Παρατηρούμε στον τομέα της Φυτοπροστασία και θρέψης, μια τάση για όλο και πιο ήπιες παρεμβάσεις με όλο και πιο φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις. Τι σημαίνει οικονομικά αυτό, τόσο για τον παραγωγό όσο και τις επιχειρήσεις του κλάδου;
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια ολοένα και πιο ισχυρή κοινωνική τάση προς την αειφορία και τα ‘πράσινα τρόφιμα’, μια ανάγκη που θέτει τις εταιρείες που αναπτύσσουν αυτήν τη στρατηγική παραγωγής στη γεωργική βιομηχανία, σε θέση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος.
Σύμφωνα με τον FAO, ο παγκόσμιος πληθυσμός θα αυξηθεί κατά 39% τις επόμενες δύο δεκαετίες, φτάνοντας τα 9,1 δισεκατομμύρια έως το 2050. Για να καλυφθεί όλη αυτή η ζήτηση, θα είναι απαραίτητο να αυξηθεί η παγκόσμια παραγωγή τροφίμων κατά 60%. Επιπροσθέτως, αυτό το σενάριο σχεδιάζεται σε ένα πλαίσιο που επηρεάζεται ιδιαίτερα από τις αρνητικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και τις επιπτώσεις της στη γεωργία με τη μορφή λειψυδρίας, αύξησης της θερμοκρασίας, συχνότερης εμφάνισης εντόμων καραντίνας (Tuta absoluta, Drosophila suzukii) καθώς και παθογόνων με μεγάλο δυναμικό ανάπτυξης (Γλοιοσποριο της ελιάς).
Βλέπουμε τα τελευταία χρόνια την φυτοπροστασία με την θρέψη των φυτών να έρχονται όλο και πιο κοντά. Ισχύει; Και που οδηγεί αυτή η σύγκλιση;
Η γεωργία αντιμετωπίζει τη διπλή πρόκληση να γίνει πιο παραγωγική και ταυτόχρονα, να μειώσει τις επιπτώσεις της στο περιβάλλον,τα υπόγεια ύδατα και τους υδρόβιους οργανισμούς, τα ωφέλιμα έντομα, τις μέλισσες και τα πουλιά. Σε αυτό το πλαίσιο, η στοχευμένη χρήση φυτοπροστατευτικών προιόντων φιλικών προς το περιβάλλον και πολλαπλασιαστικου υλικου βελτιωμένων χαρακτηριστικών με την αυξηση της καινοτομίας στην εξειδικευμένη θρέψη, φαίνεται να είναι ακόμη πιο αναγκαία. Τα παραπάνω σε συνδυασμό με νέα μοντέλα πρόγνωσης προσβολών από έντομα και ασθένειες καθώς και εφαρμογές βελτιστοποιημένης θρέψης των καλλιεργειών, οδηγούν σε ολοένα και πιο καίριες εφαρμογές.
Μεγάλοι διεθνείς παίκτες στη βιομηχανία τροφίμων, έχουν εισαγάγει αλλαγές στην αλυσίδα παραγωγής για να μπορούν να διανέμουν προϊόντα με μηδενικά η ελάχιστα υπολείμματα στα ράφια των σουπερμάρκετ τους. Η βελτίωση της ιχνηλασιμότητας και της διαφάνειας στο δίκτυο εφοδιασμού τροφίμων αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία στην παγκόσμια αγορά τροφίμων.
Η νέα τεχνολογία διαχείρισης των εφαρμογών φυτοπροστασίας και θρέψης , δηλαδή το πλέγμα της «ευφυούς γεωργίας», επιδρά και πόσο στις στρεμματικές αποδόσεις και πως συνδέεται με το οικονομικό αποτέλεσμα των εκμεταλλεύσεων;
Στην FARMA-CHEM SA, θεωρούμε ότι η είσοδος της τεχνολογίας και της ευφυούς γεωργίας στην γεωργία είναι μονόδρομος και βασική προϋπόθεση ούτως ώστε το παραπάνω σχέδιο να είναι βιώσιμο. Η συνέργεια της βιοτεχνολογικής εξέλιξης του πολλαπλαστικού υλικού, με την καίρια χρονική τοποθέτηση εξειδικευμένων λύσεων φυτοπροστασίας και θρέψης, μέσα από μοντέλα πρόβλεψης στοχευμένων εφαρμογών θα προσφέρει την συνδιασμένη αυξηση ποιότητας και ποσότητας, με τη μικρότερη επιβάρυνση για τον πλανήτη. Σε μια ολοένα και πιο ανταγωνιστική αγορά γεωργικής βιομηχανίας, όσοι αναπτύξουν αυτήν τη στρατηγική παραγωγής, θα είναι σίγουρα σε θέση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος.
Νότης Αριστείδης,Technical Consultant – FARMACHEM SA