Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Ειδικά Αφιερώματα

Με το καλαμπόκι ψηλά, μαθήματα οικονομίας με νέες λύσεις ακριβείας

Ισχυρή ώθηση από τις διεθνείς τιµές παραγωγού παίρνει η καλλιέργεια καλαµποκιού, την ώρα που αναζητά τρόπους για µείωση του καλλιεργητικού κόστους. Μικροκοκκώδη, νέες τεχνολογίες αζώτου και καινοτόµοι βιοδιεργέτες στη λίπανση, καθώς και καινούργιες ποικιλίες υβριδίων µε αντοχή στη φυτοπροστασία, συνθέτουν την τελευταία παλέτα λύσεων για τον παραγωγό.

23-34_cover_2

4771
1
του Πέτρου Γκόγκου

Πάνω από 400 ευρώ ο τόνος θα στοίχιζε την εβδοµάδα αυτήν η εισαγωγή καλαµποκιού από την αγορά της Γαλλίας βάσει των συµβολαίων Μαρτίου, σε µια συγκυρία που στρέφει το βλέµµα της εγχώριας αγοράς περισσότερο από ποτέ άλλοτε στα πρόσφατα χρονικά, στην ντόπια παραγωγή.

Η αγορά καλαµποκιού που διατηρήθηκε στα υψηλά του εύρους από την αρχή της τρέχουσας εµπορικής περιόδου, διέρχεται από µια συγκυρία που µπορεί να εκτοξεύσει τις τιµές από αυτήν την υψηλή βάση, σε πρωτάκουστες κορυφές, σχολιάζουν συντελεστές της αγοράς, όσο διαµορφώνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο ζήτηµα έλλειψης στην αγορά.

Όπως και στις υπόλοιπες περιπτώσεις των εκτατικών καλλιεργειών, το ρίσκο για τους παραγωγούς φέτος φαίνεται µεγαλύτερο, ωστόσο πλέον οι αγορές προεξοφλούν ότι οι τιµές στην αγορά δύσκολα θα µπορέσουν να γυρίσουν σε ζηµιογόνα επίπεδα για τους παραγωγούς. Η αποκαρδιωτική συνθήκη του πολέµου, φέρνει νέες νόρµες και ισορροπίες στην αγορά αγροτικών εµπορευµάτων, ειδικά στην περίπτωση του καλαµποκιού, µε την Ουκρανία να διατηρεί το 16% των παγκόσµιων εξαγωγών καλαµποκιού µε την σοδειά του 2021 να διαµορφώνεται στους 42 εκατ. τόνους. Η χώρα εξυπηρετεί την ευρύτερη γειτονιά της Ευρώπης αλλά και την Κίνα, µε την απουσία της αυτήν την περίοδο να δηµιουργεί σηµαντικές ελλείψεις ιδίως στην Ισπανία. Οι ελλείψεις αυτές, αναµένεται τώρα ότι θα επεκταθούν και στη νέα εµπορική περίοδο, αφού η ρωσική εισβολή δεν µπορεί παρά να εµποδίσει τις εαρινές σπορές. Σε ένα τέτοιο πολύ ρεαλιστικό ενδεχόµενο, οι ελλείψεις και τα κενά στην ευρωπαϊκή αγορά καθιστούν βέβαιη την περαιτέρω εκτόξευση των τιµών. Αν και δεν έχουν αναφερθεί µέχρι στιγµής καταστροφές σε αποθήκες και υποδοµές της αλυσίδας των σιτηρών, όποτε και εφόσον απελευθερωθούν τα αποθέµατα της Μαύρης Θάλασσας δεν θα µπορέσουν να καλύψουν τα κενά αυτά.

∆εν θα ήταν υπερβολή αν υποστήριζε κανείς ότι αυτό που γίνεται τις τελευταίες ηµέρες και αυτό που προοιωνίζεται για τη νέα σοδειά, αποτελεί «την εκδίκηση» του καλαµποκιού ως προς τις τιµές παραγωγού, δεδοµένου ότι µόλις πριν από δύο χρόνια, η σοδειά έφευγε µε το ζόρι στα 13 και 14 λεπτά το κιλό. Το προηγούµενο φθινόπωρο η αγορά καλαµποκιού στην Ελλάδα ξεκίνησε µε πράξεις γύρω από τα 27 λεπτά το κιλό στον παραγωγό πριν υποχωρήσει πέριξ των 24 και 25 λεπτών. Πλέον οι τιµές αποθήκης έχουν ξεπεράσει τα 30 λεπτά το κιλό. Οι νέες ισορροπίες στην αγορά προφανώς θα επηρεάσουν και τις τιµές παραγωγού για το ενσίρωµα καλαµποκιού που τον Αύγουστο του 2021 σηµείωσε πράξεις ακόµα και στα 5 µε 6 λεπτά το κιλό, σπάζοντας τον κανόνα των 4 λεπτών που είχε καθιερωθεί τα προηγούµενα χρόνια.

Timac AGRO ΛΥΔΑ

Τα μικροκοκκώδη υψηλής τεχνολογίας ως εναλλακτική στις ανατιμήσεις

Οι αυξήσεις στις τιµές των εφοδίων και ιδιαίτερα των λιπασµάτων, καθώς και η συζήτηση περί διαθεσιµότητας προϊόντων στην αγορά οδηγούν σε ερωτήµατα τους παραγωγούς σχετικά µε τις επιλογές τους για την επερχόµενη καλλιεργητική περίοδο. Με γνώµονα τη µείωση του κόστους παραγωγής ο παραγωγός καλείται να ισορροπήσει µεταξύ της υπολίπανσης και µιας αξιόλογης προσόδου. Σε αυτό το περιβάλλον τα µικροκοκκώδη (starter) λιπάσµατα αποτελούν µια καλή εναλλακτική, που συνδυάζει λελογισµένη θρέψη και χαµηλό κόστος.

Τι είναι ένα µικροκκώδες (starter) λίπασµα;

Πρόκειται για λιπάσµατα σηµαντικά µικρότερης κοκκοµετρίας, σε σχέση µε τα βασικά ή επιφανειακά κοκκώδη λιπάσµατα (0,5-1,5mm σε σχέση µε 4,5+mm), που στόχο έχουν να διαθέσουν βασικά θρεπτικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία σε πολύ κοντινή απόσταση από τον σπόρο κατά το στάδιο της φύτευσης και να επιφέρουν πιο γρήγορη εγκατάσταση της καλλιέργειας.

Πολλά τα οφέλη των εκκινητών - λιπασµάτων για τον παραγωγό και την καλλιέργεια:

■ Τα θρεπτικά συστατικά έχουν άµεση θετική απόκριση στην καλλιέργεια από τα πρώτα στάδια ανάπτυξης.

■ Υπάρχει µείωση της συνολικής ποσότητας και της δόσης τη βασικής λίπανσης.

■ Προσφέρει τη δυνατότητα εξοικονόµησης κόστους διανοµής.

■ Μειώνει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Physiostart ένα καινοτόµο προϊόν για τη θρέψη των φυτών

Το Physiostart µε τεχνολογία Physio Pro είναι ένα µικροκοκκώδες (starter) λίπασµα (8-28-0 +23%SO3+2%Zn), ειδικά σχεδιασµένο να προσφέρει καλύτερη και ταχύτερη εγκατάσταση των καλλιεργειών αυξάνοντας την αποτελεσµατικότητα της θρέψης φυσιολογικά. Χάρη στην εξαιρετικά µικρή διάσταση και δοµή του κόκκου το προϊόν διανέµεται σε κοντινή απόσταση γύρω από τον σπόρο, χαρίζοντας µια υπεργραµµική (ultra-localised) εφαρµογή θρέψης µε τα σηµαντικότερα θρεπτικά στοιχεία άµεσα διαθέσιµα µε την εµφάνιση της ρίζας.

Η µοναδική τεχνολογία Physio Pro που περιέχεται στο λίπασµα συντελεί στη διέγερση της ανάπτυξης και της αύξησης και βασίζεται σε εκχυλίσµατα φυτών και φυκιών. Μεταξύ άλλων περιέχει αµινοπουρίνες, οι οποίες επιδρούν θετικά στην ανάπτυξη των ριζών και ενισχύουν την εγκατάσταση των καλλιεργειών, δίνοντας γρήγορη και οµοιόµορφη έκπτυξη των νεαρών φυταρίων. Η ταχεία εγκατάσταση της καλλιέργειας είναι επιθυµητή, καθώς η ανάπτυξη και η απόδοση των φυτών µπορούν να επηρεαστούν κατά τα πρώτα φυτρωτικά στάδια. Επίσης, τα ταχέως αναπτυσσόµενα νεαρά φυτά είναι γενικά πιο ανθεκτικά στις προσβολές εντόµων και ασθενειών και µπορούν να ανταγωνιστούν πιο αποτελεσµατικά τα ζιζάνια. Τα άµεσα διαθέσιµα θρεπτικά συστατικά κοντά στα νεαρά φυτά βοηθούν στη διασφάλιση της πρώιµης ανάπτυξης και του σχηµατισµού µεγάλων φύλλων, τα οποία είναι απαραίτητα για τη φωτοσύνθεση, τις επακόλουθες διαδικασίες ανάπτυξης και την ταχύτερη ωρίµανση της καλλιέργειας.

Επιπλέον, τα ενεργά µόρια της τεχνολογίας Physio Pro ενεργοποιούν συγκεκριµένα µονοπάτια και λειτουργούν ως σήµατα, που επιδρούν στην κυτταρική διαίρεση και επιµήκυνση των ριζικών κυττάρων. Αυτό έχει ως αποτέλεσµα την έντονη ανάπτυξη ριζικών τριχιδίων, στα οποία οφείλεται η απορρόφηση του νερού και των θρεπτικών συστατικών. Το σύνολο του ριζικού συστήµατος δεν παίζει τον ίδιο ρόλο στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Μόνο οι µικρότερες ρίζες (ριζικά τριχίδια µε διάµετρο µικρότερη από 0,2 mm) µπορούν να απορροφήσουν αποτελεσµατικά τα θρεπτικά συστατικά. Αυξάνοντας την επιφάνεια επαφής µεταξύ εδάφους και φυτού, βελτιώνονται οι δυνατότητες των καλλιεργειών να παράξουν περισσότερο και γρηγορότερα.

Τεχνικό Τµήµα

Timac Agro | ΛΥ∆Α

Φυτοθρεπτική ΑΒΕΕ

Υψηλή παραγωγή και ποιότητα με επιφανειακή λίπανση ΝΕΟΝ

του Βασίλη Κουτσούγερα*

Ο αραβόσιτος (Zea mays L.), είναι ένα από τα πιο σηµαντικά ετήσια εαρινά φυτά µεγάλης καλλιέργειας για την Ελλάδα. Η ορθολογική λίπανση του αραβοσίτου διαδραµατίζει σηµαντικό ρόλο ως προς την αύξηση των αποδόσεων και τη βελτίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του.

Η επιφανειακή λίπανση του αραβοσίτου, αφορά κυρίως τη χορήγηση σηµαντικού ποσοστού Αζώτου (Ν) κατά την ανάπτυξη της καλλιέργειας, προκειµένου να καλυφθεί η δεύτερη αιχµή απαιτήσεων σε Άζωτο (κάλυψη 50 – 70% ετήσιων απαιτήσεων).

Το άζωτο (N) είναι ένα στοιχείο µε µεγάλη σπουδαιότητα για τη ζωή και το περιβάλλον. Τα φυτά έχουν θεµελιώδη εξάρτηση από αυτό, καθώς είναι το θρεπτικό στοιχείο που χρειάζονται στις µεγαλύτερες ποσότητες. Αποτελεί συστατικό πολλών ενώσεων του φυτικού κυττάρου, στις οποίες περιλαµβάνονται τα αµινοξέα, οι ορµόνες, τα νουκλεϊκά οξέα και η χλωροφύλλη. Συνεπώς γίνεται κατανοητό ότι η τροφοπενία αζώτου παρεµποδίζει ταχύτατα την αύξηση και την ευρωστία των φυτών.

Ο αραβόσιτος είναι ένα φυτό υψηλής παραγωγικότητας. Γι’ αυτό το λόγο οι θρεπτικές απαιτήσεις σε Άζωτο είναι ιδιαίτερα υψηλές. Η έλλειψή του οδηγεί σε µείωση του αριθµού και του βάρους των σπόρων, καθώς και σε µείωση της βιοµάζας, µε σηµαντικές επιπτώσεις τόσο στην απόδοση, όσο και στην ποιότητα.

Έχει υπολογιστεί πως οι µέγιστες απαιτήσεις του αραβοσίτου σε Άζωτο, αφορούν το διάστηµα µεταξύ 75ης έως 90ης ηµέρα από τη φύτρωση του σπόρου. Φαινολογικά δηλαδή, στο χρονικό διάστηµα µεταξύ της άνθησης της φόβης και των στυλών. Ταυτόχρονα, υψηλές απαιτήσεις σε Άζωτο έχουν παρατηρηθεί και στο στάδιο του γεµίσµατος του σπόρου.

Συνεπώς, γίνονται κατανοητοί οι λόγοι για τους οποίους η ισορροπία Aζώτου στον αραβόσιτο, θεωρείται ένας από τους πιο κρίσιµους θρεπτικούς παράγοντες, που καθορίζει την διαµόρφωση της απόδοσης και των ποιοτικών χαρακτηριστικών.

Η διαχείριση του Αζώτου όµως, είναι µία µοναδική και σύνθετη διαδικασία. Εξαιτίας των ιδιαζουσών µορφών του στο έδαφος, έχει εκτιµηθεί ότι το 50 - 70% του αζώτου που εφαρµόζεται στο έδαφος χάνεται. Εποµένως, η βελτίωση του ∆είκτη της χρήσης Αποτελεσµατικότητας του Αζώτου (Nitrogen Use Efficiency, NUE) είναι για εµάς απαραίτητη προϋπόθεση, για τη βελτιστοποίηση των αποδόσεων των καλλιεργειών και του γεωργικού εισοδήµατος, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τις απώλειες Αζώτου στο περιβάλλον.

Η επιλογή των αζωτούχων λιπασµάτων πρέπει να γίνεται µε τέτοιον τρόπο ώστε να αποφεύγεται η αποφυγή απωλειών αζώτου λόγω εξαέρωσης της αµµωνίας ή λόγω έκπλυσης.

Ο όρος «λιπάσµατα βραδείας αποδέσµευσης» ή «σταθεροποιηµένα λιπάσµατα» αναφέρεται στα λιπάσµατα τα οποία περιέχουν παρεµποδιστές ουρεάσης ή/και παρεµποδιστές νιτροποίησης.

Οι παρεµποδιστές ουρεάσης που βασίζονται στο θειοφωσφορικό τριαµίδιο (NBPT), κλειδώνουν τις θέσεις δέσµευσης του ενζύµου ουρεάση. Με αυτό τον τρόπο, καθυστερούν τη µετατροπή της ουρίας σε αµµωνιακά ιόντα (NH4+) και ως εκ τούτου µειώνουν την πιθανότητα πτητικότητας της αµµωνίας (NH3).

Οι παρεµποδιστές νιτροποίησης που βασίζονται στη δικυανδιαµίδη (DCD) και στο DMPP, επιβραδύνουν τη διαδικασία της νιτροποίησης µέσω της καθυστέρησης της οξείδωσης των αµµωνιακών (ΝΗ4+) σε διοξείδιο του αζώτου (ΝΟ2-) και κατά συνέπεια σε νιτρικά (ΝΟ3-). Έτσι ελαχιστοποιούνται οι απώλειες αζώτου από το έδαφος λόγω έκπλυσης νιτρικών (ΝΟ3-).

Στη Φυτοθρεπτική ΑΒΕΕ, η καινοτοµία είναι θεµελιώδες χαρακτηριστικό της ταυτότητάς της. Η προσεκτικά σχεδιασµένη διαχείριση της αζωτούχας λίπανσης αποτελεί, στις µέρες µας, βασική προτεραιότητα των προγραµµάτων θρέψης των καλλιεργειών.

Με αφετηρία τις παραπάνω ενδείξεις, η Φυτοθρεπτική Α.Β.Ε.Ε. αναπτύσσει τη σειρά κοκκωδών λιπασµάτων NEON, ιδανική για τις επιφανειακές λιπάνσεις.

Η σειρά NEON ενσωµατώνει την καινοτόµα τεχνολογία PENXCEL που αποτελεί την τελευταία εξέλιξη προϊόντων µε παρεµποδιστές Αζώτου. Τα προϊόντα ΝΕΟΝ βασίζονται τόσο σε αναστολέα ουρεάσης (NBPT) για αποφυγή απωλειών αζώτου σε µορφή αέριας αµµωνίας, όσο και σε αναστολέα νιτροποίησης (DCD) για µείωση των απωλειών αζώτου λόγω έκπλυσης. Έτσι µε την εφαρµογή των λιπασµάτων NEON εξασφαλίζουµε πολλαπλά καλλιεργητικά οφέλη:

 • Ισορροπηµένη λίπανση Αζώτου.
 • Εξισορρόπηση Φορτίου – Βλάστησης.
 • Ενίσχυση της παραγωγής.
 • Μειωµένες απώλειες Αζώτου.
 • Υψηλότερο οικονοµικό αποτέλεσµα στη λίπανση.
 • Προστασία του περιβάλλοντος.

Οι καλλιεργητές µπορούν να παρακολουθούν την αποτελεσµατικότητα της αζωτούχας λίπανσης και να εκτελούν τις απαραίτητες διορθώσεις, ανάλογα πάντα µε τις συστάσεις του γεωπόνου συµβούλου.

Γιατί η ορθολογική λίπανση εκτιµάται πάντα σε σχέση µε:

 • Ιδιοµορφία περιοχής.
 • Μακροχρόνιες παρατηρήσεις.
 • Σύσταση και γονιµότητα εδάφους.
 • Ποικιλία.
 • Φυλλοδιαγνωστική.

*Γεωπόνος MSc

GAVRIEL

Nutrimore για το καλαμπόκι για αύξηση σοδειάς τουλάχιστον 10-15%

της Ιωάννας Καλκούνου

Η σπορά και λίπανση του καλαµποκιού πλησιάζει. Φέτος δεδοµένου και τον συνθηκών οι επιλογές µας θα πρέπει να είναι ακόµα πιο προσεκτικές. Οι υψηλές τιµές των λιπασµάτων σε συνδυασµό µε το γεγονός ότι το καλαµπόκι είναι µια από τις πιο αζωτόφιλες καλλιέργειες  στον πλανήτη κάνουν επιτακτική την ανάγκη για χρήση λιπασµάτων µε τεχνολογία στο άζωτο, όπως των Nutrimore για υπεροχή στα σηµεία τόσο στη βασική όσο και στην επιφανειακή λίπανση καθώς παρέχουν:

 1. Πλεονέκτηµα στο άζωτο. Τα Nutrimore είναι 100% ενισχυµένα µε τον σταθεροποιητή ουρεάσης Agrotain. Έτσι έχουν µηδαµινές απώλειες αζώτου, παρέχοντας ισχυρή θρέψη και καλύπτοντας πλήρως τις ανάγκες της καλλιέργειας σε όλα τα κρίσιµα στάδια.

Αντιθέτως λιπάσµατα που περιέχουν νιτρικό άζωτο έχουν απώλειες άνω του 50%, λόγω ξεπλύµατος και εξαέρωσης. Οµοίως τα κοινά blending λιπάσµατα χάνουν πάνω από το 30-40% του αζώτου που περιέχουν λόγω εξαέρωσης. Αποτέλεσµα και στις δύο περιπτώσεις; Αδύναµη αζωτούχος θρέψη και µείωση αποδόσεων . 

 1. Πλεονέκτηµα στο φώσφορο. Ο φώσφορος που εµπεριέχεται σε όλους τους σύνθετους τύπους Nutrimore είναι 90% υδατοδιαλυτός, άρα σχεδόν πλήρως διαθέσιµος για τα φυτά, συγκριτικά µε άλλα λιπάσµατα που περιέχουν φώσφορο 50-60% υδατοδιαλυτό. Η άριστη ποιότητα και η επαρκής ποσότητα φωσφόρου των Nutrimore, εξασφαλίζει την άριστη και γρήγορη εγκατάσταση της καλλιέργειας.
 2. Καινοτόµα DDP ιχνοστοιχεία WOLF TRAX. Οι τύποι Nutrimore που προτείνονται για το καλαµπόκι, περιέχουν ψευδάργυρο νέας καινοτοµίας WOLF TRAX. Αυτός ο τύπος ψευδαργύρου (DDP) δεν είναι ξεχωριστός κόκκος αλλά καλύπτει όλους του κόκκους του λιπάσµατος, εξασφαλίζοντας έτσι τέλεια διασπορά και 100% απορρόφηση από τα φυτά. Επιπλέον δεν εγκλωβίζεται στο έδαφος µε αποτέλεσµα να αποτρέπεται η συνηθισµένη για την καλλιέργεια του καλαµποκιού τροφοπενία ψευδαργύρου στα αρχικά στάδια, κυρίως λόγω χαµηλής θερµοκρασίας του εδάφους.

Τα DDP ιχνοστοιχεία WOLF TRAX είναι 10 φορές πιο ισχυρά από τα κοινά ιχνοστοιχεία, γι΄αυτό είναι εγγυηµένα πιο αποτελεσµατικά.

 1. Πλήρη θρέψη. Τα Nutrimore παρέχουν τη δυνατότητα για επιλογή ιδανικού τύπου λιπάσµατος για το καλαµπόκι, µε τέλεια αναλογία σε άζωτο, φώσφορο, κάλιο αλλά και ψευδάργυρο. Με µία εφαρµογή παρέχουν πλήρη και στοχευµένη θρέψη, εξαλείφοντας τα κόστη που προκύπτουν από επαναλαµβανόµενες εφαρµογές λιπάσµατος.

Nutrimore: Τα µόνα µε διπλή ασπίδα προστασίας στην επιφανειακή λίπανση

Επιλέγοντας Nutrimore WINNER ή Nutrimore N-PLUS στην επιφανειακή λίπανση του καλαµποκιού, η καλλιέργεια επωφελείται της διπλής ασπίδας προστασίας που παρέχουν. Το Nutrimore WINNER παράγεται πάντα και µόνο µε θειϊκή αµµωνία- χαµηλής οξύτητας, γι’αυτό και είναι η µόνη σταθεροποιηµένη ουροθειϊκή που παραµένει δραστική και άρα αποτελεσµατική για τουλάχιστον ένα χρόνο από την ηµέρα της ενσάκισης. Χιλιάδες πειράµατα αξιόπιστων εργαστηρίων στην Αµερική, αλλά και παγκοσµίως, έχουν αποδείξει πως στις ουροθειϊκές για την παραγωγή των οποίων χρησιµοποιήθηκε θειϊκή αµµωνία υψηλής οξύτητας, ο σταθεροποιητής NBPT απενεργοποιήθηκε σχεδόν άµεσα. Αυτό έχει ως συνέπεια το λίπασµα να χάνει µέσω εξαέρωσης πάνω από το 40% των µονάδων αζώτου που περιέχει τις πρώτες ώρες µετά την εφαρµογή του.

Επιπλέον σαν επιπλέον ασπίδα προστασίας και στο Nutrimore WINNER αλλά και στο N-PLUS, έρχεται να προστεθεί και η παρουσία του Agrotain, του µόνου γνήσιου και µε πατέντα Αµερικανικού σταθεροποιητή ουρεάσης. Το Agrotain είναι ένα µίγµα NBPT και συγκεκριµένων βοηθητικών ουσιών, όχι ένας απλός NBPT παράγοντας. Οι βοηθητικές ουσίες που εµπεριέχονται στο Agrotain προέκυψαν έπειτα από πολυάριθµα  πειράµατα τόσο στην Αµερική όσο και σε πολλές άλλες χώρες µε πληθώρα περιβαλλοντικών συνθηκών.  Αποδείχτηκε ότι ελλείψει αυτών ή µε χρήση διαφορετικών βοηθητικών ουσιών το NBPT γίνεται ασταθές και χάνει την αποτελεσµατικότητά του.

Mε τον κατάλληλο τύπο Nutrimore για την βασική και την επιφανειακή λίπανση του χωραφιού η σοδειά αυξάνεται τουλάχιστον κατά 10-15%.


*Γεωπόνος MSc - Εδαφολόγος

Υπεύθυνη Τµήµατος Μάρκετινγκ GAVRIELΠΡΟΦΑΡΜ ΑΕΒΕ

Νέα υβρίδια σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Καλαμποκιού Zemun Polje

Η εταιρεία ΠΡΟΦΑΡΜ ΑΕΒΕ, µε παρουσία 50 χρόνων στον τοµέα φυτοπροστατευτικών προϊόντων, σπόρων και προϊόντων θρέψης, εγκατεστηµένη στη Βιοµηχανική περιοχή Σίνδου Θεσσαλονίκης, είναι πρωτοπόρος σε ό,τι αφορά την καλλιέργεια καλαµποκιού.

Είναι αποκλειστικός αντιπρόσωπος για την Ελλάδα του Ινστιτούτου Καλαµποκιού Zemun Polje Βελιγραδίου µε το οποίο ξεκίνησε συνεργασία πριν από 43 χρόνια, από το 1979. Η µακρόχρονη πορεία της µε αδιάλειπτη παρουσία δίπλα στον έλληνα παραγωγό σε όλα τα στάδια της καλλιέργειας καλαµποκιού και η τεράστια εµπειρία της τόσο στην έρευνα όσο και στις δοκιµές και την εφαρµογή,την καθιστούν εγγύηση στον τοµέα καλαµπόκι.

Το Ινστιτούτο Καλαµποκιού Zemun Polje Βελιγραδίου το οποίο ιδρύθηκε το 1945 είναι Οργανισµός µε ειδικότητα στην έρευνα, βελτίωση και παραγωγή υβριδίων καλαµποκιού. Έχει πολύτιµη συνεισφορά στο καλαµπόκι, και παρέχει συνεχώς νέα υβρίδια υψηλών αποδόσεων και ποιότητας. Οι νέες ποικιλίες υβριδίων ΖΕ ΠΕ έχουν δείξει τέτοια ποιότητα και απόδοση ώστε έχουν κερδίσει την απόλυτη εµπιστοσύνη του έλληνα αγρότη.

Τα υβρίδια καλαµποκιού ΖΕ ΠΕ, απόλυτα προσαρµοσµένα στις ελληνικές συνθήκες, έχουν υψηλότατη απόδοση, άριστο φύτρωµα και ανάπτυξη, δεν πλαγιάζουν, χάνουν γρήγορα υγρασία, έχουν υψηλή ποιότητα καρπού, σταθερή απόδοση στους διάφορους τύπους εδαφών, δίνουν ρόκες γεµάτες, είναι ανθεκτικά στις ασθένειες, στις υψηλές θερµοκρασίες, στην ξηρασία είναι υψηλής θρεπτικής αξίας και όσον αφορά την ενσίρωση υπάρχουν συγκεκριµµένες ποικιλίες που δίνουν κορυφαίες αποδόσεις παραµένοντας πράσινες (stay green) µέχρι τη συγκοµιδή. Όλα αυτά τα πλεονεκτήµατα καθιστούν τα υβρίδια καλαµποκιού ΖΕ ΠΕ κορυφαία και τα πλέον κατάλληλα για την ελληνική αγορά. Η ΠΡΟΦΑΡΜ ΑΕΒΕ µένει σταθερά µε συνέχεια, συνέπεια, ποιότητα, τεχνογνωσία, συµβουλές και µε κάθε είδους υποστήριξη δίπλα στον παραγωγό.

LEMKEN


Καλλιεργητές LEMKEN για διαμόρφωση με ένα πέρασμα

Τους καλλιεργητές της Lemken Korund 8 και System Kompaktor S προτείνει ο αντιπρόσωπος της εταιρείας Στασινός ΑΕ για την ελληνική αγορά. Ο καλλιεργητής Korund 8 προσφέρει ανεξάρτητη -αυτόνοµη ρύθµιση τόσο κατά πλάτος αλλά και κατά µήκος µοιράζοντας το πλάτος εργασίας του σε µικρά τµήµατα.

Υπόσχεται τέλεια κατεργασία -προετοιµασία χωρίς να επηρεάζεται από τις δυσµορφίες και ανωµαλίες του εδάφους διατηρώντας καθ’όλη την διάρκεια της εργασίας του σταθερό βάθος κατεργασίας ανεξαρτήτως του πλάτους του.

Ο Korund 8 έχει σχεδιαστεί µε κριτήριο να ακολουθεί το έδαφος ανεξάρτητα από το πόσο µεγάλο είναι το πλάτος του. Με µια µεγάλη ποικιλία µαχαιριών, µε ρυθµιζόµενη µπάρα ισοπέδωσης και διπλούς κυλίνδρους ελεύθερης κίνησης σε κοινό άξονα και σύστηµα κρεβατιού για την στήριξη των µαχαιριών όπου δηµιουργείται µια ζυγαριά µεταξύ µπροστινού και πίσου µέρους, καθώς και τον καταµερισµό του πλάτους του σε µικρά τµήµατα, υπόσχεται την απρόκοπη επαφή µε το έδαφος σε σταθερό  βάθος κατά µήκος αλλά και κατά πλάτος του εδάφους.

Σύστηµα προετοιµασίας System Kompaktor S

Ο καλλιεργητής προετοιµαστής System Kompaktor S είναι ένα αναπτυγµένο σύστηµα κατεργασίας µε στόχο να µπούµε στο χωράφι µετά όργωµα την ( 1η κατεργασία) και να διαµορφώσουµε συνθήκες σποράς µε ένα πέρασµα. Ο σχεδιασµός του Kompaktor, µε τον µπροστινό κύλινδρο και στην συνέχεια µε το µαχαίρια κατεργασίας όπου τα ακολουθεί ακόµη ένας κύλινδρος και στην συνέχεια το κρόσκιλ ειδικά διαµορφωµένος κύλινδρος, καταφέρνει να αφήνει χωράφι έτοιµο για σπορά µειώνοντας τα περάσµατα στο χωράφι κερδίζοντας χρόνο και καύσιµα.

SYNGENTA

Υβρίδια για κάθε αγρό σε σταθερή υψηλή απόδοση

Η Syngenta, παγκόσµια δύναµη στον αγροτικό τοµέα, µε πολλές επενδύσεις στην έρευνα για ανάπτυξη νέων προϊόντων, παρακολουθεί τις ανάγκες της αγοράς και έχει στο χαρτοφυλάκιό της λύσεις που καλύπτουν όλες τις ανάγκες που έχει ο Έλληνας καλλιεργητής.

Η Ελλάδα συµµετέχει στην παγκόσµια έρευνα της Syngenta για την ανάπτυξη νέων υβριδίων καλαµποκιού µε πειράµατα σε επίπεδο γενετιστή (αρχικό στάδιο ανάπτυξης υβριδίων, ανταπόκριση σε διαφορετικά περιβάλλοντα, σταθερότητα, δυνατότητα χρήσης για σπυρί/ενσίρωµα) στις δικές µας, ελληνικές, συνθήκες.

Αυτό δίνει πλεονεκτήµατα, και  οι γεωπόνοι της γνωρίζουν πάρα πολύ καλά από την πρώτη στιγµή τα χαρακτηριστικά του κάθε υβριδίου δίνοντας τη σιγουριά της επιτυχίας στην πρόταση της εταιρείας προς τον αγρότη (επιλογές που ανταποκρίνονται στις κλιµατολογικές και περιβαλλοντολογικές συνθήκες της κάθε περιοχής και του αντίστοιχου αγρού). Από αυτή την έρευνα, το 2020 και το 2021, η Syngenta έχει εισάγει δυναµικά στην ελληνική αγορά 5 νέα υβρίδια που διακρίνονται για την προσαρµοστικότητα, το υψηλό δυναµικό παραγωγής, την ευελιξία στην τελική χρήση (καρπός/ενσίρωµα) και τη σιγουριά που δίνουν στον αγρότη για την επιτυχία της καλλιέργειας.

Αποτέλεσµα έρευνας

Τα υβρίδια αυτά είναι τα SY Gladius, SY Giants, SY Fuerza, SY Prosperic & SY Carioca. Το 2022 προστίθενται δύο νέα υβρίδια, το SY Bambus και το SY Andromeda που ανεβάζουν το επίπεδο των αποδόσεων στην καλλιέργεια του καλαµποκιού. Τα παραπάνω υβρίδια χαρακτηρίζονται για την σταθερότητα και τις υψηλές αποδόσεις, από το στάδιο του πειραµατισµού έως και τώρα.

Με πολύ υψηλή απόδοση σε ενσίρωση (SY Bambus & SY Gladius), µε υψηλές αποδόσεις σε σπυρί (SY Giants, SY Fuerza, SY Prosperic & SY Andromeda), µε δυνατότητα διπλής χρήσης (SY Bambus, SY Gladius & SY Fuerza) αλλά και για µικρού κύκλου καλλιέργεια (SY Carioca).

Προστασία από την κλιματική αλλαγή

Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάµε και τα υβρίδια που υπήρχαν και τα προηγούµενα χρόνια στην διάθεση του Έλληνα παραγωγού και συνεχίζουν να υπάρχουν και τη σεζόν 2021.

Το SΥ Miami µε την αξεπέραστη σταθερότητα του σε υψηλές αποδόσεις όλα αυτά τα χρόνια, ακόµη και όταν οι συνθήκες καλλιέργειας είναι δύσκολες. Και το SY Hydro µε υψηλές αποδόσεις και την δυνατότητα διπλής χρήσης.

Το 2021 ήταν µια χρονιά όπου η τιµή του καλαµποκιού, µετά από αρκετά χρόνια όπου βρισκόταν σε χαµηλά επίπεδα, είχε θεαµατική ανοδική πορεία µέχρι και αυτήν την στιγµή, µε τα µηνύµατα να είναι θετικά και για το άµεσο µέλλον. Οι κλιµατολογικές συνθήκες κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής σεζόν γίνονται όλο και πιο αντίξοες και απρόβλεπτες. Επίσης το κόστος της καλλιέργειας έχει ανέβει σηµαντικά.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο παραγωγός θα πρέπει να επιλέξει ένα υβρίδιο µε σταθερότητα στην απόδοση, που να του δίνει τη σιγουριά της επιτυχίας. Εµείς οι άνθρωποι της Syngenta είµαστε κοντά στον Έλληνα παραγωγό καλαµποκιού, µε γνώση των αναγκών του και µε λύσεις δοκιµασµένες που τον φέρνουν πιο κοντά σε µια επιτυχηµένη καλλιέργεια.      

Ολόκληρο το αφιέρωμα της Agrenda στην καλλιέργεια καλαμποκιού διαθέσιμο εδώΣχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

16-03-2022 21:56Δκλμν

Έτοιμοι για το 2022

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία