BACK TO
TOP
Ειδικά Αφιερώματα

Σε αναζήτηση αγροτών έχουν βγει οι τράπεζες για στήριξη επενδύσεων

Από το Ταµείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης (ΤΕΑΑ) µέχρι τέλος του 2021 είχαν εγκριθεί (ανεπίσηµα στοιχεία) 270 εγκεκριµένα δάνεια ύψους 16,5 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα δάνεια πάνω από το 70% δόθηκαν χωρίς καθόλου εξασφαλίσεις. Το µέσο ύψος εξασφαλίσεων (όπου ζητούνται) διαµορφώνεται στο 30% του κεφαλαίου, ενώ τα επιτόκια δανεισµού δεν ξεπερνούν το 6,5%. Η µέση διάρκεια αποπληρωµής είναι 98 µήνες. Περίοδος χάριτος δόθηκε σε λίγες περιπτώσεις (6 µηνών). Το ύψος των δανείων είναι χαµηλό και κινείται γύρω στις 30.000 ευρώ, σύµφωνα µε τα στοιχεία των διαχειριστικών αρχών του ΠΑΑ.

25-32_cover_7

12875
1

Νέος γύρος εγγυοδοσίας µε χαµηλότοκες λύσεις για επενδύσεις και ρευστότητα

του Γιώργου Κοντονή

Συνολικά επτά ειδικά πιστοδοτικά προγράµµατα έχουν στη διάθεσή τους οι επαγγελµατίες του ευρύτερου αγροδιατροφικού τοµέα, χώρια τα ειδικά εργαλεία που προσφέρει εξατοµικευµένα η κάθε Τράπεζα. Αναλυτικότερα:

Ταµείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης

Αφορά επενδυτικά δάνεια άνω των 10.000 ευρώ αγροτών και µεταποιητών του αγροτικού τοµέα αλλά και αυτόνοµο κεφάλαιο κίνησης. ∆ύναται να συνδυαστεί µε επιδότηση από Σχέδια Βελτίωσης και το Μέτρο Εµπορίας-Μεταποίησης του ΠΑΑ. Προσφέρονται:

  • Μειωµένες εξασφαλίσεις: 50% –100% µείωση στις απαιτούµενες εξασφαλίσεις.
  • Μειωµένα επιτόκια δανεισµού: 0,5 –1,25 εκατοστιαίες µονάδες µείωση.
  • Μειωµένα έξοδα φακέλου: 20% µείωση.
  • Ευρεία επιλεξιµότητα δαπανών: κεφάλαιο κίνησης, ζωικό κεφάλαιο, ετήσιο φυτικό κεφάλαιο, µεταχειρισµένος εξοπλισµός.
  • ∆άνεια για κεφάλαιο κίνησης σε πληγέντες από COVID-19.

Ταµείο Μικροπιστώσεων Πρωτογενούς Τοµέα

Αφορά αγροτικά δάνεια ύψους 3.000-25.000 ευρώ, µε το µισό επιτόκιο της αγοράς. Θα δίνονται µε εξαιρετικά χαµηλές ή καθόλου εξασφαλίσεις ενώ υπάρχει και η δυνατότητα τεχνικής στήριξης στους δανειολήπτες. Το Ταµείο θα ενεργοποιηθεί το δεύτερο εξάµηνο του 2022.

EaSI Μικροχρηµατοδότηση Αγροτών

Παρέχει µικροχρηµατοδοτήσεις µέχρι 25.000 ευρώ στο πλαίσιο του προγράµµατος EaSI µε σκοπό την ενίσχυση της απασχόλησης και της κοινωνικής καινοτοµίας, µε την εγγύηση του Ευρωπαϊκού Ταµείου Επενδύσεων (EIF), µε στόχευση το σύνολο της επιχειρηµατικότητας των µικρών επιχειρήσεων. Tα πλεονεκτήµατα των δανείων EaSI είναι οι περιορισµένες εξασφαλίσεις και η ανταγωνιστική τιµολόγηση. Οι επιλέξιµοι δικαιούχοι είναι οι πολύ µικρές και µικρές επιχειρήσεις (και οι νεοφυείς επιχειρήσεις. Οι επιλέξιµες δαπάνες αφορούν επενδυτικές και ανάγκες κεφαλαίου κίνησης µε την προϋπόθεση ότι έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα. Η περίοδος διαθεσιµότητας δανείων είναι µέχρι το τέλος του 2023 ή και µέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισµού, που έχει αναλάβει η κάθε Τράπεζα.

ESIF ERDF -Ταµείο Εγγυοδοσίας

Eγγυηµένα, ευνοϊκά επενδυτικά δάνεια καθώς και νέα δάνεια κεφαλαίου κίνησης ειδικού σκοπού µε αναπτυξιακό χαρακτήρα, χαµηλού επιτοκίου, µειωµένων εξασφαλίσεων και µεγαλύτερης περιόδου αποπληρωµής. Το ύψος δανείου ξεκινάει από τα 10.000 και µπορεί να φτάσει τα 1.875.000 ευρώ, συναρτώµενο µε την χρονική διάρκεια αποπληρωµής του. Τα δάνεια θα είναι διαθέσιµα για εκταµίευση µέχρι και τις 31/12/2023.

Πανευρωπαϊκό Ταµείο Εγγυήσεων (EGF)

Το EGF έχει σχεδιαστεί για να υποστηρίζει επιχειρήσεις/τελικούς αποδέκτες που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις της πανδηµίας COVID-19. Σχεδιάζονται νέα πακέτα δανεισµού, τα οποία θα περιλαµβάνουν µεγάλο µέρος άτοκης χρηµατοδότησης (έως 80%), χαµηλά επιτόκια και δυνατότητα χρήσης των δανείων αυτών για ανάγκες αναχρηµατοδότησης. Ήδη, τρέχουν προγράµµατα στην Ελλάδα µέσω του Pan European Guarantee Fund.

Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας ΤΕΠΙΧ ΙΙ

Περιλαµβάνει επιχειρηµατικά δάνεια για τη χρηµατοδότηση επενδυτικών σχεδίων (επενδυτικού σκοπού).

  • Ύψος δανείου: 25.000 ευρώ έως 1.500.000 ευρώ
  • Επιλέξιµες δαπάνες: ∆απάνες επενδυτικών σχεδίων επιχειρήσεων τα οποία δεν έχουν υλοποιηθεί κατά την στιγµή έγκρισης του δανείου.
  • Τα επενδυτικά σχέδια δύνανται, είτε να υλοποιούνται στο πλαίσιο προγράµµατος κρατικής ενίσχυσης είτε ανεξάρτητα, µε εγκριτική απόφαση τραπεζικού φορέα.
  • ∆ιάρκεια αποπληρωµής: 5 έως 10 έτη µε δυνατότητα περιόδου χάριτος έως 36 µήνες.
  • Το δάνειο εκταµιεύεται εφάπαξ ή τµηµατικά, εντός 24 µηνών από την υπογραφή της σύµβασης.

Άνοιξαν οι αιτήσεις για χαµηλότοκο δανεισµό επενδύσεων από το Ταµείο Ανάκαµψης

Η υποδοχή αιτήσεων χρηµατοδότησης επενδυτικών σχεδίων µέσω του Ταµείου Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας στο πλαίσιο του προγράµµατος Ελλάδα 2.0, έχει ήδη ξεκινήσει. Για την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων, το πρόγραµµα προβλέπει χαµηλότοκη χρηµατοδότηση 30%- 50% µε κεφάλαια του Ταµείου, τουλάχιστον 20% ίδια κεφάλαια και το υπολειπόµενο ποσοστό µε χρηµατοδότηση από την τράπεζα. Το ελάχιστο ύψος επιτοκίου έχει διαµορφωθεί στο 0,35%. Η ελάχιστη διάρκεια δανείου είναι 3 έτη και η µέγιστη 15 έτη. Προβλέπεται επίσης περίοδος χάριτος, έως 3 έτη από την 1η εκταµίευση. ∆ύναται και µεγαλύτερη εάν απαιτείται από την επένδυση αλλά σε κάθε περίπτωση µη υπέρβαση των 5 ετών.

Η χρηµατοδότησης του επενδυτικού σχεδίου, από το δάνειο του Ταµείου Ανάκαµψης, υπολογίζεται σύµφωνα µε την ύπαρξη προϋπολογισµού επιλέξιµων επενδυτικών δαπανών εντός των πέντε πυλώνων.Οι πέντε πυλώνες είναι:

  • Πράσινη µετάβαση: 20-50% των δαπανών του επενδυτικού σχεδίου.
  • Ψηφιακός µετασχηµατισµός: 10-40% των δαπανών του επενδυτικού σχεδίου.
  • Καινοτοµία, έρευνα & ανάπτυξη: 10-40% των δαπανών του επενδυτικού σχεδίου.
  • Ανάπτυξη οικονοµιών κλίµακας µέσω συνεργασιών, εξαγορών και συγχωνεύσεων: Ύπαρξη υφιστάµενης ή νέας συνεργασίας, ή δηµιουργία νέου σχήµατος, που προκύπτει από εξαγορά / συγχώνευση
  • Εξωστρέφεια: Ελάχιστος ΜΟ υφιστάµενης εξαγωγικής δραστηριότητας στο 15-45% του κύκλου εργασιών.

∆ιαρθρωτικα προγραµµατα που προκηρύσσονται εντος του 2022

Σχέδια Βελτίωσης: ∆ικαιούχοι φυσικά και νοµικά πρόσωπα, για επενδύσεις µε µέγιστο προϋπολογισµό 130.000 ευρώ στη φυτική παραγωγή και 200.000 ευρώ στη ζωική παραγωγή. Η ένταση ενίσχυσης κυµαίνεται από 40-80% ανάλογα την Περιφέρεια και τα χαρακτηριστικά του υποψήφιου γεωργού. Αναλυτικά τα σχετικά ποσοστά έχουν ως εξής:

  • Γεωργοί ηλικίας έως 41 ετών µε επαγγελµατικά προσόντα ή δικαιούχοι µέτρου Νέων Γεωργών κατά την τελευταία πενταετία: Μικρά Νησιά Αιγαίου 80%, Αν. Μακεδονία-Θράκη & Ήπειρος 70%, Αττική 50%, υπόλοιπες περιφέρειες 60%.
  • Γεωργοί σε ορεινές περιοχές: Μικρά Νησιά Αιγαίου 75%, Αττική 50%, υπόλοιπες περιφέρειες 60%.
  • Γεωργοί σε περιοχές που αντιµετωπίζουν φυσικά ή άλλα ειδικά µειονεκτήµατα: Μικρά Νησιά Αιγαίου 75%, Αττική 40%, υπόλοιπες περιφέρειες 50%.
  • Λοιποί Γεωργοί σε κανονικές περιοχές: Μικρά Νησιά Αιγαίου 75%, Αττική, Στερεά Ελλάδα, ∆υτική Μακεδονία 40%, υπόλοιπες περιφέρειες 50%.

Συγχρονισµός του πρωτογενούς τοµέα: Σχέδια βελτίωσης για συλλογικά σχήµατα, ύψους 100 εκατ. ευρώ. Απαιτείται ελάχιστη επένδυση 1 εκατ. ευρώ. Επιδότηση στο 50% του επενδυτικού σχεδίου.

Καινοτοµία και την πράσινη µετάβαση στη µεταποίηση αγροτικών προϊόντων: Αφορά επενδύσεις αγροτικής µεταποίησης αποκλειστικά από συλλογικά σχήµατα. Συνολικός προϋπολογισµός στα 180 εκατ. ευρώ. Ο ελάχιστος προϋπολογισµός ανά επένδυση είναι στα 500.000 ευρώ για µικροµεσαία σχήµατα και 2 εκατ. ευρώ για µεγάλες επιχειρήσεις. Η επιδότηση είναι σε ποσοστό 55% όσον αφορά µικρές επιχειρήσεις και για τις µεγάλες στο 45%.

Αναπτυξιακός Νόµος: Αφορά όλες τις επενδύσεις στον αγροτικό τοµέα και τον τοµέα της αγροτικής µεταποίησης που εντάσσονται στο καθεστώς «Αγροδιατροφή-Πρωτογενής Παραγωγή και Μεταποίηση Γεωργικών Προϊόντων – Αλιεία». Οι ατοµικές αγροτικές επιχειρήσεις θα µπορούν να κάνουν αίτηση για επενδυτικά σχέδια έως 200.000 ευρώ. Για τις οµάδες παραγωγών και τις οργανώσεις οι επενδύσεις θα πρέπει να ξεπερνούν τα 50.000 ευρώ. Τα ποσοστά ενίσχυσης είναι:

  • Αν. Μακεδονία & Θράκη, Κ. Μακεδονία, Ήπειρος, Βόρειο Αιγαίο, Θεσσαλία, ∆υτική Ελλάδα: 70% για µικρές επιχειρήσεις, 60% για µεσαίες και 50% για τις µεγάλες
  • ∆υτική Μακεδονία, Ιόνια Νησιά, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος, Κρήτη: 60% για µικρές επιχειρήσεις, 50% για µεσαίες και 40% για τις µεγάλες.
  • Αττική: 35-45% για µικρές επιχειρήσεις, 25-35% για µεσαίες, 15-25% για µεγάλες.
  • Νότιο Αιγαίο: 50% για µικρές επιχειρήσεις, 40% για µεσαίες και 30% για τις µεγάλες.

Η στήριξη δίνεται για τα έργα του πρωτογενή τοµέα εξολοκλήρου µε τη µορφή άµεσης επιδότησης.

Eurobank

Ολοκληρωμένο πλέγμα υπηρεσιών Business Banking Αγροδιατροφικός Τομέας

Μετά την πανδηµική κρίση αλλά και τη δεκαετή οικονοµική κρίση που αντιµετώπισε η χώρα, η ελληνική οικονοµία βρίσκεται µπροστά σε µια ιστορική πρόκληση ανασυγκρότησης µε στόχο την επίτευξη βιώσιµης ανάπτυξης για όλους.

Η Eurobank, αναγνωρίζοντας τη σηµασία του Αγροδιατροφικού τοµέα στην ελληνική οικονοµία, καθώς αποτελεί έναν από τους στρατηγικούς πυλώνες της µε σηµαντική συνεισφορά στο ΑΕΠ και την απασχόληση, στηρίζει ενεργά τον κλάδο προκειµένου να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι δυνατότητες των µεγάλων χρηµατοδοτικών και επενδυτικών προγραµµάτων που παρέχονται σήµερα στη χώρα.

Η Τράπεζα βρίσκεται δίπλα σε όλες στις µικρές και µεσαίες επιχειρήσεις για να διευκολύνει τη διαδικασία απορρόφησης των επιχορηγήσεων όλων των διαθέσιµων προγραµµάτων, αναπτύσσοντας εργαλεία χρηµατοδότησης αλλά και στρατηγικές συνεργασίες µε µεγάλες εταιρείες και φορείς για την παροχή καλύτερων υπηρεσιών, προϊόντων και συµβουλευτικής στους πελάτες της. Μέσω του πλέγµατος υπηρεσιών «EUROBANK Ανάπτυξη», το οποίο προσφέρει στις µικροµεσαίες επιχειρήσεις υποστήριξη σε όλα τα στάδια υλοποίησης µιας επένδυσης, παρέχει:

  • ∆ιευκόλυνση της πρόσβασης στα διαθέσιµα αναπτυξιακά προγράµµατα µέσω της εφαρµογής Business Check-Up.
  • Υποστήριξη στη δηµιουργία της επενδυτικής πρότασης, υποβολής του φακέλου και υλοποίησης της επένδυσης, µέσω ενός δικτύου εξωτερικών συµβούλων σε όλη την Ελλάδα που παρέχουν τις υπηρεσίες τους στους πελάτες µε προνοµιακούς όρους
  • Πρόσβαση σε ένα Οικοσύστηµα διακεκριµένων επιχειρήσεων, που παρέχουν υπηρεσίες επιλέξιµες για τα Προγράµµατα σε ιδιαίτερα προνοµιακούς όρους. Για την άµεση επικοινωνία των επιχειρήσεων µε τους εξειδικευµένους συνεργάτες της, η Eurobank ανέπτυξε Ηλεκτρονική Πλατφόρµα, την Business Banking Marketplace, που θα φιλοξενηθεί στο site της Τράπεζας το eurobank.gr. Πρόκειται για το πρώτο στην Ελλάδα ηλεκτρονικό marketplace από τράπεζα που απευθύνεται σε επιχειρήσεις και θα είναι διαθέσιµο εντός του πρώτου εξαµήνου του έτους.
  • Παροχή χρηµατοδοτικών λύσεων µε απλές και απρόσκοπτες διαδικασίες.

Ειδικότερα για τον Αγροδιατροφικό Τοµέα, ο οποίος βρίσκεται µπροστά σε µια µοναδική ευκαιρία αναβάθµισης της ανταγωνιστικότητας µέσω των επενδύσεων, η Eurobank, αναγνωρίζοντας την αξία του κλάδου και τις νέες συνθήκες που διαµορφώθηκαν από την πανδηµία, δίνει έµφαση σε στρατηγικές που επικεντρώνονται στην ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας και στις επιχειρήσεις που ασχολούνται µε αυτήν, στην αξία της πιστοποίησης, στην ψηφιοποίηση και την καινοτοµία:

  • Στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ για µια ευφυή και ανθεκτική γεωργία µε ταυτόχρονη µέριµνα για το περιβάλλον και το κλίµα, η Τράπεζα προωθεί µία ολιστική προσέγγιση µε το οικοσύστηµα της Business Banking Αγροδιατροφικός Τοµέας. Βασικό εργαλείο στο οποίο η Τράπεζα συµµετέχει ενεργά θα αποτελέσει το Ταµείο Ανάκαµψης για την ενίσχυση της αγροτικής οικονοµίας.
  • Η Eurobank, εκτός από τα κλασικά προϊόντα που διαθέτει, όπως ο Λογαριασµός Αγροτικών Ενισχύσεων και η Κάρτα του Αγρότη, υλοποιεί δράσεις για την κάλυψη των αναγκών σε όλη τη διάρκεια του ΠΑΑ 2021-2027 και εκταµιεύει δάνεια έναντι επιχορήγησης για τις ανάγκες των Σχεδίων Βελτίωσης. Στόχος είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιµότητας όλων των επιχειρήσεων του κλάδου που στοχεύουν στον εκσυγχρονισµό και την ανάπτυξη των γεωργικών και κτηνοτροφικών εκµεταλλεύσεων, στην εξωστρέφεια και στην επέκταση σε νέες αγορές. Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζεται το Χρηµατοδοτικό Πρόγραµµα Εγγυοδοσίας EIF-Agri, για το οποίο η τράπεζα έχει λάβει έγκριση για κεφάλαια 150 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα προσφέρεται ανταγωνιστικό πακέτο και για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστηµάτων, ανταποκρινόµενη στην αυξανόµενη ζήτηση, ενώ για την απόκτηση ή ανανέωση αγροτικού εξοπλισµού η τράπεζα συνεργάζεται µε κορυφαίες εταιρείες του χώρου, προσφέροντας προνοµιακά προγράµµατα.
  • Ειδικά για νέους αγρότες, η Eurobank σε συνεργασία µε την αστική µη-κερδοσκοπική εταιρεία AFI είναι η µόνη τράπεζα στην Ελλάδα που προσφέρει µικροπιστώσεις έως 12.500 ευρώ, χωρίς εξασφαλίσεις, µε την εγγύηση του Ευρωπαϊκού Ταµείου Επενδύσεων.
  • Ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του ψηφιακού µετασχηµατισµού του αγροτικού τοµέα και εντάσσει στο οικοσύστηµά της υπηρεσίες διασύνδεσης πληροφοριακών συστηµάτων ευφυούς γεωργίας για τους παραγωγούς και τις επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τοµέα.
  • Τα χρηµατοδοτικά προγράµµατα για επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τοµέα συµπληρώνονται και από την παροχή συµβουλευτικής καθοδήγησης από εξειδικευµένα στελέχη, καθώς και µέσω υπηρεσιών όπως το Business Check -Up, το v-Banking, το Exportgate.gr και το Eurobank Ανάπτυξη, µεγιστοποιώντας έτσι τα οφέλη που αποκοµίζει ο επαγγελµατίας αγρότης από τη σχέση του µε την τράπεζα.


Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας

Εξατομικευμένη προσαρμογή των δανειακών προιόντων

του Δημήτριου Γάτου*

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας µένοντας πιστή στο όραµα και την αποστολή της, στηρίζει ενεργά τις επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τοµέα, παρέχοντας ευρεία γκάµα τραπεζικών δανειακών προϊόντων που καλύπτουν επενδυτικές µακροπρόθεσµες ανάγκες και χρηµατοδοτήσεις κεφαλαίου κίνησης. Από το 2020 παρέχονται χρηµατοδοτήσεις εγγυηµένες από το Ταµείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης (ΤΕΑΑ), το οποίο συγχρηµατοδοτείται από την Ελληνική ∆ηµοκρατία, την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταµείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και από το Ευρωπαϊκό Ταµείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ESIF). Οι δράσεις του ΤΕΑΑ είναι η 4.1.4 και η 4.2.4. Το επιλέξιµο πελατολόγιο αφορά επαγγελµατίες αγρότες, νέους αγρότες, οµάδες παραγωγών, αγροτικούς συνεταιρισµούς και µεταποιητικές επιχειρήσεις που επενδύουν στους κλάδους κρέατος, επεξεργασίας γάλακτος, αυγών, δηµητριακών, οίνου, προϊόντων ελαιόλαδου, φρούτων, λαχανικών κλπ. Οι επιλέξιµες δαπάνες αφορούν ενσώµατα και άυλα περιουσιακά στοιχεία, καινούριο ή µεταχειρισµένο εξοπλισµό κλπ.

Τα δανειακά προϊόντα Ταµείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης είναι :

Α) µακροπρόθεσµο επενδυτικό δάνειο από 10.000 ευρώ έως 5.000.000 ευρώ,

Β) δάνεια κεφαλαίου κίνησης έως 200.000 ευρώ συνδεδεµένα µε τη στήριξη επένδυσης και,

Γ) δάνεια κεφαλαίου κίνησης έως 200.000 ευρώ στα πλαίσια στήριξης COVID 19, ανεξαρτήτου επενδυτικού σχεδίου ( διάθεση έως 31/12/2022 ).

Τα οφέλη που αποκοµίζει το επιλέξιµο πελατολόγιο της τράπεζας είναι :

■ ευνοϊκή τιµολόγηση (όχι µεγαλύτερη από 5,50%) και µειωµένα έξοδα δανείου,

■ προνόµιο εγγύησης στο 80 % του δανείου από το Ευρωπαϊκό Ταµείο Στρατηγικών Επενδύσεων ( ESIF ).

■ παροχή περιορισµένων εξασφαλίσεων , µε µέγιστο ποσοστό στο 30 % του δανείου.

■ αυξηµένη διάρκεια δανείων και

■ σύντοµη και ευέλικτη εγκριτική διαδικασία µε παροχή Συµβουλευτικής Τραπεζικής.

Στις άµεσες προθέσεις της τράπεζας είναι συµµετοχή στο Ταµείο Μικροπιστώσεων Αγροτών που έχει ενταχθεί στο ΠΑΑ 2014-2020 µε διαχειριστή την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Πρόκειται για χρηµατοδοτικό εργαλείο που θα παράσχει µικρό-δάνεια στους αγρότες από 3.000 έως και 25.000 ευρώ µε ευνοϊκή τιµολόγηση. Η διάθεση των µικροπιστώσεων αναµένεται να ξεκινήσει σε σύντοµο χρονικό διάστηµα.

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας, πέραν του Ταµείου Μικροπιστώσεων Αγροτών, παρέχει ήδη µικροχρηµατοδοτήσεις µέχρι 25.000 ευρώ στο πλαίσιο του προγράµµατος EaSI µε σκοπό την ενίσχυση της απασχόλησης και της κοινωνικής καινοτοµίας, µε την εγγύηση του Ευρωπαϊκού Ταµείου Επενδύσεων (EIF), µε στόχευση το σύνολο της επιχειρηµατικότητας των µικρών επιχειρήσεων.

∆άνεια EaSI

Tα πλεονεκτήµατα των δανείων EaSI είναι οι περιορισµένες εξασφαλίσεις και η ανταγωνιστική τιµολόγηση. Οι επιλέξιµοι δικαιούχοι είναι οι πολύ µικρές και µικρές επιχειρήσεις (σύσταση Επιτροπής 2003/361/ΕΚ) και οι νεοφυείς επιχειρήσεις. Οι επιλέξιµες δαπάνες αφορούν επενδυτικές και ανάγκες κεφαλαίου κίνησης µε την προϋπόθεση ότι έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα. Η περίοδος διαθεσιµότητας δανείων είναι µέχρι το τέλος του 2023 ή και µέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισµού, που έχει αναλάβει η Τράπεζα.

Η ζήτηση δανείων EaSI είναι αυξηµένη καθώς µέχρι σήµερα έχει καλυφθεί άνω του 65% του προϋπολογισµού της Τράπεζας.

Επίσης, παρέχονται δάνεια σε συνεργασία µε την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ) όπως το τρέχον ΤΕΠΙΧ ΙΙ, το οποίο περιλαµβάνει δάνεια επενδυτικού σκοπού από 25.000 έως και 1.500.000 ευρώ, διάρκειας 5-10 έτη, µε επιλέξιµες επενδυτικές δαπάνες που έχουν υπαχθεί σε κάποιο πρόγραµµα κρατικής ενίσχυσης ή αφορούν ανεξάρτητο επενδυτικό σχέδιο. ∆ικαιούχοι είναι οι πολύ µικρές, µικρές και µεσαίες επιχειρήσεις που λειτουργούν εντός της ελληνικής επικράτειας. Τα τελευταία 2,5 ετη, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, έχουν διατεθεί στο πελατολόγιο της τράπεζας δανειακά προϊόντα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας άνω των 30 εκατ. ευρώ (ΕΑΤ - ΤΜΕ∆Ε, Ταµείο Εγγυοδοσίας COVID 19, ΤΕΠΙΧ II κλπ).

Προεξόφληση επιχορήγησης

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας χρηµατοδοτεί επενδύσεις που έχουν υπαχθεί στα σχέδια βελτίωσης (δράσεις 4.1.1 και 4.1.3) µε ευνοϊκούς όρους, καλύπτοντας τόσο την ιδιωτική συµµετοχή όσο και την προεξόφληση της επιχορήγησης. Συνεργάζεται µε αντιπροσωπείες γνωστών οίκων αγροτικών µηχανηµάτων και µε αξιόλογα τοπικά γραφεία συµβούλων, ενώ µε το ίδιο σθένος θα στηριχθούν και τα νέα σχέδια βελτίωσης που αναµένεται να προκηρυχθούν.

Επίσης, αντίστοιχες χρηµατοδοτήσεις παρέχονται στο πλαίσιο των προγραµµάτων LEADER, των δράσεων 4.2 και των Αναπτυξιακών Νόµων.

Ταµείο Ανάκαµψης

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας συµµετέχει στις χρηµατοδοτήσεις του Ταµείου Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας ( ΤΑΑ ) στα πλαίσια του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας ( ΕΣΑΑ). Σύµφωνα µε το επενδυτικό σχέδιο , την περίοδο 2021 – 2026 αναµένεται να εκταµιευθούν στην οικονοµία της χώρας µας 30,5 δις ευρώ στο πλαίσιο του Ταµείου Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας ( ΤΑΑ ), εκ των οποίων 17,8 δις ευρώ αφορούν σε επιχορηγήσεις και 12,7 δις ευρώ σε δάνεια από το Ελληνικό τραπεζικό σύστηµα. Τα δάνεια θα κατευθυνθούν σε επενδύσεις που εµπίπτουν σε πέντε κατηγορίες :

■ Πράσινη µετάβαση.

■ Ψηφιακός µετασχηµατισµός.

■ Καινοτοµία – Έρευνα και Ανάπτυξη: Στην κατηγορία αυτή µπορούν να ενταχθούν καινοτόµες επιχειρήσεις του αγροτοδιατροφικού τοµέα και επιχειρήσεις που διεξάγουν έρευνα σε νέα αγροτοδιατροφικά προϊόντα.

■ Ανάπτυξη οικονοµικών κλίµακας µέσω συνεργασιών , εξαγορών και συγχωνεύσεων

■ Εξωστρέφεια : Επίσης στην κατηγορία αυτή µπορούν να ενταχθούν επιχειρήσεις του αγροτοδιατροφικού τοµέα µε εξαγωγικό προσανατολισµό.

Τα δάνεια Ταµείου Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας ( ΤΑΑ ) θα καλύπτουν κατ’ ανώτατο όριο ποσοστό ύψους 50 % του συνολικού επιλέξιµου επενδυτικού κόστους, ενώ η Ιδία Συµµετοχή των επιχειρήσεων θα καλύψει κατ’ ελάχιστο το 20 % του χρηµατοδοτικού σχήµατος και το υπόλοιπο 30 % θα είναι τραπεζικός δανεισµός.

Ορισµένα από τα πλεονεκτήµατα της τράπεζας είναι η άµεση ανταπόκριση, η σύντοµη διάρκεια αξιολογήσεων και η ευελιξία εξατοµικευµένης προσαρµογής των δανειακών προϊόντων.

Επιπρόσθετα, παρέχονται καταθετικά προϊόντα µε ανταγωνιστικό επιτόκιο και ασφαλιστικά προϊόντα σε συνεργασία µε την Συνεταιριστική Ασφαλιστι, όπως ασφάλιση αγροτικών κτιρίων, θερµοκηπίου, φυτικής παραγωγής, µηχανηµάτων, µεταφορών, αγροτικών οχηµάτων και γενικής αστικής ευθύνης.

 

*∆ιευθυντής Εργασιών & Πιστοδοτήσεων – Εκτελεστικό Μέλος ∆Σ

Τράπεζα Πειραιώς

Η εξασφάλιση κεφαλαίων αποτελεί το κλειδί για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα

Η χρηµατοδότηση του αγροτικού τοµέα αποτελεί παράγοντα ζωτικής σηµασίας για την ανάπτυξή του. Αυτή είναι και η βασική αρχή της στρατηγικής της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία θεωρεί ότι η χρηµατοδότησή του δεν πρέπει να λειτουργεί απλά ως ροή κεφαλαίων, αλλά να συµβάλει και στην επίλυση δοµικών προβληµάτων του.

Κλειδί για την υλοποίηση των αγροτικών σχεδίων αποτελεί η δυνατότητα εξασφάλισης των αναγκαίων κεφαλαίων για τον αγρότη. Η χρηµατοδότησή του είναι καθοριστικής σηµασίας. Τη χρονιά που πέρασε, η Τράπεζα Πειραιώς χορήγησε πάνω από 350 εκατ. ευρώ νέα δάνεια σε περίπου 40.000 αγρότες. Το ενθαρρυντικό είναι ότι το 60% των δανείων αυτών κατευθύνθηκαν σε νέους αγρότες.

Η τεχνογνωσία της Τράπεζας Πειραιώς στον αγροδιατροφικό τοµέα, είναι το όχηµα που την οδηγεί στη δηµιουργία εξειδικευµένων προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς κατανοεί τις διαρκώς µεταβαλλόµενες ανάγκες των πελατών της και προσφέρει αποτελεσµατικές και εξατοµικευµένες λύσεις. Στηρίζει τις επενδυτικές επιλογές του παραγωγού και την υλοποίηση επιχειρηµατικών σχεδίων, επιχορηγούµενων ή µη. Και εξασφαλίζει την απαραίτητη ρευστότητα, για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών της εκµετάλλευσης µε µια σειρά από χρηµατοδοτικά εργαλεία. Συγκεκριµένα:

1) Ταµείο Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας: Το πιο ισχυρό µέσο µετάβασης στην πράσινη οικονοµία και την ψηφιακή εποχή, µε συνολικές επιδοτήσεις 520 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για επενδύσεις, που αφορούν σε: καινοτοµία και µεταποίηση αγροτικών προϊόντων, εκσυγχρονισµό πρωτογενούς τοµέα, αναδιάρθρωση καλλιεργειών, αγροτουρισµό, γενετική βελτίωση ζώων, υδατοκαλλιέργειες, εθνικό δίκτυο άρδευσης και ψηφιακό µετασχηµατισµό. Το πρόγραµµα του Ταµείου είναι εµπροσθοβαρές, µε τη διετία, 2022- 2023, να είναι η πιο κρίσιµη για την υλοποίηση των έργων. Οι επενδύσεις στοχεύουν σε αύξηση: της ποιότητας και της προστιθέµενης αξίας των προϊόντων, της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής και των εξαγωγών.

2) Νέοι αγρότες: Η ηλικιακή ανανέωση του ανθρώπινου δυναµικού στη γεωργία είναι κρίσιµος παράγοντας για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονοµίας. Σηµαντικό ρόλο διαδραµατίζει το Υποµέτρο 6.1 του ΠΑΑ για την Εγκατάσταση Νέων Γεωργών, για το οποίο έχει ολοκληρωθεί το στάδιο υποβολής φακέλων και αναµένονται τα αποτελέσµατα. Στο πλαίσιο αυτό, η Τράπεζα προσφέρει το εξειδικευµένο «∆άνειο Υποστήριξης Νέων/ Νεοεισερχοµένων Αγροτών», που τους παρέχει ρευστότητα κατά την αρχική εγκατάσταση, αλλά και τον εκσυγχρονισµό της υφιστάµενης γεωργικής εκµετάλλευσης. Οι νέοι αγρότες µέχρι 40 ετών που αγοράζουν καλλιεργήσιµη γη είναι δυνατόν να τύχουν και επιδότησης επιτοκίου έως 100% κατόπιν απόφασης έγκρισης της ∆ιεύθυνσης Αγροτικής Οικονοµίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία υπάγονται.

3) Αρδευτικό νερό: Το νέο εξειδικευµένο προϊόν χρηµατοδότησης στοχεύει στην ορθολογική και αποτελεσµατική χρήση του αρδευτικού νερού. Προσφέρεται µε ευνοϊκούς όρους και δίνει τη δυνατότητα στους αγρότες να υλοποιούν επενδύσεις σε συστήµατα άρδευσης, δεξαµενές, γεωτρήσεις, σχετικό µηχανολογικό εξοπλισµό, αλλά και τεχνολογίες αιχµής και σύγχρονες µεθόδους αειφορικής διαχείρισης των υδατικών πόρων. Για αιτήµατα, που θα υποβληθούν έως 30.6.2022 το επιτόκιο είναι µειωµένο κατά 30%.

4) Ταµείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης: Με χαρτοφυλάκιο έως 200 εκατ. ευρώ µέσω του Ταµείου Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο συγχρηµατοδοτείται από την Ελληνική ∆ηµοκρατία και την Ευρωπαϊκή Ένωση (στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταµείου Αγροτικής Ανάπτυξης και από το Ευρωπαϊκό Ταµείο Στρατηγικών Επενδύσεων) η Τράπεζα στηρίζει µε προνοµιακούς όρους και µειωµένες εξασφαλίσεις αγρότες, αγροτικούς συνεταιρισµούς, οµάδες και οργανώσεις παραγωγών, καθώς και ιδιωτικές επιχειρήσεις για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων στην πρωτογενή παραγωγή ή τη µεταποίηση αγροτικών προϊόντων. Κάθε δικαιούχος µπορεί να χρηµατοδοτηθεί µε ποσά που ξεκινούν από 10.000 ευρώ και µπορεί να φθάσουν ακόµα και τα 5 εκατ. ευρώ.

5) Κάρτα Αγρότη: Από τις 8.2.2022 και µέχρι την έναρξη του συστήµατος υποδοχής Ετησίων ∆ηλώσεων Καλλιέργειας (ΟΣ∆Ε 2022), η Τράπεζα- σε συνεργασία µε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων- δέχεται αιτήσεις νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά για την ενεργοποίηση της Κάρτας Αγρότη. Στόχος είναι να αποκτήσουν ρευστότητα οι αγρότες και να µειώσουν το κόστος παραγωγής.

6) Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειας προς Αγρότες και Αγροτικούς Συνεταιρισµούς, που προχωρούν σε σχετικές επενδύσεις. Η Τράπεζα Πειραιώς παρέχει εξατοµικευµένη εξυπηρέτηση, προσαρµόζοντας την πλέον κατάλληλη λύση στις ανάγκες κάθε ενδιαφερόµενου, είτε σχετίζονται µε αυτοκατανάλωση, είτε µε πώληση ενέργειας.



Ολόκληρο το αφιέρωμα της Agrenda στα επενδυτικά προγράμματα αγροτών διαθέσιμο εδώ







Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

12-02-2022 21:14Kostas

Με τόση αβεβαιότητα και ανασφάλεια τριγύρω, αλήθεια, ποιός θέλει δάνειο σήμερα; Ποιος αγρότης θέλει να προκαλέσει την τύχη του; Ποιός είναι σίγουρος για τα μελλοντικά του εισοδήματα και για την ολοκληρωτική εξόφληση του δανείου; Νομίζω ότι αυτός που θα τρέξει πρωτος στην τράπεζα, θα είναι αυτός που αδυνατεί να πληρώσει τη δόση προηγούμενου δανείου, και δυστυχώς σφίγγει κι άλλο τη θηλεια στο λαιμό του! Τι γλυκός που είναι ο τραπεζίτης Όταν σου χτυπάει την πλάτη μέχρι να υπογράψεις το συμβόλαιο του δανεισμού.....και πόσο απειλητικός γίνεται όταν καθυστερήσεις μια δόση...! Κάποτε αυτός που είχε πολλά χρήματα λεγόταν πλούσιος.,..Σήμερα, πλούσιος είναι αυτός που δεν χρωστάει!

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία