOP
Τεχνικές Αναλύσεις

Τους ρίχνουν με την ποιότητα οι γαλατάδες

Απλήρωτοι για μήνες οι κτηνοτρόφοι, παγιωμένες κατά βούληση οι τιμές παραγωγού.

Έλλειμμα 24% στην εθνική ποσόστωση γάλακτος

3
0

Απλήρωτοι από τις 15 Ιανουαρίου είναι οι κτηνοτρόφοι που παραδίδουν το γάλα στη «Δωδώνη», σύμφωνα με καταγγελίες κτηνοτρόφων από την Άρτα και τα Γιάννενα.

Η αίσθηση που αποκομίζουν καθημερινά οι εκπρόσωποι των παραγωγών από τις συνομιλίες με τους «ξένους» εκπροσώπους του επενδυτικού fund που έχει πλέον τον έλεγχο στη ΔΩΔΩΝΗ, είναι ότι δύσκολα θα διαθέσουν φρέσκα κεφάλαια για την ανάπτυξη της επιχείρησης.

Την ίδια στιγμή απλήρωτοι εδώ και έξι μήνες είναι και οι κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας που παραδίδουν γάλα στο τυροκομείο του «Κολιού». Ωστόσο, τους έχουν δοθεί επιταγές με ημερομηνίες Μαΐου και Ιουνίου ως προκαταβολή για το γάλα που θα παραδοθεί το 2013, την ώρα που ακόμη δεν έχει εξοφληθεί του 2012.

Κανονικά πληρώνονται οι κτηνοτρόφοι του Έβρου που είναι μέλη του συνεταιρισμού «Θρακών Αμνός», καθώς υπάρχουν συμβόλαια με ρήτρες κι έτσι οι γαλακτοβιομηχανίες τηρούν την συμφωνία, ωστόσο έχουν βρει «παραθυράκι» και μειώνουν τις συμφωνηθείσες τιμές λόγω χαμηλής πρωτεΐνης και λιπαρών. «Οι βιομηχανίες έχουν εργαστήρια και κάνουν τις αναλύσεις, ο παραγωγός δεν μπορεί να διασταυρώσει τα στοιχεία.

Έτσι, ο συνεταιρισμός έχει ζητήσει από τον ΕΛΟΓΑΚ να πραγματοποιεί τις αναλύσεις, επωμιζόμενοι το κόστος οι κτηνοτρόφοι, αφού όπως έχουμε υπολογίσει δεν είναι μεγάλο», αναφέρει στην Agrenda ο Βάκης Τσιομπανίδης, μέλος του «Θρακών Αμνός».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΟΓΑΚ, ο αριθμός των παραγωγών στην προβατοτροφία υπολογίζεται στους 43.769, σημειώνοντας φθίνουσα πορεία από το 2006 μέχρι σήμερα, όταν έφταναν τους 48.186. Η παραγόμενη ποσότητα πρόβειου γάλακτος υπολογίζεται στους 429.185 τόνους, ενώ η παραγόμενη ποσότητα του γίδινου γάλακτος υπολογίζεται σε 107.194 τόνους.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία