Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Εδώ Θεσσαλία

Με ανακατανομή πόρων 2,2 δις η βοήθεια για τους αγρότες της Θεσσαλίας

Την κινητοποίηση ευρωπαϊκών πόρων ύψους 2,25 δις ευρώ για τη στήριξη των πληγέντων από τη θεομηνία ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, κατά τις κοινές δηλώσεις της με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι πόροι όπως ανέφερε θα διατεθούν μέσω του περασμένου και του τρέχοντος Ταμείου Συνοχής, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και μέσω της ΚΑΠ όπου θα χρησιμοποιηθούν κονδύλια τόσο από την περασμένη περίοδο όσο και από το τρέχον στρατηγικό σχέδιο για τη στήριξη των αγροτικών υποδομών, ενώ θα αξιοποιηθεί και το Αποθεματικό Κρίσης του 2024.

FON-DER-LAIEN-MITSOTAKIS

Γιάννης Πανάγος

2854
41

Μια πρώτη ανάγνωση των δηλώσεων Φον Ντερ Λάιεν πάντως, δίνονουν την αίσθηση ότι θα πρόκειται περισσότερο για μια «αναμόχλευση» διαθέσιμων πόρων που ήδη έχει υπό την διαχείρισή της η Ελλάδα και όχι για μια καθαρή βοήθεια που έρχεται να επουλώσει τις τεράστιες πληγές που άνοιξε η θεομηνία. Για τους ανθρώπους που γνωρίζουν τον τρόπο λειτουργίας των κοινοτικών αρχών καθίσταται σαφές ότι για μια ακόμη φορά η Ε.Ε. ακολουθεί τη συνταγή που υποδεικνύει την ανακατανομή κονδυλίων, προκειμένου να δοθεί μια «πρόχειρη» απάντηση στο τεράστιο πρόβλημα που έχει τεθεί, αφήνοντας την ίδια στιγμή ανοιχτό ένα «παράθυρο» για περαιτέρω επεξεργασία του θέματος.    

«Η ΕΕ θα είναι δίπλα σας και με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 400 εκατ. ευρώ ανέφερε η πρόεδρος, ενώ πρόσθεσε και πως θα υπάρξουν επίσης πόροι από το Next Generation Europe, τόνισε μεταξύ άλλων η ευρωπαία επίπτροπος. 

Η κ. Φον Ντερ Λάιεν τόνισε πως η βοήθεια θα είναι άμεση και από πλευράς ΕΕ θα υπάρξει η μέγιστη ευελιξία για την κινητοποίηση των πόρων.Σημειωτέον ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετέβη σήμερα στο Στρασβούργο όπου συναντήθηκε με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξετάζοντας τη συνδρομή των Βρυξελλών προς τη χώρα, ώστε να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η θεομηνία στη Θεσσαλία. Τον πρωθυπουργό, συνοδεύει και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης.

Oι σημαντικότερες δηλώσεις της Προέδρου της Κομισιόν

«Έχω εκπλαγεί από τις καταστροφές στην Ελλάδα», τόνισε αρχικά η επικεφαλής της Κομισιόν. […]«Θα δημιουργήσουμε μία task force για γρήγορη βοήθεια στους Έλληνες, μέσα σε μόλις δύο ημέρες», είπε η ίδια.

«Η Ελλάδα θα μπορούσε να κινητοποιήσει έως και 2,25 δισ. ευρώ σε κονδύλια της ΕΕ. Από μη δαπανηθέντα και προκαταβολικά χρήματα συνοχής, ΕΚΤ+, @EUAgri  κεφάλαια. Επιπλέον, η Ελλάδα μπορεί να υποβάλει αίτημα στο πλαίσιο του Ταμείου Αλληλεγγύης και να εξετάσει δάνεια στο πλαίσιο #NextGenEU. Η Κομισιόν θα εξετάσει διαδικασία που θα επιτρέψει να αξιοποιηθούν πόροι έως 400 εκατ. ευρώ.» «Θέλω η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός να γνωρίζουν ότι η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό τους», τόνισε.

«Πότε στην Ευρώπη δεν είχαμε τέτοια καταστροφή από πλημμύρες», σημείωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Πολλές επενδύσεις θα είναι απαραίτητες για τις καταστροφές αλλά θα χρειαστεί και άμεση βοήθεια για τους ανθρώπους. Θα είμαστε ευέλικτοι και θα χρησιμοποιήσουμε όλους τους πόρους που έχουμε». Αναφέρθηκε σε πέντε πηγές:

  • Θα χρησιμοποιήσουμε χρήματα που δεν δαπανήθηκαν από την προηγούμενη περίοδο και το Ταμείο Συνοχής.
  • Το Ταμείο Αρωγής, απ’ όπου μπορούμε να διοχετεύσουμε πόρους από αυτή τη χρονιά.
  • Η Κοινή Αγροτική Πολιτική μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο. Υπάρχουν πόροι από προηγούμενα προγράμματα αλλά και από νέα.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:


Πληθαίνουν οι φωνές που θέτουν θέμα επίσπευσης της προκαταβολής του τσεκ στις πληγείσες από τη θεομηνία περιοχές και μάλιστα εντός της εβδομαδάς, έτσι ώστε να υπάρξει μια πρώτη διευκόλυνση των γεωργών και κτηνοτρόφων αυτές τις δύσκολες ώρες.

Μπορεί η ταμιακή αυτή διευκόλυνση να μην αντιμετωπίζει στη βάση του το αδιέξοδο στο οποίο έχουν βρεθεί μέσα σε λίγες μέρες χιλιάδες αγροτικές εκμεταλλεύσεις και ισάριθμες αγροτικές οικογένειες, έρχεται ωστόσο να προλάβει τα χειρότερα και να αποτρέψει σ’ αυτή τη φάση μια πιθανή κρίση εμπιστοσύνης που λογχεύει σήμερα στην αγορά, ως συνέπεια των τεράστιων καταστροφών που έχουν επέλθει στο θεσσαλικό κάμπο.

Έμπειροι τεχνοκράτες εκτιμούν ότι αν δοθεί το πράσινο φως από την Ε.Ε. μια τέτοια επιλογή δεν θα έχει ιδιαίτερα τεχνικά προβλήματα στην εφαρμογή της, αν ληφθεί υπόψη ότι η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, όπως επίσης και το γεγονός ότι πρόκειται περί προκαταβολής μέρους της ενίσχυσης, η οποία, ειδικά φέτος, ακόμη και τον Οκτώβριο, στο σύνολο σχεδόν των ωφελούμενων (και όχι μόνο στους Θεσσαλούς) θα δοθεί κατά προσέγγιση.

Σε κάθε περίπτωση, πέραν της κρατικής αρωγής η οποία ακολουθεί τους δικούς της ρυθμούς και πέραν των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, οι οποίες δεν πρόκειται να βγουν (έστω και με τη μορφή της προκαταβολής) πριν το τέλος του χρόνου, οι πληγέντες του Θεσσαλικού κάμπου θα πρέπει άμεσα να διευκολυνθούν οικονομικά και οι προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης είναι μια τέτοια παράμετρος.

Θα πρέπει άλλωστε να γίνει κατανοητό ότι εδώ και κάποια χρόνια οι περισσότεροι αγρότες δεν διαθέτουν «κομπόδεμα», ακροβατούν στα όρια της βιωσιμότητας, δυσκολεύονται να επενδύσουν για τη βελτίωση της παραγωγικότητας των εκμεταλλεύσεών τους και χάνουν συνεχώς έδαφος στην ανταγωνιστικότητα. Όσο κι αν υπάρχει ένα δέσιμο με τη γη, κι όσο αν η αγροτική δραστηριότητα αποτελεί πολύ συχνά μονόδρομο, το πέρασμα της καταστροφικής καταιγίδας του εξασφαλίζει το αναγκαίο άλλοθι να εγκαταλείψουν οριστικά το αγροτικό επάγγελμα.

Αυτή την ψυχολογία κι αυτή την απόφαση, είναι που καλείται να προλάβει σήμερα η ελληνική πολιτεία. Όχι για να τους κάνει το χατίρι αλλά για να προλάβει μια μαζική έξοδο επαγγελματιών από μια περιοχή που έχει να δώσει σημαντική ώθηση στην ελληνική οικονομία. Βέβαια, υπό προϋποθέσεις. Κανείς δεν είναι διατεθειμένος να σπαταλάει τον εαυτό του και τη περιουσία του (γη και μηχανήματα) σε μια δραστηριότητα που καρκινοβατεί πριν και μετά την καταιγίδα.

Χρειάζεται αυτή τη φορά η Πολιτεία να σκύψει πραγματικά πάνω από το αγροτικό ζήτημα και να καταλάβει ότι υπάρχει μείζον ζήτημα. Οι επαναλαμβανομένη σταθερά τον τελευταίο καιρό φράση «το κράτος είναι δίπλα σας» πρέπει να σταματήσει και να αρχίσουν οι πράξεις που θα συνιστούν την επιβεβαίωση.

Το αγροτικό πρόβλημα της Ελλάδας τις τελευταίες δεκαετίες έχει γίνει βαθύ και σύνθετο. Η τελευταία καταιγίδα ήρθε να αποκαλύψει το μέγεθος του προβλήματος. Θα μπορούσε σε μια σύγχρονη Πολιτεία να αποτελέσει και την αρχή της λύσης του.


Οι επαφές με Μέτσολα και οι προσδοκίες

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο Στρασβούργο αρχικά συναντήθηκε με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, στο πλαίσιο των επαφών που έχει με κορυφαίους αξιωματούχους των ευρωπαϊκών θεσμών για τη στήριξη της χώρας μας στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων των πρόσφατων φυσικών καταστροφών.«Υπό αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες στεκόμαστε στο πλευρό σας, εκφράζοντας την απόλυτη αλληλεγγύη και στήριξή μας. Δύο σύντομα μηνύματα από εμένα. Πρώτα απ’ όλα, από πολιτικής άποψης, σε ό,τι αφορά στον προϋπολογισμό και πόρους, οποιαδήποτε απόφαση χρειαστεί να ληφθεί από το Κοινοβούλιο θα την λάβουμε το συντομότερο δυνατό. Διότι γνωρίζουμε ότι πρόκειται για μια μεγάλη καταστροφή που συνδέεται με την κλιματική κρίση και απαιτεί πρωτοφανή αποτελεσματικότητα και βοήθεια. Δεύτερο σημείο: η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι μόνη της στην αντιμετώπιση μίας κατάστασης που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από ολόκληρη την Ευρώπη. Θέλω να τονίσω ότι στις χειρότερες στιγμές οι Έλληνες πρέπει να δουν το καλύτερο πρόσωπο της Ευρώπης, και αυτό πρέπει να κάνουν οι Επιτροπές του Κοινοβουλίου» τόνισε η κα Μέτσολα.

«Γι’ αυτόν τον λόγο βρίσκομαι εδώ, ώστε να δούμε με ποιον τρόπο μπορούμε να κινητοποιήσουμε περισσότερη ευρωπαϊκή βοήθεια, τόσο βραχυπρόθεσμα, προκειμένου να παρασχεθεί αρωγή στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό τώρα, αλλά και μακροπρόθεσμα, να έχουμε καλύτερη επίγνωση του γεγονότος ότι τέτοιου είδους φαινόμενα θα εκδηλώνονται με αυξημένη συχνότητα και ότι δεν μπορούμε να επικεντρωθούμε μόνο στην άμβλυνση των συνεπειών. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο είμαστε πολύ τολμηροί στην πολιτική μας για τον μετριασμό των επιπτώσεων, την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050. Πρέπει, ωστόσο, να είμαστε πολύ πιο δραστήριοι όσον αφορά την προσαρμογή. Και, ειλικρινά, τα κονδύλια που είναι διαθέσιμα επί του παρόντος για την προσαρμογή απλά δεν επαρκούν για να αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους γεγονότα.», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός προσβλέποντας στην συνάντηση που θα ακολουθούσε με την Επίτροπο, σε συγκεκριμένη στήριξη.

«Ελπίζουμε ότι στη συνάντηση με την Πρόεδρο της Επιτροπής και την ομάδα της, στη συνέχεια, θα έχουμε πιο συγκεκριμένα πράγματα να πούμε», κατέληξε.

Σχόλια (41)
Προσθήκη σχολίου

18-09-2023 21:22Κτηνοτροφος

Πού 'ναι η μπάλα,οεοοο....

Απάντηση

17-09-2023 21:18Πιτσικαμορτης

Ρε τι τσακώνεστε δεν καταλάβατε τι λέει η κυρία της κομισιον, από ανακατανομή κονδυλίων θα δωθει η δήθεν βοήθεια, ότι περισσέψει δλδ από την απορρόφηση.

Απάντηση

16-09-2023 22:25THEODOR

Σήμερα εβαλα πετρέλαιο με 1,83 ευρώ !!!! και εσύ μου λές για 2,2 δίς βοήθεια ......μας δουλεύετε κανονικά !!!!!! ΑΛΗΤΕΣ !!!!!!!!!

Απάντηση

13-09-2023 20:37agrotisa

Ο Σανος ( 2,2 δις ) θα τους δωθεί εφάπαξ . Η θα έχουν να λαμβάνουν . Όχι τυποτα άλλο δεν έχουν και που να το αποθηκεύσουν οι άνθρωποι.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (5)

13-09-2023 00:09Sakis

Δημοσίευμα βόμβα με τίτλο «Φιάσκο με το ταμείο ανάκαμψης;» παρουσιάζει το Euroactiv, εκθέτοντας για ακόμη μια φορά την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Σύμφωνα με το δημοσίευμα υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Κομισιόν που εμπλέκεται σε επιχειρήσεις έκτακτης ανάγκης και καταστροφών είπε στο EUROACTIV ότι λίγες εβδομάδες πριν από τις καταστροφικές πλημμύρες στην Ελλάδα, η κυβέρνηση Mητσοτάκη υπέβαλε στην εκτελεστική εξουσία της ΕΕ μια αναθεωρημένη έκδοση του Σχεδίου Ανάκαμψης, από την οποία αφαίρεσε τα αντιπλημμυρικά έργα, σημειώνοντας πως πρόκειται για μέτρα πρόληψης από τις πλημμύρες

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (7)

12-09-2023 19:22Γιωργος

παρακαλειται ο κυριος παναγος οπως προσελθει απο τα γραφεια της ν.δ για να λαβει τον μισθο για τις υπηρεσιες του ως ανθυπογλυφτης,καθως και την προαγωγη του σε υπογλυφτη.του ευχομαστε και εις ανωτερα σε αρχιγλυφτη.προσοχη μονο στην γλωσσα να πινει καθημερινα 2 λιτρα μπεταντιν για απολυμανση της γλωσσας καθως και του στομαχου καθως καταπινει τα γλυψιματα.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)

12-09-2023 19:10Πιτσικαμορτης

Αυτιά δεν φτάνουν ούτε για καραμέλες

Απάντηση

12-09-2023 15:56ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΣ

ΜΕ ΕΥΧΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ, ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΙΠΟΤΑ. ΕΡΓΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ . ΘΑ ΤΟ ΒΙΩΣΟΥΝ ΣΤΟ ΠΕΤΖΙ ΤΟΥΣ , ΕΜΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΕ ΚΥΒΕΡΝΟΝΤΕΣ ΤΟΠΙΚΟΙ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΟΙ ΠΟΥ ΖΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΕΞΟΥΣΙΑΖΑΝ ΜΕ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ.

Απάντηση

12-09-2023 15:34Στέλιος

Εμείς δηλαδή που έχουμε πάθει ζημιά από τον Ιανουάριο και δεν πήραμε δραχμή ακόμα από τον ελγα αυτοκτονούμε... κατάλαβα 👌

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (4)

12-09-2023 13:32@@@

2+ ΜΥΡΙΑ ΛΕΕΙ. ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΟΜΩΣ ΔΕ ΛΕΕΙ. ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΑΡΤΙ ΟΙ ΚΟΛΛΗΤΟΙ, ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΕΤΟΝΥΧΗΔΕΣ. ΠΩΣ ΛΕΕΙ Η ΠΑΡΟΙΜΙΑ ""ΣΤΗΝ ΑΝΑΜΠΟΥΜΠΟΥΛΑ (ΜΟΝΟ) Ο ΛΥΚΟΣ ΧΑΙΡΕΤΑΙ". π.χ. ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΘΑ ΤΟΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ? ΠΩΣ? ΜΗΠΩΣ ΜΕ ΔΑΝΕΙΑ? ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ? ΜΗΠΩΣ ΟΠΩΣ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΟΒΟΡΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΠΟΥ ΣΕ ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΠΗΡΑΝ 100% ΑΥΞΗΣΗ?

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία