BACK TO
TOP
Ειδικά Αφιερώματα

Η ισορροπία οδηγεί στην κερδοφορία

"Με χρήση πόρων που θα απαντούν στα 4 Κ (Κατάλληλη Ποσότητα, Κατάλληλος Τύπος, Κατάλληλος Χρόνος, Κατάλληλος Τρόπος, ) θα οδηγηθεί στο Maximum οικονομικό αποτέλεσμα ανά κιλό παραγόμενου προϊόντος. Αυτός ο δρόμος θα οδηγήσει σε μια αναβάθμιση της εκμετάλλευσης και φυσικά σε μια κερδοφορία που μπορεί να δώσει αξία και στις επόμενες γενιές" αναφέρει ο Νίκος Κουτσούγερας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΦΥΤΟΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΒΕΕ και γενικός διευθυντής ORA SERVICES IKE σε συνέντευξή του στο ειδικό ένθετο "Φυτοπροστασία & Θρέψη" που κυκλοφόρησε με την Agrenda τον Μάιο.

32-33_4_2

18
0

Παρατηρούμε στον τομέα της Φυτοπροστασία και θρέψης, μια τάση για όλο και πιο ήπιες παρεμβάσεις με όλο και πιο φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις. Τι σημαίνει οικονομικά αυτό, τόσο για τον παραγωγό όσο και τις επιχειρήσεις του κλάδου;

 Η Γεωργία της Ελλάδας ασκείται μέσα σε ένα Ευρωπαϊκό πλαίσιο. Και το πλαίσιο αυτό εδώ και χρόνια έχει καθοριστεί στο τρίγωνο – Ασφαλή  Τρόφιμα - -Προστασία Πόρων-  και Προστασία του Περιβάλλοντος - , ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες της διπλής ιδιότητας του πολίτη/καταναλωτή. Οι ανάγκες αυτές ώθησαν τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης να στραφούν (αν όχι επιβληθούν) προς ήπιες παρεμβάσεις αλλά και πιο φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις. Οι παρεμβάσεις αυτές όμως, όπως είναι φυσικό επηρέασαν και θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τις αγροτικές επιχειρήσεις και ως προς την οικονομική τους διάσταση. Όπως είναι φυσικό, αφού όλοι αποτελούν κρίκους της ίδιας αλυσίδας, και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις του κλάδου θα έχουν τον ανάλογο επηρεασμό. Και στις δύο περιπτώσεις (αγροτικές και λοιπές επιχειρήσεις) ο επηρεασμός θα είναι και προς τις δυο κατευθύνσεις. Οι επιχειρήσεις που θα βρουν την αναγκαία ισορροπία θα οδηγηθούν προς την κερδοφορία με αειφορικό τρόπο ενώ οι υπόλοιπες σιγά-σιγά θα αρχίζουν να εξασθενούν.   

 Βλέπουμε τα τελευταία χρόνια την φυτοπροστασία με την θρέψη των φυτών να έρχονται όλο και πιο κοντά. Ισχύει; Και που οδηγεί αυτή η σύγκλιση;

 Όταν απαιτούνται ήπιες παρεμβάσεις και φιλοπεριβαλλοντικές λύσεις, αυτό αυτομάτως καταδεικνύει ότι οι πρακτικές που ακολουθούνταν για πολλά χρόνια μέχρι τώρα δεν ήταν προς την κατεύθυνση αυτή. Δρούσαν αποσπασματικά, δίνοντας πρόσκαιρες λύσεις σε προβλήματα. Όταν ζητείται μια νέα προσέγγιση, εμείς ως επιστήμονες επιστρέφουμε πίσω στα βασικά. Στην επιστήμη μας δηλαδή. Εκεί οι περισσότερες επιχειρήσεις είτε θρέψης είτε φυτοπροστασίας, αντιληφθήκαμε ότι ουσιαστικά και οι δύο υπηρετούσαμε την Υγεία του Φυτού. Και έτσι επιστρέψαμε πίσω στα βασικά ώστε να κατανοήσουμε, σε ποιο σημείο ακριβώς ξεκινά το φυτό να είναι ευάλωτο. Ανακαλύψαμε (ξανά) λοιπόν, ότι ένα φυτό το οποίο τρέφεται σωστά, αρδεύεται σωστά, το περιποιούμαστε σωστά μπορεί να ανταπεξέρθει με μεγαλύτερη ευκολία σε όλους τους παράγοντες που του προκαλούν ανισορροπία και έτσι να επιτύχει το μέγιστο της απόδοσής του που κουβαλά μέσα στο DNA του. Στο σημείο αυτό λοιπόν συναντήθηκαν η Θρέψη και η Φυτοπροστασία και γι αυτό  δηλώθηκε πριν λίγα χρόνια η έκφραση «η Θρέψη είναι η Φυτοπροστασία του Μέλλοντος».

Εμείς ως ΦΥΤΟΘΡΕΠΤΙΚΗ συμβάλλαμε προς την κατεύθυνση αυτή, συνδημιουργώντας και υποστηρίζοντας την ORA ACADEMY. Μια Ακαδημία πέρα απ τα συνηθισμένα όπως δηλώνει το ακρωνύμιο της ORA (Out of oRdinary Agroscience – Αγροτική επιστήμη έξω απ τα συνηθισμένα).

 Κατανοήσαμε την Ισορροπία Ορμονών του φυτού και σε συνεργασία με τη θυγατρική μας εταιρεία ORA SERVICES ήρθαμε σε επαφή με την STOLLER, τον παγκόσμιο οργανισμό λύσεων σε θέματα ορμονικής ισορροπίας,  και  συνδυάσαμε τη μεγάλη μας εμπειρία πάνω στη θρέψη των καλλιεργειών με τη ορθή μεταχείρισή τους ώστε να αποφύγουμε σπατάλη λιπασμάτων και ταυτόχρονα παράξαμε νέα combi προϊόντα ( θρέψης & ορμονικής ισορροπίας) βοηθώντας τις καλλιέργειες να ολοκληρώνουν τον κύκλο τους χωρίς προβλήματα.

 Από την πλευρά τους, οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με τη φυτοπροστασία   μέσω των φυτοπροστατευτικών προιόντων, έκαναν αυτές το βήμα προς την ίδια κατεύθυνση κι εκεί ήταν το σημείο σύγκλισης. Πλέον οι επιχειρήσεις εισροών στη Γεωργία (πολλαπλασιαστικό υλικό, θρέψη, φυτοπροστασία) έχουν συναντηθεί και υπηρετούν τον ίδιο πυλώνα που δεν είναι άλλος παρά η Υγεία των Φυτών.

  Η νέα τεχνολογία διαχείρισης των εφαρμογών φυτοπροστασίας και θρέψης , δηλαδή το πλέγμα της «ευφυούς γεωργίας», επιδρά και πόσο στις στρεμματικές αποδόσεις και πως συνδέεται με το οικονομικό αποτέλεσμα των εκμεταλλεύσεων;

 Στο σημείο σύγκλισης που αναφέρθηκε πιο πάνω, το πλέγμα της ευφυούς Γεωργίας αφορά όλες τις εισροές και μάλιστα στο νέο αυτό πλαίσιο τόσο ο γεωτεχνικός όσο και ο παραγωγός μετατρέπονται σε συντονιστές των διαφόρων δράσεων. Βέβαια οι νέες τεχνολογίες συγκλίνουν σ' αυτό, αν μόνο και μόνο αυτοί οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τις συνέργειες μεταξύ των διαφόρων επεμβάσεων. Για παράδειγμα πόσο νερό, πόσα λιπάσματα, πόσα φυτοπροστατευτικά προιόντα μπορούν να βοηθήσουν προς τη μεγαλύτερη παραγωγή χωρίς να κάνουν όμως εκπτώσεις στην ποιότητα αλλά ταυτόχρονα ποιές θα είναι αυτές οι εφαρμογές και επεμβάσεις απέναντι στις αντίξοες εξωτερικές συνθήκες;

Όλη αυτή η γνώση, όλη η τεχνολογία, όλη αυτή η παρακολούθηση δεν θα γίνει χωρίς κόστος. Δεν θα ακολουθήσει το μοντέλο της Minimum κατανάλωσης πόρων για ένα αποτέλεσμα που θα είναι αμφίβολο, μόνο και μόνο για να έχει χαμηλό κόστος, αλλά με χρήση πόρων που θα απαντούν στα 4 Κ (Κατάλληλη Ποσότητα, Κατάλληλος Τύπος, Κατάλληλος Χρόνος, Κατάλληλος Τρόπος, ) θα οδηγηθεί στο Maximum οικονομικό αποτέλεσμα ανά κιλό παραγόμενου προϊόντος. Αυτός ο δρόμος θα οδηγήσει σε μια αναβάθμιση της εκμετάλλευσης και φυσικά σε μια κερδοφορία που μπορεί να δώσει αξία και στις επόμενες γενιές.

Νίκος Κουτσούγερας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΦΥΤΟΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΒΕΕ και γενικός διευθυντής ORA SERVICES IKE 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία