BACK TO
TOP
Ειδικά Αφιερώματα

Απρίλιο οι πρώτες δράσεις του Αναπτυξιακού με πριμ σε ορεινούς, θερμοκήπια

Μέχρι τα τέλη Απριλίου σχεδιάζεται να δηµοσιευτούν οι πρώτες προκηρύξεις του Αναπτυξιακού Νόµου. Οι προκηρύξεις των καθεστώτων θα έχουν σταθερό ετήσιο κύκλο, µε εκείνες που αφορούν τον αγροδιατροφικό τοµέα να έχουν διάρκεια τους 3 µήνες χωρίς τη δυνατότητα χορήγησης παράτασης και προβλέπεται να πραγµατοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήµατα µέσα στο έτος.

27-30_cover_4

Γιώργος Κοντονής

1630
2

Ειδικότερα, τα επενδυτικά σχέδια του καθεστώτος «Αγροδιατροφή» περιλαµβάνουν την ενίσχυση επενδύσεων του πρωτογενή τοµέα (φυτική παραγωγή-κτηνοτροφία), τη µεταποίηση γεωργικών προϊόντων και την υδατοκαλλιέργεια. Η αξιολόγηση των φακέλων της αγροδιατροφής θα γίνεται συγκριτικά και όχι άµεσα, που σηµαίνει πως πρώτα θα κλείνει η πρόσκληση και µετά θα γίνεται ο έλεγχος ένταξης. Ειδικά για τον τοµέα της αγροτικής παραγωγής, επιλέξιµοι προς ενίσχυση θα είναι αγρότες-φυσικά πρόσωπα που τηρούν τον ορισµό των «πολύ µικρών επιχειρήσεων» πραγµατοποιούν επενδύσεις ύψους τουλάχιστον 100.000 ευρώ και µέγιστο τα 200.000 ευρώ. Για τα συλλογικά σχήµατα το ελάχιστο ύψος της επένδυσης ορίζεται στα 50.000 ευρώ.

Το ύψος της ενίσχυσης µπορεί να φτάσει το 70% ανάλογα την Περιφέρεια και το µέγεθος της επιχείρησης. Το 80% του ποσοστού αυτού δίνεται µε τη µορφή άµεσης επιχορήγησης των δαπανών. Σε περίπτωση που η επένδυση πραγµατοποιείται σε συγκεκριµένες περιοχές (π.χ σε ορεινή περιοχή) τότε ο δικαιούχος λαµβάνει σε µορφή επιχορήγησης το 100% του ποσοστού.

Στις επιλέξιµες δαπάνες θεωρητικά µπορούν να ενισχυθούν όλες οι επενδύσεις σε κτίρια και µηχανήµατα, ωστόσο µένει η απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που θα εξειδικεύει τη σχετική λίστα. Πάντως όσον αφορά τις κτιριακές δαπάνες (π.χ στάβλοι), το µερίδιό τους στο κόστος της επένδυσης δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 40%. Εξαίρεση τα θερµοκήπια που το ποσοστό αυτό ορίζεται στο 60%.

Σηµειώνεται εδώ πως σχεδιάζεται τα έργα που θα εντάσσονται στο καθεστώς χρηµατοδότησης του αναπτυξιακού νόµου, να πρέπει να έχουν ένα ποσοστό εκ των προτέρων εξασφαλισµένης χρηµατοδότησης, ώστε να εξασφαλίζεται ότι πράγµατι η επένδυση θα υλοποιηθεί.

Ενίσχυση για επενδύσεις άνω των 100.000 ευρώ

Ευνοϊκότερο το πλαίσιο για επενδύσεις σε θερμοκήπια που μπορούν να καταλαμβάνουν το 60% των δαπανών του επενδυτικού σχεδίου, απαραίτητη η απόδειξη ίδιας συμμετοχής

Για νέο επιχειρείν στον τοµέα της γεωργίας  και της αγροτικής µεταποίησης ή την ανανέωση και τον εκσυγχρονισµό του µηχανολογικού ή κτιριακού εξοπλισµού, ο Αναπτυξιακός Νόµος 4887/2022 φαίνεται πως θα αποτελέσει µία αξιόλογη εναλλακτική για όσους «χάσουν» τα Μέτρα του ΠΑΑ. Ο δρόµος όµως ανοίγει µόνο για όσους έχουν να κατεβάσουν σοβαρό φάκελο για επενδύσεις άνω των 100.000 ευρώ έχοντας ήδη εξασφαλισµένα τα ίδια κεφάλαια που απαιτούνται, ώστε να µπορέσουν να λάβουν επιχορήγηση σε ποσοστό έως 70% των επιλέξιµων δαπανών (βλ. σελ. 30). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ειδικά για τον αγροδιατροφικό τοµέα επιλέξιµες θα είναι επενδύσεις σε εγκαταστάσεις αυτοπαραγωγής ενέργειας ΑΠΕ και συστήµατα τηλεθέρµανσης-τηλεψύξης (θερµοκήπια). Αναλυτικότερα υπαγόµενα επενδυτικά σχέδια αφορούν στους τοµείς:

α. της πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής,

β. της µεταποίησης των γεωργικών προϊόντων, συµπεριλαµβανοµένων των επενδυτικών σχεδίων της παραγωγής βάµβακος και των δραστηριοτήτων εκκοκκισµού.

γ. της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας.

  1. Τα επενδυτικά σχέδια πρέπει να έχουν ολοκληρωµένο χαρακτήρα αρχικής επένδυσης, και δύναται να περιλαµβάνουν πρόσθετες επιλέξιµες δαπάνες, υπό την επιφύλαξη των ειδικότερα οριζοµένων για την πρωτογενή γεωργική παραγωγή, την αλιεία και τις υδατοκαλλιέργειες.


Επιλέξιµες δαπάνες

Επιλέξιµες δαπάνες των επενδυτικών σχεδίων για τις οποίες χορηγούνται περιφερειακές ενισχύσεις, µε την επιφύλαξη ειδικότερων όρων και προϋποθέσεων που προβλέπονται στον παρόντα, είναι οι κατωτέρω:

α. Επενδυτικές δαπάνες σε ενσώµατα στοιχεία ενεργητικού και συγκεκριµένα δαπάνες για: Την κατασκευή, την επέκταση και τον εκσυγχρονισµό κτιριακών εγκαταστάσεων. Οι δαπάνες αυτές αθροιστικά δεν µπορούν να υπερβαίνουν το 45% του συνόλου των ενισχυόµενων δαπανών περιφερειακού χαρακτήρα. Ο συντελεστής αυτός διαµορφώνεται στο  60% για τουριστικά καταλύµµατα όπως εγκαταστάσεις αγροτουρισµού ή οινοτουρισµού ή γεωτουρισµού, και στο 70% για υπηρεσίες µεταφοράς µε διαχείριση της αλυσίδας εφοδιασµού προς τρίτους (logistics). Στο εξήντα 60% διαµορφώνεται επίσης για τις αντίστοιχες δαπάνες που αφορούν σε επενδυτικά σχέδια φυτικής παραγωγής σε θερµοκήπια.

β. Aγορά του συνόλου ή και µέρους των υφιστάµενων παγίων στοιχείων ενεργητικού, όπως κτίρια, µηχανήµατα και λοιπός εξοπλισµός επιχειρηµατικής εγκατάστασης, υπό προϋποθέσεις

γ. Aγορά και εγκατάσταση καινούργιων σύγχρονων µηχανηµάτων και λοιπού εξοπλισµού, συµπεριλαµβανοµένων των τεχνικών εγκαταστάσεων και των µεταφορικών µέσων που κινούνται εντός του χώρου της εντασσόµενης µονάδας.

δ. Μσθώµατα της χρηµατοδοτικής µίσθωσης (leasing) καινούργιων σύγχρονων µηχανηµάτων και λοιπού εξοπλισµού.

ε. Εκσυγχρονισµό ειδικών εγκαταστάσεων που δεν αφορούν σε κτίρια, και µηχανολογικών εγκαταστάσεων.

στ. Επενδυτικές δαπάνες σε άυλα στοιχεία ενεργητικού.

ζ. Το µισθολογικό κόστος των νέων θέσεων εργασίας, που δηµιουργούνται ως αποτέλεσµα της πραγµατοποίησης του επενδυτικού σχεδίου υπολογίζεται για δύο (2) έτη από τη δηµιουργία κάθε θέσης. Το ως άνω µισθολογικό κόστος αποτελεί επιλέξιµη δαπάνη µόνο αυτοτελώς.

∆ικαιούχοι προς ενίσχυση

∆ικαιούχοι των ενισχύσεων, είναι:

α. Εµπορικές εταιρείες.

β. Συνεταιρισµοί.

γ. Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.), Αγροτικοί Συνεταιρισµοί (ΑΣ), Οµάδες Παραγωγών (Οµ. Π.) Οργανώσεις Παραγωγών (Ο.Π.), Αστικοί Συνεταιρισµοί, Αγροτικές Εταιρικές Συµπράξεις (Α.Ε.Σ.),

δ. Υπό ίδρυση ή υπό συγχώνευση εταιρείες, µε την υποχρέωση να έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες δηµοσιότητας πριν από την έναρξη εργασιών του επενδυτικού σχεδίου,

ε. Κοινοπραξίες που ασκούν εµπορική δραστηριότητα,

στ. ∆ηµόσιες και δηµοτικές επιχειρήσεις [...].

ζ. ατοµικές επιχειρήσεις µε ανώτατο επιλέξιµο κόστος επενδυτικού σχεδίου ποσού διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ µόνο για το καθεστώς «Αγροδιατροφή - πρωτογενής παραγωγή και µεταποίηση γεωργικών προϊόντων - αλιεία και υδατοκαλλιέργεια.».

Σε 45 ημέρες αξιολόγηση μετά τη λήξη των αιτήσεων

Ειδικά για τις επενδύσεις που πραγµατοποιούνται στα πλαίσια του καθεστώτος «Αγροδιατροφής» προστίθενται και οι εξής επιλέξιµες δαπάνες για:

  • Συµβουλευτικές υπηρεσίες προς Μικροµεσαίες Επιχειρήσεις (ΜµΕ).
  • Μέτρα ενεργειακής απόδοσης.
  • Συµπαραγωγή ενέργειας υψηλής απόδοσης από Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.).
  • Παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιµες πηγές (π.χ φωτοβολταϊκά).
  • Εγκατάσταση αποδοτικών συστηµάτων τηλεθέρµανσης και τηλεψύξης.
  • Αποκατάσταση µολυσµένων χώρων.
  • Ανακύκλωση και επαναχρησιµοποίηση αποβλήτων.
  • Επαγγελµατική κατάρτιση.
  • Συµµετοχή ΜµΕ σε εµπορικές εκθέσεις.
  • Πρόσληψη εργαζοµένων σε µειονεκτική θέση και εργαζοµένων µε αναπηρία.

Ελάχιστο ύψος επενδυτικών σχεδίων

Για την υπαγωγή στα καθεστώτα η ύπαρξη ελάχιστου ύψους του επιλέξιµου κόστους του επενδυτικού σχεδίου, το οποίο προσδιορίζεται µε βάση το µέγεθος του φορέα, και συγκεκριµένα ανέρχεται στο:

α. ποσό του ενός εκατοµµυρίου (1.000.000) ευρώ για µεγάλες επιχειρήσεις,

β. ποσό των πεντακοσίων χιλιάδων (500.000) ευρώ για µεσαίες επιχειρήσεις,

γ. ποσό των διακοσίων πενήντα χιλιάδων (250.000) ευρώ για µικρές επιχειρήσεις,

δ. ποσό των εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ για πολύ µικρές επιχειρήσεις,

ε. ποσό των πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.), καθώς και τους Αγροτικούς Συνεταιρισµούς (Α.Σ.), τους Αστικούς Συνεταιρισµούς, τις Οµάδες Παραγωγών (Οµ.Π.), Οργανώσεις Παραγωγών (Ο.Π.), και τις Αγροτικές Εταιρικές Συµπράξεις (Α.Ε.Σ.).

Προκήρυξη καθεστώτων

Οι προκηρύξεις καθεστώτων έχουν σταθερό ετήσιο κύκλο. Στην περίπτωση της άµεσης αξιολόγησης, η προκήρυξη γίνεται άπαξ ετησίως. Στην περίπτωση της συγκριτικής αξιολόγησης, οι προκηρύξεις κάθε καθεστώτος γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήµατα κατ’ έτος µε διάρκεια ισχύος κάθε προκήρυξης τους τρεις (3) µήνες, χωρίς τη δυνατότητα χορήγησης παράτασης. Τα καθεστώτα ενισχύσεων του παρόντος προκηρύσσονται µε απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Στο καθεστώς που αφορά τον πρωτογενή τοµέα οι φάκελοι αξιολογούνται συγκριτικά.

Αξιολόγηση επενδυτικών σχεδίων

Η αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων εκκινεί από την ηµεροµηνία υποβολής της αίτησης και ολοκληρώνεται µε το αποτέλεσµα του ελέγχου αξιολόγησης από την Επιτροπή Αξιολόγησης εντός προθεσµίας:

α. 45 ηµερών από τη λήξη του καθεστώτος, για συγκριτική αξιολόγησης,

β. 30 ηµερών για τις περιπτώσεις της άµεσης αξιολόγησης.



Ορεινοί και νησιώτες με τη μεγαλύτερη ενίσχυση       

Υπό προϋποθέσεις για τις αγροτικές επενδύσεις το 100% του χάρτη επιδοτήσεων 

Τα επενδυτικά σχέδια µπορούν να ενισχυθούν µε τα κίνητρα της επιχορήγησης, της φορολογικής απαλλαγής, της επιδότησης χρηµατοδοτικής µίσθωσης (leasing) και της επιδότησης του κόστους της δηµιουργούµενης απασχόλησης. Για τις µεσαίες και µεγάλες επιχειρήσεις, η ενίσχυση περιλαµβάνει τα ανωτέρω κίνητρα πλην της επιχορήγησης.

Τα ποσοστά ενισχύσεων για τις επιλέξιµες δαπάνες των αρχικών επενδύσεων χορηγούνται µε βάση τα ανώτατα όρια εντάσεων του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων ως εξής:

α. Για τις πολύ µικρές και µικρές επιχειρήσεις, τα ποσοστά ενισχύσεων για όλα τα είδη κινήτρων, πλην της επιχορήγησης, χορηγούνται στο ανώτατο ποσοστό του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων. Το κίνητρο της επιχορήγησης χορηγείται στο 80% του ανώτατου ορίου του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων.

Για παράδειγµα στην Κεντρική Μακεδονία η ένταση ενίσχυσης για µικρές επιχειρήσεις ορίζεται στο 70%. Για µία επένδυση 200.000 ευρώ ο δικαιούχος θα λάβει επιχορήγηση στο 80% του 70%, δηλαδή στο 56% (112.000 ευρώ επιδότηση). Το 100% του ανωτάτου ορίου (στο παράδειγµά µας το 70% των 200.000 ευρώ) λαµβάνουν επενδυτικά σχέδια που υλοποιούνται στις εξής περιοχές:

α) ορεινές περιοχές, σύµφωνα µε την κατηγοριοποίηση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), εκτός των δηµοτικών ενοτήτων που συνιστούν µέρος του πολεοδοµικού συγκροτήµατος της Αθήνας,

β. περιοχές που βρίσκονται σε απόσταση έως τριάντα χιλιοµέτρων από τα σύνορα,

γ. νησιά µε πληθυσµό µικρότερο των 3.100 κατοίκων, και

δ. Βιοµηχανικές και Επιχειρηµατικές Περιοχές (Β.Ε.ΠΕ.), Επιχειρηµατικά Πάρκα (Ε.Π.) εξαιρουµένων των Επιχειρηµατικών Πάρκων Ενδιάµεσου Βαθµού Οργάνωσης (Ε.Π.Ε.Β.Ο.), Τεχνολογικά Πάρκα και Θύλακες Υποδοχής Καινοτόµων ∆ραστηριοτήτων (Θ.Υ.Κ.Τ.) και σε Οργανωµένους Υποδοχείς Μεταποιητικών και Επιχειρηµατικών ∆ραστηριοτήτων (Ο.Υ.Μ.Ε.∆.), εφόσον δεν αφορούν σε εκσυγχρονισµό ή επέκταση υφιστάµενων δοµών της ενισχυόµενης επιχείρησης,

ε. που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, σύµφωνα µε απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής.

στ. Αφορούν σε επαναλειτουργία βιοµηχανικών µονάδων, που έχουν παύσει τη λειτουργία τους, η δε αξία του πάγιου εξοπλισµού της βιοµηχανικής µονάδας, η οποία πρόκειται να επαναλειτουργήσει, καλύπτει ποσοστό 50% τουλάχιστον του ενισχυόµενου κόστους του επενδυτικού σχεδίου.

Ποσοστά ενίσχυσης

Τα ποσοστά ενίσχυσης ανά Περιφέρεια σύµφωνα µε τον Χάρτη (βλ. γράφηµα) έχουν ως εξής:

  • Αττική: 15-25%
  • Νότιο Αιγαίο: 30%
  • Κρήτη, ∆υτική Μακεδονία, Ιόνια Νησιά, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησος: 40%
  • Βόρειο Αιγαίο, Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρος, Θεσσαλία, ∆υτική Ελλάδα: 50%

Σε όλες τις ανωτέρω περιοχές οι µέγιστες εντάσεις ενίσχυσης µπορούν να αυξηθούν κατά 10% για επενδύσεις που πραγµατοποιούνται από µεσαίες επιχειρήσεις και κατά 20% για επενδύσεις µικρών επιχειρήσεων, εφόσον η επένδυση δεν ξεπερνάει τα 50 εκατ. ευρώ. Για τις περιοχές δίκαιης µετάβασης εφαρµόζεται επιπλέον προσαύξηση 10%.

Το ποσό των ενισχύσεων που δύναται να χορηγηθεί σε κάθε επενδυτικό σχέδιο του παρόντος καθεστώτος δεν υπερβαίνει τα 10.000.000 ευρώ, µε την επιφύλαξη µικρότερου ορίου των κανονισµών για την πρωτογενή γεωργική παραγωγή, την αλιεία και την υδατοκαλλιέργεια.

Χρηµατοδοτικό σχήµα

Κάθε φορέας συµµετέχει στο κόστος του επενδυτικού σχεδίου είτε µε ίδια κεφάλαια, είτε µε εξωτερική χρηµατοδότηση. Στο 25% του ενισχυόµενου κόστους του επενδυτικού σχεδίου δεν πρέπει να περιλαµβάνεται κρατική ενίσχυση, δηµόσια στήριξη ή παροχή.

Ολόκληρο το αφιέρωμα της Agrenda στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο διαθέσιμο εδώ






Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

16-03-2022 22:56Zzz

Καλησπέρα....έχω μαγαζί με γεωργικά φάρμακα Μπορώ να κάνω μια φυτωριακη επιχείρηση (θερμοκηπιο ) να παράγω σποροφυτα κυπευτικων..έτσι ώστε να επιδοτήθηκε από τον αναπτυξιακό???? Ευχαριστώ πολυ

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία