BACK TO
TOP
Ειδικά Αφιερώματα

Δεσμευμένα αγροτεμάχια και πώς επηρεάζουν το Πρόγραμμα Βιολογικών

∆ιευκρινίσεις από τις διαχειριστικές αρχές µε τη µορφή ερωταπαντήσεων και µία τροποποιητική απόφαση που µεταθέτει την έναρξη της ηµεροµηνίας αιτήσεων για τις 25 Φεβρουαρίου, ακολούθησαν την προκήρυξη του Μέτρου της Βιολογικής Γεωργίας. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται για όσους έχουν ήδη δεσµευµένα αγροτεµάχια ή εκτροφές σε άλλα προγράµµατα αλλά και στην επιλογή του Οργανισµού Πιστοποίησης.

25_pin_5

5058
2
  1. Πότε θα µπορεί ο δικαιούχος που εγκρίθηκε βάση της νέας πρόσκλησης να κάνει µεταβίβαση µέρους ή συνόλου της ενταγµένης εκµετάλλευσής του;

Κατά το πρώτο έτος εφαρµογής δεν θα γίνουν µεταβιβάσεις. Ο υποψήφιος δικαιούχος που προτίθεται να εντάξει αγροτεµάχια/βοσκότοπους/ ζώα/ κυψέλες και παραφυάδες στο Μέτρο 11, θα πρέπει να τα έχει δηλώσει στην ΕΑΕ του 2021 και αν κριθεί δικαιούχος να τα δηλώσει και στην ΕΑΕ του 2022 αφού το 2022 δεν θα γίνουν µεταβιβάσεις.

  1. Όσοι είχαν ενταχθεί στο Μέτρο 11 και δεν έχουν λήξει οι δεσµεύσεις τους µπορούν να κάνουν αίτηση;

Όχι, σύµφωνα µε το σηµείο 6(δ) της υποπαραγράφου 4.1 της πρόσκλησης. Αλλά, κάποιος δικαιούχος που έκανε αίτηση αλλά δεν εντάχθηκε σε προηγούµενη πρόσκληση του Μέτρου 11 λόγω µορίων µπορεί να κάνει αίτηση στην παρούσα.

Παράδειγµα 1: Κτηνοτρόφος ενταγµένος στη δράση 11.2.2 της 2ης πρόσκλησης του µέτρου 11 (κτηνοτροφία 2018) µε 15,15 ΜΜΖ και 6,97 Ηα βοσκότοπο, στην ΕΑΕ 2021 κατέχει 28,05 ΜΜΖ και 13,13 εκταρίων βοσκότοπο. Όλα τα ζωα (αιγοπρόβατα) ενταγµένα στον πιστοποιητικό οργανισµό ως βιολογικά. Αυτός ο κτηνοτρόφος, δεν µπορεί να αιτηθεί στη ∆ράση 11.2.2. τη διαφορά των ζώων και βοσκοτόπων εφόσον είναι ήδη σε πρόγραµµα της βιολογικής.

Παράδειγµα 2: ∆ικαιούχοι του µέτρου 11.1.1 (µετατροπή) της πρόσκλησης έτους 2019 δύνανται να υποβάλλουν αίτηση ένταξης στο µέτρο 11.2.1 (διατήρηση) της παρούσας πρόσκλησης, για τα αγροτεµάχια που δεν έχουν ενταχτεί σε αυτή την πρόσκληση και είναι ενταγµένα στο σύστηµα ελέγχου µέχρι 31/12/2020.

  1. Ποιο θα είναι το πρώτο έτος εφαρµογής και µε ποια ενιαία αίτηση ενίσχυσης θα πληρωθούν;

Το πρώτο έτος εφαρµογής θα είναι 2022-2023 και θα πληρωθούν µε την ΕΑΕ 2022. Oι πληρωµές θα πραγµατοποιούνται όπως στις υπόλοιπες Προσκλήσεις του Μέτρου 11 του ΠΑΑ 2014-2020, δηλαδή προκαταβολή τέλη Νοεµβρίου και εξόφληση τον Ιούλιο του επόµενου έτους.

Σηµειώνεται πως για την αίτηση ενίσχυσης, δεν χρειάζεται να γίνει επισύναψη δικαιολογητικών.

  1. Υπάρχει κάποιος ελάχιστος αριθµός κυψελών για την ένταξη στο πρόγραµµα;

Για τις ∆ράσεις 11.1.2 και 11.2.2, οι κατεχόµενες κυψέλες και παραφυάδες που διατηρεί κατ’ έτος ο δικαιούχος θα πρέπει να είναι καταχωρηµένες στο Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκοµικό Μητρώο και ο ελάχιστος αριθµός αυτών να είναι 5. Οι δικαιούχοι των δράσεων του υποµέτρου 11.1.2που κατέχουν κυψέλες και παραφυάδες, τα οποία δεν είναι ενταγµένα στο σύστηµα ελέγχου της βιολογικής γεωργίας µέχρι την ηµεροµηνία της πρόσκλησης, υποχρεούνται να συνάψουν σύµβαση µε ΟΕ&Π εντός χρονικού διαστήµατος δεκαπέντε (15) εργάσιµων ηµερών από την ηµεροµηνία δηµοσιοποίησης της απόφασης ένταξης πράξεων.

  1. Πώς υπολογίζεται η βαθµολογία;

Η βαθµολογία υπολογίζεται χωριστά ανά δράση και ανά κλάδο (αροτραίες, µόνιµες-κηπευτικά, αιγοπρόβατα-βοοειδή, µελισσοκοµία). Όσον αφορά το κριτήριο του κατ’ επάγγελµα αγρότη οι υποψήφιοι για να λάβουν τα µόρια οφείλουν να έχουν εγγραφεί στο ΜΑΑΕ µέχρι την ηµεροµηνία έκδοσης της πρόσκλησης (27/01/2022). Η πληροφορία θα αντληθεί αυτόµατα από το Πληροφοριακό Σύστηµα. Πέρα από τη µοριοδότηση οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι που θα κάνουν αίτηση στα βιολογικά δεν αντιµετωπίζονται διαφορετικά αν είναι ετεροεπαγγελµατίες, αλλά έχουν υποβάλει κανονικά ΟΣ∆Ε το 2021, εφόσον πληρούν τα κριτήρια επιλεξιµότητας δικαιούχων.

Σχετικά µε το κριτήριο επιλογής της δράσης 11.1.2, που αφορά την έκταση η οποία καλλιεργείται µε βιολογικές ζωοτροφές, ο υποψήφιος δικαιούχος για να λάβει µόρια από αυτό το κριτήριο θα πρέπει να έχει εντάξει στο σύστηµα ελέγχου της βιολογικής γεωργίας τα αγροτεµάχιά του, που έχει δηλώσει µε ζωοτροφές στην ΕΑΕ του 2021.

Παραγωγός που έχει είδη ενταγµένα στη ∆ράση 11.2.1 της 1ης Πρόσκλησης π.χ 70 στρέµµατα και τώρα θα αιτηθεί την ένταξη 40 στρεµµάτων στο ∆ράση 11.1.1 από τα 200 στρέµµατα που έχει δηλώσει συνολικά στην ΕΑΕ του 2021, στον υπολογισµό της βαθµολογίας θα µετρήσουν τα 40 στρέµµατα που θα εντάξει τώρα και όχι τα 70 στρέµµατα από το παλαιό πρόγραµµα.

    6. Μεταξύ των προγραµµάτων θα είναι ο αποκλεισµός στο ΑΦΜ ή στο αγροτεµάχιο;

Σε επίπεδο αγροτεµαχίου, όπου θα εξετάζεται αν αυτό είναι ενταγµένο στα βιολογικά 3ετίας ή στη νιτρορύπναση 5ετίας ή στο Κοµφούζιο. Ωστόσο, αγροτεµάχιο µε αροτραία καλλιέργεια στην ΕΑΕ 2021 που τώρα έχει δενδρώδη καλλιέργεια δεν µπορεί να ενταχθεί στην πρόσκληση. Αυτό γιατί ο έλεγχος για την καλλιέργεια γίνεται βάσει του ΟΣ∆Ε του περασµένου έτους (2021 είναι το έτος αναφοράς της προκήρυξης). Ωστόσο, µπορεί κάποιος να εντάξει ξεχωριστά αγροτεµάχια στις δράσεις για τις αροτραίες και ξεχωριστά αγροτεµάχια στις δράσεις για τις µόνιµες-κηπευτικά-αρωµατικά/φαρµακευτικά φυτά. Όσον αφορά την «επίδραση» του έτους αναφοράς ακόµα ένα παράδειγµα έχει ως εξής: Παραγωγός ο οποίος διαθέτει 80 πρόβατα (ΕΑΕ2021) µε 2,11 εκτάρια βοσκότοπο, δηλαδή ίδιο µε το βοσκότοπο που του είχαν δώσει το 2015 µε 40 πρόβατα τότε. Ακόµα και εάν το 2022 του δοθούν περισσότερα εκτάρια, θα ενισχυθεί µε τους βοσκότοπους που έχει εντάξει στην ΕΑΕ του 2021.

  1. Αν κάποιος παραγωγός κατά την υποβολή της αίτησης στήριξης διαθέτει 150 κυψέλες και τα επόµενα χρόνια τις αυξήσει, θα πληρώνεται για τις κυψέλες που είχε στην υποβολή ή για όσες θα δηλώνει το κάθε έτος;

Εάν ο αριθµός των κατεχοµένων µελισσοσµηνών και παραφυάδων που δηλώνεται από το δικαιούχο στο πλαίσιο του Μέτρου υπερβαίνει τον αριθµό µε τον οποίο έχει ενταχθεί, για τον υπολογισµό της ενίσχυσης χρησιµοποιείται ο αριθµός µε τον οποίο έχει ενταχθεί.

  1. Αν ένας γεωργός λάβει ενισχύσεις από το υποµέτρο 3.1 «Στήριξη για νέες συµµετοχές σε συστήµατα ποιότητας» για το 1ο έτος υλοποίησης (έως 8-11-2021), θα αντιµετωπίσει πρόβληµα να λάβει όλες τις ενισχύσεις του Μέτρου 11 που δικαιούται;

Όχι, οι δεσµεύσεις των δικαιούχων του Μέτρου 11 εκκινούν από την ηµεροµηνία έκδοσης της Απόφασης Ένταξης Πράξεων, η οποία θα πραγµατοποιηθεί µετά το πέρας της διαδικασίας εντάξεων της τρέχουσας πρόσκλησης . Εποµένως, οι ενισχύσεις για το 1ο έτος υλοποίησης του υποµέτρου 3.1 (έως 8-11-2021) αφορούν σε χρονικό διάστηµα πριν την έκδοση της Απόφασης ένταξης και δεν υφίσταται θέµα διπλής χρηµατοδότησης. Όσον αφορά το 2ο έτος υλοποίησης του υποµέτρου 3.1, δεν είναι δυνατή η παράλληλη συµµετοχή στα δύο προγράµµατα, µε εξαίρεση τυχόν περιπτώσεις δικαιούχων του υποµέτρου 3.1 των οποίων οι δεσµεύσεις ολοκληρώνονται ούτως ή άλλως πριν την έκδοση της Απόφασης ένταξης για το υποµέτρο 11.2 και εποµένως δεν υφίσταται θέµα παράλληλης συµµετοχής και διπλής χρηµατοδότησης. Η ηµεροµηνία ολοκλήρωσης των δεσµεύσεων για τους δικαιούχους του υποµέτρου 3.1 είναι η Ηµεροµηνία Λήξης Επιλεξιµότητας Πράξης που αναφέρεται στην υπ’ αρ. 4762/16-11-2021 Απόφαση ένταξης πράξεων του υποµέτρου 3.1 και είναι διαφορετική για κάθε δικαιούχο. Στην περίπτωση που η Ηµεροµηνία Λήξης Επιλεξιµότητας Πράξης είναι µετά την έκδοση της Απόφασης ένταξης του µέτρου 11, οι δικαιούχοι θα πρέπει να προβούν σε ενέργειες σύµφωνα µε όσα αναφέρονται στην επόµενη ερώτηση

  1. Σε τι ενέργειες πρέπει να προβούν οι δικαιούχοι του υποµέτρου 3.1 για τα συστήµατα ποιότητας προκειµένου να διακόψουν την συµµετοχή τους στο συγκεκριµένο µέτρο;

Για τις προβλεπόµενες διαδικασίες του υποµέτρου 3.1, οι ενδιαφερόµενοι πρέπει να ανατρέξουν στις αποφάσεις του υποµέτρου (ΥΑ 8187/11-12-2019, ΦΕΚ Β’ 4721).

Εφιστάται η προσοχή στην διαφορά µεταξύ των εξής δύο διαδικασιών:

  • Ανάκληση της ένταξης πράξης του υποµέτρου 3.1, περίπτωση κατά την οποία δεν καταβάλλονται νέες ενισχύσεις και ανακτώνται οι ήδη καταβληθείσες, και
  • Οικειοθελής διακοπή των δεσµεύσεων του δικαιούχου, που συνίσταται σε τροποποίηση της καταληκτικής ηµεροµηνίας υλοποίησης της πράξης και οδηγεί σε ολοκλήρωση της πράξης σε χρόνο προγενέστερο της καθορισµένης Ηµεροµηνίας Λήξης Επιλεξιµότητας Πράξης , χωρίς επιστροφή των ενισχύσεων. Η νέα καταληκτική ηµεροµηνία που θα οριστεί µε το αίτηµα τροποποίησης θα συµπίπτει µε το τέλος του προηγούµενου ολοκληρωµένου έτους υλοποίησης.

Εφόσον δεν συντρέχουν άλλοι λόγοι παραίτησης (Ανάκλησης), οι δικαιούχοι του υποµέτρου 3.1 που θα ενταχθούν στο υποµέτρο 11.2 για την ίδια δράση - είδος πιστοποίησης (φυτική ή ζωική παραγωγή) µε αυτή του 3.1 και έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς το 1ο έτος υλοποίησης µπορούν να επιλέξουν την Οικειοθελή διακοπή των δεσµεύσεών τους, µε ηµεροµηνία ολοκλήρωσης της πράξης του υποµέτρου 3.1 τις 8-11-2021.

Το αίτηµα Οικειοθελούς διακοπής µπορεί να υποβληθεί από δικαιούχο του υποµέτρου 3.1 µέσω του ΠΣΚΕ είτε µε την αίτηση πληρωµής είτε µε ειδική αίτηση τροποποίησης. Τα δύο είδη αιτηµάτων αναµένονται να τεθούν σε λειτουργία το προσεχές διάστηµα.

  1. Ένας βοοτρόφος που είναι στην ∆ράση 10.1.09 «∆ιατήρηση Απειλούµενων Αυτόχθονων Φυλών Αγροτικών Ζώων». ∆ικαιούται να µπει στο πρόγραµµα βιολογικών σύµφωνα µε το άρθρο 6 & 7 του ΦΕΚ;

Ένας υποψήφιος µπορεί να υποβάλει αίτηση στήριξης σε περισσότερες από µία δράσεις των Μέτρων 10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και κλιµατικά µέτρα» και 11«Βιολογική Γεωργία» του ΠΑΑ 2014-2020, για διαφορετικά αγροτεµάχια, εκτροφές ή βοσκοτόπους από αυτά που αιτείται για ένταξη στο Μέτρο 11, στο πλαίσιο της παρούσας.Για παράδειγµα: Παραγωγός έχει εντάξει 9 βοοειδή (βραχυκερατικής φυλής) στο πρόγραµµα των σπάνιων φυλών. Μπορεί τα υπόλοιπα 20 βοοειδή της ίδιας φυλής να τα εντάξει στο πρόγραµµα της Βιολογικής κτηνοτροφίας.

Cosmocert

Μοριοδότηση στη βιολογική γεωργία

του Κίτσου Βασίλη*

Ενόψει της επικείμενης πρόσκλησης Βιολογικής Γεωργίας, καταγράφεται τεράστιο ενδιαφέρον πανελλαδικά. Οι πίνακες μοριοδότησης έχουν δημοσιευθεί και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει δημοσιεύσει σχετικές διευκρινιστικές απαντήσεις καθώς υπήρξαν πολλά ερωτήματα αλλά και αντιδράσεις.

Οι σημαντικότερες αντιδράσεις σχετίζονται με τη μη δυνατότητα συμμετοχής των ενταγμένων που έχουν ενεργές δεσμεύσεις από προηγούμενες προσκλήσεις. Επίσης, από  το γεγονός ότι δεν υπάρχει καταμερισμός των προϋπολογισμών  ανά Περιφέρεια. Ιδιαίτερα το δεύτερο ίσως να αποτελεί μια εμφανή αδικία με συνέπειες αποκλεισμού, καθώς για παράδειγμα  οι κτηνοτρόφοι των νησιών οι οποίοι έχουν μικρότερες εκτάσεις με καλλιεργούμενες ζωοτροφές  σε σχέση με τους κτηνοτρόφους των υπολοίπων περιοχών θα αδικηθούν από τα κριτήρια επιλογής.

Οι υποψήφιοι βιοκαλλιεργητές πρέπει να προσέξουν τα παρακάτω σημεία προκειμένου να τύχουν ευνοϊκής μοριοδότησης:

α) η έκταση η οποία καλλιεργείται με βιολογικές ζωοτροφές, καθώς η ένταξή τους σε φορέα ελέγχου και πιστοποίησης πριν την υποβολή της αίτησης μοριοδοτείται σημαντικά

β) η ένταξη του συνόλου της γεωργικής τους εκμετάλλευσης καθώς όσο μεγαλύτερη είναι η αναλογία της υπό ένταξη έκτασης σε σχέση με τη συνολική έκταση του υποψήφιου  τόσο αυξάνεται η μοριοδότηση.

Επίσης το κριτήριο της ένταξης σε περιοχές NATURA μπορεί φαινομενικά να είναι πολύ χαμηλής βαρύτητας – μόλις 5% - αλλά λόγω του αυξημένου όγκου των αιτήσεων εκτιμάται ότι θα διαδραματίσει τελικά ρόλο.

Σημαντικό είναι οι υποψήφιοι να προσέξουν ώστε τα αγροτεμάχια που θα επιλέξουν να εντάξουν στο Μέτρο 11 να συνεχίσουν να κατέχονται την τριετία 2022-2024, να είναι σωστά εντοπισμένα και να συνεχίσουν να έχουν  την ίδια καλλιέργεια εφόσον πρόκειται για πολυετείς καλλιέργειες.

Εν κατακλείδι και δεδομένου ότι οι υφιστάμενοι βιοκαλλιεργητές που θα ενταχθούν στις δράσεις 11.2.1 και 11.2.2 θα εγκριθούν κατά πάσα πιθανότητα στο σύνολό τους,  η ορθολογική διαχείριση των αιτήσεων των νεοεισερχόμενων βιοκαλλιεργητών και το πως θα κατανεμηθεί ο προϋπολογισμός ανά δράση  ή και ανά περιφέρεια θα καθορίσει των τελικό αριθμό των νέων επιτυχόντων.

*Υπεύθυνος Πιστοποίησης Cosmocert Α.Ε.

ΤÜV AUSTRIA Hellas

ΠιστοποιÜμε Βιολογικά

Η βιολογική κτηνοτροφία είναι µια µορφή εκτατικής κτηνοτροφίας που συµβάλλει στην αειφορική διαχείριση των βοσκότοπων, εφαρµόζει πρακτικές που προάγουν την ευζωία των εκτρεφόµενων ζώων και την εν γένει προστασία του περιβάλλοντος οδηγώντας στην παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων υψηλής ποιότητας απαλλαγµένων από χηµικές ουσίες.

Σύµφωνα µε το νέο Κανονισµό (ΕΕ) 2018/848 που αντικατέστησε τον Καν. (ΕΚ) αριθ. 834/2007 στα εκτρεφόµενα είδη περιλαµβάνονται τα βοοειδή (περιλαµβανοµένων των ειδών bubalus & bison), τα ιπποειδή, τα προβατοειδή, τα αιγοειδή, τα πουλερικά, οι µέλισσες, τα ελαφοειδή και τα κουνέλια.

Η ένταξη στις βιολογικές µεθόδους εκτροφής επιδοτείται µέσω του Μέτρου 11 – «Βιολογική Γεωργία» από το Πρόγραµµα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020  µε στόχο την προσφορά δηµόσιων αγαθών που συµβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και την καλή διαβίωση των ζώων. Όσο αφορά την ζωική παραγωγή ενισχύεται η βιολογική αιγοπροβατοτροφία και βοοτροφία. Το Μέτρο εφαρµόζεται σε ολόκληρη την επικράτεια µε τη ∆ηµόσια ∆απάνη ανέρχεται στα 490.000.000 ευρώ ενώ για τα αιγοπρόβατα και τα βοοειδή αντιστοιχούν 130.000.000 ευρώ που θα κατανεµηθούν σε 2 δράσεις.

Πιο συγκεκριµένα:

ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΟΜΕΝΕΣ ∆ΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΛΕΞΙΜΑ

ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΑ ΚΑΙ ΒΟΟΕΙ∆Η

  1. Υποµέτρο 11.1: Ενισχύσεις για τη µετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και µεθόδους

∆ράση 11.1.2: Ενισχύσεις για τη µετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και µεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία (δηµόσια δαπάνη 60.000.000 ευρώ).

  1. Υποµέτρο 11.2: Ενισχύσεις για τη διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και µεθόδους

∆ράση 11.2.2: Ενισχύσεις για τη διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και µεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία (δηµόσια δαπάνη 70.000.000 ευρώ).

ΕΙ∆ΟΣ ΚΑΙ ΥΨΟΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ

Οι ενισχύσεις χορηγούνται ετησίως ανά εκτάριο γεωργικής έκτασης προκειµένου να αποζηµιωθούν οι δικαιούχοι για το διαφυγόν εισόδηµα και τις πρόσθετες δαπάνες ως αποτέλεσµα των δεσµεύσεων που ανελήφθησαν. Ως «γεωργική έκταση» στη ζωική παραγωγή νοείται οποιαδήποτε έκταση µόνιµων βοσκοτόπων. Η κατανοµή και το µέγιστο ύψος των ενισχύσεων στις 2 δράσεις έχει ως εξής:

  • ∆ράση 11.1.2: Ενισχύσεις για τη µετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και µεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία.

Πίνακας 1: Μέγιστο ύψος ενίσχυσης για πυκνότητα βόσκησης 1ΜΖΚ/Ha σε €/Ha/έτος για τη δράση 11.1.2 για την αίτηση στήριξης των επιλέξιµων  αιγοπροβάτων και βοοειδών ανά είδος ζώου.

  • ∆ράση 11.2.2: Ενισχύσεις για τη διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και µεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία.

Πίνακας 2: Μέγιστο ύψος ενίσχυσης για πυκνότητα βόσκησης 1ΜΖΚ/Ha σε €/Ha/έτος για τη δράση 11.2.2 για την αίτηση στήριξης των επιλέξιµων  αιγοπροβάτων και βοοειδών ανά είδος ζώου.

Επισηµαίνεται ότι:

α)  Συντελεστές µετατροπής ζωικού κεφαλαίου σε ΜΖΚ:

  • Ταύροι, αγελάδες και άλλα βοοειδή ηλικίας άνω των δύο ετών = 1 ΜΖΚ
  • Βοοειδή ηλικίας από έξι µηνών έως δύο ετών = 0,6 ΜΖΚ
  • Αιγοπρόβατα = 0,15 ΜΖΚ

β) Τα ύψη ενίσχυσης των παραπάνω πινάκων, έχουν υπολογιστεί για πυκνότητες βόσκησης 1 ΜΖΚ ανά εκτάριο (Ha). Αν η πυκνότητα βόσκησης για την ενταγµένη εκµετάλλευση είναι µικρότερη του 1ΜΖΚ ανά εκτάριο (Ha), η ενίσχυση ανά εκτάριο (Ha) υπολογίζεται µε τον πολλαπλασιασµό της πυκνότητας βόσκησης µε την αντίστοιχη ενίσχυση του σχετικού πίνακα. Αν η πυκνότητα βόσκησης της ενταγµένης εκµετάλλευσης είναι µεγαλύτερη του 1 ΜΖΚ ανά εκτάριο (Ha), η ενίσχυση ανά εκτάριο (Ha) µεταβάλλεται και αντιστοιχεί σε εκείνη του σχετικού πίνακα πολλαπλασιαζόµενη κατά µέγιστο επί 1,29.

γ) Οι δαπάνες πιστοποίησης υπολογίζονται και καταβάλλονται σε ετήσια βάση και µέχρι το ύψος που αναφέρεται στους πίνακες της παρούσας παραγράφου, µόνο αν πραγµατοποιηθούν και αποδειχθούν µε παραστατικά (Παραστατικά Συµµόρφωσης Ειδικών∆ιατάξεων) του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (ΚΦΑΣ).

∆ΙΚΑΙΟΥΧΟΙ – ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΤΗΤΑΣ

∆ικαιούχοι του µέτρου µπορούν να κριθούν φυσικά και νοµικά πρόσωπα ή οµάδες φυσικών ή νοµικών προσώπων, τα οποία είναι ενεργοί γεωργοί.

1) ∆ράση 11.1.2: Επιλέξιµοι προς ένταξη στο υποµέτρο 11.1.2 «Ενισχύσεις για τη µετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και µεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία» είναι οι υποψήφιοι που κατέχουν νεοεντασσόµενo βοσκοτόπο ή εκτροφές. Ως  νεοεντασσόµενοι βοσκότοποι / εκτροφές νοούνται οι βοσκότοποι, /εκτροφές που :

  • είναι ενταγµένοι στο σύστηµα ελέγχου της βιολογικής γεωργίας µέσω σύµβασης µε Οργανισµό Πιστοποίησης και Ελέγχου (σύµφωνα µε τον Καν.834/2007) από την 1η Ιανουαρίου 2021 µέχρι και την ηµεροµηνί έκδοσης της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος
  • µέχρι την ηµεροµηνία έκδοσης της πρόσκλησης δεν είναι ενταγµένοι στο σύστηµα ελέγχου της βιολογικής γεωργίας σύµφωνα µε τον Καν.834/2007

2) ∆ράση 11.2.2: Επιλέξιµοι προς ένταξη στο υποµέτρο 11.1.2 «Ενισχύσεις για τη διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και µεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία» είναι οι υποψήφιοι που κατέχουν βοσκοτόπο ή εκτροφές που είναι ενταγµένα στο σύστηµα ελέγχου της βιολογικής γεωργίας (σύµφωνα µε τον Καν.834/2007) µέσω σύµβασης µε Οργανισµό Πιστοποίησης και Ελέγχου, η οποία έχει συναφθεί έως 31/12/2020.

**Οι εν λόγω υποψήφιοι, εφόσον κατέχουν βοσκότοπο / εκτροφή που δεν συµπεριλαµβάνονται στην ανωτέρω αναφερόµενη σύµβαση µε Φορέα Πιστοποίησης και Ελέγχου µέχρι την 31/12/2020 είναι επιλέξιµοι προς ένταξη και στη δράση 11.1.2

KΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΤΗΤΑΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ

Προκειµένου να ενταχθούν σε κάποια από τις δράσεις του Μέτρου 11, τα αιτούµενα προς ένταξη βοσκοτόπια και το ζωικό κεφάλαιο,  πρέπει να πληρούν – κυρίως - τα παρακάτω κριτήρια επιλεξιµότητας:

  1. Να είναι δηλωµένα στην ΕΑΕ 2021.
  2. Να κατέχονται νόµιµα.
  3. Ειδικά για τη δράση 11.2.2 (διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και µεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία) θα πρέπει να περιλαµβάνονται µέχρι και την 31/12/2020 σε ενεργή σύµβαση µε Φορέα Πιστοποίησης.
  4. Επιλέξιµα για ενίσχυση είναι τα βοοειδή > 6 µηνών και τα αιγοπρόβατα > 12 µηνών .

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ

Εφόσον ο συνολικός προϋπολογισµός των αιτήσεων στήριξης ανά δράση είναι µεγαλύτερος του προκηρυχθέντος ποσού της, οι υποψήφιοι που πληρούν τα κριτήρια επιλεξιµότητας κατατάσσονται βάσει κριτηρίων επιλογής (µοριοδότηση) ως εξής:

1) ∆ράση 11.1.2: «Ενισχύσεις για τη µετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και µεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία» (βλ. Πίνακα 3).

  • Hλικία του υποψηφίου κατά την ηµεροµηνία έκδοσης της πρόσκλησης
  • Έκταση που καλλιεργείται µε βιολογικές ζωοτροφές.

2) ∆ράση 11.2.2: «Ενισχύσεις για τη διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και µεθόδους παραγωγής στην κτηνοτροφία» (βλ. Πίνακα 4).

  • Συµπληρωµένα έτη εφαρµογής στο σύστηµα ελέγχου της βιολογικής γεωργίας κατά το χρονικό διάστηµα των αµέσως προηγούµενων 5 ετών από την ηµεροµηνία αίτησης του δικαιούχου στο Μέτρο 11.
  • Έκταση που καλλιεργείται µε βιολογικές ζωοτροφές.
  • Εγγραφή του υποψηφίου στο ΜΑΕΕ ως κατά κύριο επάγγελµα αγρότης.

∆ΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ∆ΙΚΑΙΟΥΧΩΝ

Οι δεσµεύσεις των δικαιούχων εκκινούν από την ηµεροµηνία έκδοσης της Απόφασης Ένταξης Πράξεων του Μέτρου 11 που τους περιλαµβάνει και είναι τριετούς διάρκειας. Οι δικαιούχοι θα πρέπει:

  1. Να τηρούν τις απαιτήσεις της βιολογικής γεωργίας, σύµφωνα µε τον κανονισµό (ΕΕ) 2018/848 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συµβουλίου και τις εθνικές διατάξεις που εκδίδονται για την εκτέλεση εφαρµογής αυτών. Συνοπτικά οι απαιτήσεις του Καν.848/2018 αφορούν:
  • Την – κατά προτίµηση - επιλογή αυτόχθονων φυλών ζώων.
  • Την µέριµνα για διαρκή πρόσβαση των ζώων σε βοσκότοπο όταν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες.
  • Την εξασφάλιση ικανοποιητικών συνθηκών σταβλισµού, περιλαµβανοµένων της πυκνότητας των ζώων εντός των κτιρίων, της ύπαρξης προαύλιου χώρου για άσκηση, του φυσικού αερισµού, της κατασκευής του δαπέδου, του φωτισµού κ.α.
  • Την ισορροπηµένη διατροφή µε βιολογικά παραγόµενες και πιστοποιηµένες ζωοτροφές.
  • Κτηνιατρική προσέγγιση που βασίζεται στην πρόληψη των ασθενειών (µέσω τήρησης των προηγούµενων απαιτήσεων), στην ελαχιστοποίηση της χρήσης χηµικών φαρµάκων και στην απαγόρευση της χρήσης ουσιών για την προώθηση της ανάπτυξης και τον έλεγχο της αναπαραγωγής.
  • Την εν γένει διαχείριση των ζωικών πληθυσµών ώστε να προάγεται η ευζωία τους κατά την εκτροφή, τη µεταφορά και τη σφαγή.
  1. Οι δικαιούχοι δεσµεύονται να τηρούν, κατ’ έτος και καθ’ όλη τη διάρκεια των δεσµεύσεών τους, την αντίστοιχη γραµµή βάσης της δράσης, όπως αυτή ορίζεται στο Παράρτηµα Ι της µε αριθ. πρωτ. 2916/374421/24-12-2021 (ΦΕΚ Β’ 6266/2021) Υπουργικής Απόφασης του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων µε θέµα «Καθορισµός πλαισίου εφαρµογής του Μέτρου 11 «Βιολογική Γεωργία».
  2. Οι δεσµεύσεις των δικαιούχων εκκινούν από την ηµεροµηνία έκδοσης της Απόφασης Ένταξης Πράξεων του Μέτρου 11 που τους περιλαµβάνει και είναι τριετούς διάρκειας.
  3. Kατ’ έτος, να καλύπτονται από νόµιµη σύµβαση µε σύµβουλο, ο οποίος υπάγεται στον κλάδο ΠΕ Γεωπόνων ή ΤΕ Τεχνολόγων Γεωπονίας.
  4. Να κατέχονται νόµιµα για κάθε έτος και για όλη την περίοδο δέσµευσης, οι βοσκότοποι και το είδος των ζώων, που εντάχθηκαν στο Μέτρο 11.
  5. Να διατηρούν σταθερό το µέγεθος της έκτασης των βοσκοτόπων. και το είδος των  ζώων, µε τα οποία εντάχθηκαν στο µέτρο, πλην των περιπτώσεων ανωτέρας βίας – εξαιρετικών περιστάσεων.
  6. Οι δικαιούχοι της δράσης 11.1.2 (µετατροπή) που κατέχουν βοσκοτόπους / ζώα, τα οποία δεν είναι ενταγµένα στο σύστηµα ελέγχου της βιολογικής γεωργίας µέχρι την ηµεροµηνία της πρόσκλησης, υποχρεούνται να συνάψουν σύµβαση µε ΟΕ&Π εντός χρονικού διαστήµατος 15 εργάσιµων ηµερών από την ηµεροµηνία δηµοσιοποίησης της απόφασης ένταξης πράξεων.

ΠΕΡΙΟ∆ΟΣ ΚΑΙ ∆ΙΑ∆ΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

Η υποβολή αιτήσεων στήριξης στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης, πραγµατοποιείται κατά το διάστηµα από 25 Φεβρουαρίου 2022 έως και 31 Μαρτίου 2022 και ώρα 00:00. Οι υποψήφιοι δικαιούχοι, προκειµένου να ενταχθούν σε µία από τις προκηρυσσόµενες δράσεις, υποβάλλουν προς τον ΕΦ∆, ηλεκτρονικά αίτηση στήριξης, µέσω του Πληροφοριακού Συστήµατος (ΠΣ). Η εγγραφή στο εν λόγω σύστηµα γίνεται στον ιστότοπο  https://registration.dikaiomata.gr/user_registration και η επεξεργασία των αιτήσεων, στον ιστότοπο https://p2.dikaiomata.gr/Organics16/ . Εφόσον η ηλεκτρονική αίτηση στήριξης υποβληθεί επιτυχώς, παίρνει µοναδικό κωδικό και ηµεροµηνία οριστικοποίησης, από την οποία αποδεικνύεται το εµπρόθεσµο της υποβολής. Η οριστικοποιηµένη αίτηση στη συνέχεια εκτυπώνεται, υπογράφεται από τον υποψήφιο δικαιούχο και φυλάσσεται από τον ίδιο µαζί µε όλα τα απαιτούµενα δικαιολογητικά, στο φάκελο του δικαιούχου. Ο υποψήφιος υποχρεούται να προσκοµίζει τα πρωτότυπα παραστατικά σε οποιοδήποτε έλεγχο του ζητηθεί.

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

Προκειµένου µία κτηνοτροφική εκµετάλλευση να πιστοποιηθεί ως «βιολογική» θα πρέπει να υπαχθεί σε καθεστώς ελέγχου και πιστοποίησης από  διαπιστευµένο φορέα. Η TÜV AUSTRIA HELLAS αποτελεί τον πρώτο διαπιστευµένο φορέα πιστοποίησης στην Ελλάδα και έναν από τους πρώτους στην Ευρώπη που αξιολογήθηκαν και διαπιστεύτηκαν µε τον νέο κανονισµό της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2018/848 για τη πιστοποίηση των βιολογικών προϊόντων. Επικοινωνήστε µε τους γεωπόνους – ζωοτέχνες του Τµήµατος Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων για περαιτέρω ενηµέρωση σχετικά µε τις απαιτήσεις του Καν. 848/2018 για τη βιολογική κτηνοτροφία. Σχετικά αρχεία:

  • Πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων στήριξης για συµµετοχή στο Μέτρο 11 «Βιολογική Γεωργία» του ΠΑΑ 2014 – 2020 http://minagric.gr/images/stories/docs/agrotis/Biologika/2021/prosklhsh189_22614_metro11_310122.pdf
  • ΥΑ αριθµ.2916_374421(ΦΕΚ Β΄6266_28.12.2021) «Καθορισµός πλαισίου εφαρµογής του Μέτρου 11 «Βιολογική Γεωργία» του ΠΑΑ 2014 - 2020.

http://minagric.gr/images/stories/docs/agrotis/Biologika/2021/fek6266_281221_metro11.pdf

  • Ερωτήσεις και απαντήσεις για την πρόσκληση του Μέτρου 11.

http://minagric.gr/images/stories/docs/agrotis/Biologika/2021/metro11_erothseis110222.pdf

Επικοινωνήστε µε την TÜV AUSTRIA Hellas:

Τ: +30 210 5220920 | F: +30 210 5203990 | E:info@tuvaustriahellas.gr

Ή επισκεφθείτε το site : tuvaustriahellas.gr


 

BIOHELLAS

Αξιόπιστο πακέτο υπηρεσιών ελέγχου και πιστοποίησης για όλους τους αγρότες από τη BIOHELLAS

του Παναγιώτη Κοµνηνού*

Η νέα πρόσκληση για την ένταξη των Ελλήνων γεωργών, κτηνοτρόφων και µελισσοκόµων στις δράσεις του Μέτρου 11 αποτελεί το επόµενο βήµα της αγροτικής πολιτικής της χώρας µας, προκειµένου να επιτύχουµε τον στόχο που έχει τεθεί στο πλαίσιο της στρατηγικής «Από το χωράφι στο πιάτο».

Πέρα από το οικονοµικό κίνητρο για τον Έλληνα αγρότη, καθώς αποτελεί µία ουσιαστική βοήθεια προκειµένου είτε να συνεχίσει να παράγει βιολογικά είτε να ξεκινήσει την βιολογική παραγωγή των προϊόντων του, θα πρέπει να αναλογιστούµε πόσο σηµαντικό ρόλο µπορεί να παίξει στην καθηµερινή µας ζωή, η κατανάλωση προϊόντων παραγόµενων στην χώρα µας, µε µεθόδους που σέβονται τα συστήµατα και τους κύκλους της φύσης, που είναι υψηλής θρεπτικής αξίας και ποιότητας και απαλλαγµένα από επικίνδυνες χηµικές ουσίες, πόσο µάλλον τώρα που η κλιµατική κρίση αγγίζει όλους µας. Άλλωστε το εύρος των  νεοεισερχόµενων στο Μέτρο 11 καλλιεργειών και η για πρώτη φορά επιδότηση της βιολογικής µελισσοκοµίας αποτελούν ιδιαίτερα σηµαντικές ενέργειες.

Είναι πλέον γεγονός πως το µέλλον της ελληνικής γεωργίας πρέπει και θα είναι βιολογικό.

Υποµέτρα και ∆ράσεις του Μέτρου 11

Η νέα πρόσκληση για συµµετοχή στο Μέτρο 11 περιλαµβάνει τα εξής:

Υποµέτρο 11.1. Ενισχύσεις για την µετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και µεθόδους, στις δράσεις του οποίου µπορούν να υποβάλουν αίτηση ενίσχυσης όσοι διαθέτουν αγροτεµάχια, βοσκοτόπους, ζωικό κεφάλαιο, κυψέλες και παραφυάδες που εντάχθηκαν σε σύµβαση µε ΟΕ&Π µετά τις 31/12/2020 και µέχρι 15 εργάσιµες ηµέρες από τα οριστικά αποτελέσµατα.

Υποµέτρο 11.2. Ενισχύσεις για την διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και µεθόδους, στις δράσεις του οποίου µπορούν να υποβάλουν αίτηση ενίσχυσης όσοι διαθέτουν αγροτεµάχια, βοσκοτόπους, ζωικό κεφάλαιο, κυψέλες και παραφυάδες που περιλαµβάνονταν µέχρι και την 31/12/2020 σε ενεργή σύµβαση µε OE&Π.

Οι επιλέξιµες προς επιδότηση καλλιέργειες είναι ο κτηνοτροφικός και εδώδιµος αραβόσιτος, τα χειµερινά σιτηρά, µηδική και τριφύλλι, όσπρια, κτηνοτροφικά ψυχανθή, βαµβάκι, λινάρι, ελαιοκράµβη, ηλίανθος ,σόργο και άλλες αροτραίες καλλιέργειες, η ελιά, η σταφίδα, τα επιτραπέζια και οινοποιήσιµα σταφύλια, τα µηλοειδή, τα πυρηνόκαρπα, τα εσπεριδοειδή, αρωµατικά και φαρµακευτικά φυτά, ρόδια, ακτινίδιο, συκιά, µικρόκαρπα δάσους, αβοκάντο, ακρόδρυα, φυλλώδη κηπευτικά, σταυρανθή, βολβώδη, καρότο, πατάτα, φραγκόσυκα, αγκινάρα, φασολάκια, αρακάς, κουκιά, µπάµια, καρπούζι, πεπόνι, φράουλα, αγγούρι, γλυκοπατάτα, τοµάτα, αρωµατικά κουζίνας, άγρια λαχανευόµενα, πιπεριά και µελιτζάνα.

Οι επιλέξιµες προς επιδότηση εκτροφές είναι τα βοοειδή και αιγοπρόβατα καθώς και για πρώτη φορά η µελισσοκοµία.

Το σήµα του BIOHELLAS, εγγύηση ποιότητας και αξιοπιστίας

To Ινστιτούτο BIOHELLAS ιδρύθηκε το 2001 από στελέχη που από το 1995 ανέπτυξαν την βιολογική γεωργία στην Ελλάδα και αποτελεί τον µεγαλύτερο Φορέα πιστοποίησης και ελέγχου Βιολογικών Προϊόντων της χώρας µας.

Ο Φορέας µας εδρεύει στην Αθήνα και έχει αναπτύξει ένα δίκτυο που καλύπτει το σύνολο των περιφερειών της χώρας µας, διαθέτοντας  πλήρως στελεχωµένα περιφερειακά γραφεία σε Θεσσαλονίκη, Αγρίνιο, Ηράκλειο, Μυτιλήνη και Σπάρτη και απασχολώντας δεκάδες επιστήµονες γεωτεχνικούς.

Το Ινστιτούτο BIOHELLAS  διαπιστεύθηκε από το ΕΣΥ∆ για να παρέχει υπηρεσίες ελέγχου και πιστοποίησης σύµφωνα µε τις απαιτήσεις του νέου Κανονισµού (ΕΕ) 2018/848 για την βιολογική παραγωγή και την επισήµανση των βιολογικών προϊόντων µε την έναρξη της εφαρµογής του.

Εξωστρέφεια και διεθνής αναγνώριση

Επίσηµος και αδειοδοτηµένος φορέας από το Υπουργείο Γεωργίας, Τροφίµων και ∆ασών της Βουλγαρίας  για τον έλεγχο και την πιστοποίηση βιολογικών προϊόντων που παράγονται στην γειτονική χώρα.

Ο µόνος Φορέας στην χώρα µας που διαθέτει διαπίστευση από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ για χορήγηση πιστοποίησης σύµφωνα µε το πρότυπο USDA NOP για την βιολογική παραγωγή.

To Ινστιτούτο BIOHELLAS παρέχει ένα αξιόπιστο πακέτο υπηρεσιών ελέγχου και πιστοποίησης, καλύπτοντας όλο το φάσµα των δραστηριοτήτων µιας σύγχρονης αγροτικής επιχείρησης, καθώς το σήµα µας εγγυάται την ποιότητα των προϊόντων µε απόλυτο σεβασµό στο περιβάλλον και τον καταναλωτή. 

Εδώ και πολλά χρόνια έχουµε αναπτύξει στρατηγικές συνεργασίες µε αναγνωρισµένους Φορείς του εξωτερικού, καλύπτοντας τις ανάγκες της σύγχρονης αγοράς. Ενδεικτικά αναφέρονται η παροχή υπηρεσιών ελέγχου σύµφωνα µε τα Πρότυπα BioSuisse (Ελβετία), Naturland (Γερµανία), KRAV (Σουηδία), Demeter (Βιοδυναµική Γεωργία).

Οι ‘Έλληνες παραγωγοί µπορούν να βρουν υπηρεσίες πιστοποίησης Ολοκληρωµένης ∆ιαχείρισης Καλλιεργειών (Πρότυπα AGRO 2.1 & AGRO 2.2, Πρωτόκολλο GLOBAL G.A.P), υπηρεσίες  πιστοποίησης συστηµάτων διαχείρισης (ISO 22000:2018, ISO 9001:2008) και σε συνεργασία µε αναγνωρισµένους φορείς υπηρεσίες ελέγχου και πιστοποίησης σύµφωνα µε τα πρότυπα IFS και BRC.

*Υπεύθυνος Τµήµατος ∆ιεθνών
& Εθνικών Προτύπων και Προγραµµάτων

Ολόκληρο το  αφιέρωμα στο πρόγραμμα των Βιολογικών διαθέσιμο εδώ



Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

28-06-2023 04:07Nobbyip

anorexia nervosa an eating disorder caused by a person having a distorted body image and not consuming the appropriate calorie intake resulting in severe weight loss <a href=http://cialiss.quest>cialis tablets for sale</a> 25, 38, 69 73 Although vaccine response is better when CD4 counts are 350 cells mm3, vaccination should not be deferred until CD4 counts increase to 350 cells mm 3 because some people with HIV with CD4 counts AII

Απάντηση

20-02-2022 15:40Νικος

Και γιατί κύριοι του ΥΠΑΑΤ να μην μπορούν να ενταχθουν τα αγροτεμάχια που είναι ήδη ενταγμένα σε παλαιότερο προγραμα, το οποίο λήγει τον Μάιο του 2022?? Είναι λίγο άδικο νομίζω, και με αυτόν τον τρόπο μένουν εκτός προγράμματος παλαιοί βιοκαλλιεργητες οι οποίοι πιθανότατα να μην έχουν αλλά αγροτεμάχια να εντάξουν..

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία