BACK TO
TOP
Ειδικά Αφιερώματα

Καπνιά, μελιτώδη εκκρίματα και ιώσεις από θρίπες και αφίδες

Ξήρανση και κατσάρωμα φύλλων, φυλλόπτωση, παραμόρφωση ανθέων και καρπών, γενική καχεξία και μείωση της παραγωγής, προκαλούν σε μεγάλους πληθυσμούς οι αφίδες και οι θρίπες.

tomatoes-on-the-vine

118
0

Οι νεαρές νύμφες των εντόμων αυτών προσβάλουν το υπέργειο τμήμα των φυτών, όπου μυζούν τους φυτικούς χυμούς. Ωστόσο, οι σοβαρότερες ζημιές οφείλονται στην ανάπτυξη μυκήτων καπνιάς, που προκαλείται από τα μελιτώδη εκκρίματα των αφίδων, και η δυνατότητα μετάδοσης ιολογικών ασθενειών. Αξίζει να σημειωθεί ότι, δεν υπάρχει θεραπεία για τις ιολογικές ασθένειες και το κυριότερο μέτρο αντιμετώπισής τους είναι η αποφυγή προσβολών του φυτού από αφίδες και θρίπες, με την έγκαιρη και αποτελεσματική καταπολέμησή τους.

Λόγω της μεγάλης ικανότητάς πολλαπλασιασμού και των καιρικών συνθηκών, αυτή την περίοδο παρατηρούνται μεγάλοι πληθυσμοί στις καλλιέργειες επιτραπέζιας και βιομηχανικής ντομάτας. Η αντιμετώπισή τους είναι αρκετά δύσκολη, καθώς αναπτύσσουν εύκολα ανθεκτικότητα σε πολλά εντομοκτόνα, καθιστώντας αναγκαίο τον έγκαιρο εντοπισμό των πρώτων προσβολών από τους καλλιεργητές.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία